Η στρατηγική Τραμπ σε εσωτερικό και εξωτερικό – Προβληματισμός για την επιβολή δασμών σε Κίνα και Ε.Ε.
Ανακοινώνοντας επενδύσεις μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων αλλά και εμμένοντας στις παρεμβάσεις που αφορούν στη μετανάστευση, την οικονομία και τα προγράμματα συμπερίληψης, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει με την ίδια ορμή τις αλλαγές στις ΗΠΑ.
Την στρατηγική Τραμπ ωστόσο, επέκρινε η επίσκοπος του καθεδρικού ναού της Ουάσιγκτον, η οποία του ζήτησε ενώπιον του, να δείξει έλεος απέναντι στις κοινότητες που στοχοποιούνται από τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του.
(AP Photo/Ben Curtis)
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «κακό» τον τόνο της επισκόπου Μάριαν Μπάντι και την κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από την εκκλησία και το κοινό, μία ημέρα μετά το κήρυγμά της στη διάρκεια του οποίου δήλωσε ότι ανησυχεί για τον φόβο που σπέρνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στους μετανάστες και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
«Αυτή η ψευτοεπίσκοπος που μίλησε στην εθνική λειτουργία την Τρίτη το πρωί είναι μια σκληροπυρηνική της άκρας αριστεράς που μισεί τον Τραμπ», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
«Ο τόνος της ήταν κακός, καθόλου πειστικός ή έξυπνος. Δεν ανέφερε τον μεγάλο αριθμό των παράνομων μεταναστών που έρχονται στη Χώρα μας και σκοτώνουν ανθρώπους. Πολλοί έχουν βγει από φυλακές και ψυχιατρικές κλινικές», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Τραμπ χαρακτήρισε το κήρυγμα της Μπάντι «πολύ βαρετό και καθόλου εμπνευσμένο».
«Δεν είναι πολύ καλή στη δουλειά της», σχολίασε, τονίζοντας ότι «οφείλει στην εκκλησία της και στο κοινό μια συγγνώμη»”.
Μία ημέρα αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι στην Αμερική θα αναγνωρίζονται μόνο δύο φύλα και υπέγραψε προεδρικά διατάγματα για τη σαρωτική καταστολή της μετανάστευσης, η Επίσκοπος του Εθνικού Καθεδρικού της Ουάσινγκτον, από άμβωνος, απηύθυνε χθες, Τρίτη, έκκληση στον Ρεπουμπλικάνο να δείξει έλεος σε ανθρώπους που «φοβούνται» τι θα επακολουθήσει.
Το παρασκήνιο και η στρατηγική του στο εσωτερικό
Η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να ανοίξει μέτωπο με την Επισκοπή, η οποία εξόργισε τόσο τον ίδιο όσο και τον αντιπρόεδρο με την εκκλησή της, δείχνει ο νέος Πρόεδρος σκοπεύει να τραβήξει στα άκρα την κόντρα με αυτό που θεωρεί κατεστημένο των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον. Αυτό που λένε στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι ότι η συγκεκριμένη ομιλία της επισκόπου, εμπεριείχε όλα τα στοιχεία τα οποία ο Τραμπ απεχθάνεται και τα στοιχεία τα οποία προτίθεται να αποδομήσει ένα – ένα.
Ο Τραμπ θεωρεί ότι όλα αυτά και πολλά άλλα βεβαίως, όπως οι πολιτικές διώξεις εναντίον του, προωθούνται και εκφράζονται μέσω αυτού του συστήματος από το βαθύ κράτος και από τον γραφειοκρατικό μηχανισμό της Ουάσινγκτον, μέρος του οποίου θεωρεί και τη συγκεκριμένη επίσκοπο. Αυτό το μηχανισμό στην πρώτη θητεία, δεν κατάφερνε να τον ελέγξει και τώρα βάζει και πάλι στο στόχαστρό του, έχοντας τα εργαλεία να το πλήξει, με ένα συγκροτημένο σχέδιο στο εσωτερικό που περιλαμβάνει σειρά ριζικών μεταρρυθμίσεων με απολύσεις αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός ίδρυσης του υπουργείου του Έλον Μασκ, για τη μείωση του κράτους και των κρατικών δαπανών.
Στην Ουάσιγκτον, η οποία είναι μια αμιγώς δημοκρατική πόλη, το κλίμα είναι βαρύ τις τελευταίες ώρες.
Η στρατηγική Τραμπ στο εξωτερικό
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τις δηλώσεις του, έχει ανοίξει ήδη πολλά μέτωπα, σε πολλά επίπεδα, και πρώτα από όλα σε εμπορικό, βάζοντας απέναντί του την Κίνα, ενώ απείλησε και την ΕΕ με την επιβολή δασμών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι επεξεργάζεται την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 10% ακόμη και από την 1η Φεβρουαρίου στην Κίνα, με το επιχείρημα ότι το Πεκίνο στέλνει την ναρκωτική ουσία φαιντανύλη στο Μεξικό και τον Καναδά, δύο χώρες που για τον ίδιο λόγο έχει απειλήσει επίσης ο Ντόναλντ Τράμπ με δασμούς ακόμη και 25%.
Απειλές και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είπε, είναι κακή απέναντι μας, δεν αγοράζουν τα αυτοκίνητά μας, τα αγροτικά μας προϊόντα. Έχουμε εμπορικό έλλειμμα ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό θα τους επιβάλουμε δασμούς. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για μια ίση μεταχείριση.
Σχετικά με το θέμα των δασμών, ο Τραμπ φαίνεται πως συνειδητά αφήνει το θέμα να καλύπτεται από κάποια σχετική ασάφεια για να δημιουργήσει ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας εκτός συνόρων, έτσι ώστε να μπορεί να πετύχει περισσότερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι με κάθε μία χώρα ξεχωριστά.
Με κυρώσεις απείλησε και τη Ρωσία αν δεν υπάρξει «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Αν η Μόσχα δεν καταλήξει «τώρα» σε συμφωνία για την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή από «την επιβολή υψηλών φόρων, δασμών και κυρώσεων σε ό,τι πουλάει η Ρωσία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες», που συμμετέχουν στον πόλεμο.
«Ήρθε η ώρα ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, λέγοντας: «Δεν προσπαθώ να βλάψω τη Ρωσία. Αγαπώ τον ρωσικό λαό και πάντα είχα μια πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν».
«Ο Πούτιν θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία. Νομίζω ότι θα καταστρέψει τη Ρωσία εάν δεν προχωρήσει σε συμφωνία. Νομίζω ότι η Ρωσία θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Ρίξτε μια ματιά στην οικονομία τους, ρίξτε μια ματιά στον πληθωρισμό στη Ρωσία» είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προσδιόρισε τις χώρες που θεωρεί ότι συμμετέχουν στον πόλεμο.
Και ενώ έχει καταγγείλει πολλάκις την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για την αποστολή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, τώρα ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η βοήθεια να συνεχιστεί. Επισημαίνει ότι έχει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ζελένσκι και σύντομα αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν.
Yπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, επισημαίνει η Μόσχα, με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ να επισημαίνει:
«Σε σχέση με την πλήρη έλλειψη διάθεσης του προηγούμενου ηγέτη του Λευκού Οίκου (Τζο Μπάιντεν), υπάρχει σήμερα περιθώριο διαπραγμάτευσης, αν και μικρό…».
Ζελένσκι: Χρειάζονται τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας
Στο μεταξύ, από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 200.000 ευρωπαίοι στρατιώτες ως εγγυητές στο μέτωπο, προκειμένου να επιτευχθεί οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
«Από τους Ευρωπαίους; (Χρειαζόμαστε) τουλάχιστον 200.000, αλλιώς δεν επαρκούν» είπε ο ίδιος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαθέσει 134 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των 50 δισεκατομμυρίων για στρατιωτική βοήθεια τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Και προειδοποίησε ότι η Ρωσία απειλεί την ασφάλεια της Ένωσης, η οποία πρέπει να είναι… ετοιμοπόλεμη.
«Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ασφάλειά μας σήμερα, αύριο και για όσο δεν επενδύουμε αρκετά στην άμυνά μας» υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάγια Κάλας.
«Για να επιβιώσει η Ευρώπη πρέπει να οπλιστεί. Δεν είναι θέμα επιλογής» είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.
Από το Παρίσι, ο καγκελάριπος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και Γάλλος πρόεδροςε Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία. Και τόνισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται.
«H Ευρώπη δεν πρέπει όχι μόνο να ξοδέψει περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να αναπτύξει τα δικά της βιομηχανικά θεμέλια» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απειλεί ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ αν τα μέλη δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους, με όλο και περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν ότι ο ισχυρότερος τους σύμμαχος- οι Ηνωμένες Πολιτείες- πρέπει να παραμείνει στην Ένωση.
Ανακοίνωσε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Stargate – Θα επενδυθούν τουλάχιστον 500 δισεκατ. δολάρια
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ένα νέο πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), που ονομάστηκε «Stargate», το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους «τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων» σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ.
Στο Stargate μετέχουν η ειδική στο «υπολογιστικό νέφος» (cloud) εταιρεία Oracle, ο ιαπωνικός κολοσσός επενδύσεων SoftBank και η νεοφυής εταιρεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης OpenAI. Η παρουσίαση του προγράμματος από τον Ντόναλντ Τραμπ έγινε στον Λευκό Οίκο, παρουσία των επικεφαλής των τριών αυτών εταιριών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Μασαγιόσι Σον διευκρίνισε ότι η κοινοπραξία θα «αρχίσει να επενδύσει άμεσα 100 δισεκατομμύρια δολάρια» με στόχο να φτάσει συνολικά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι η δέσμευση αυτή προστίθεται σε αυτή που ήδη ανέλαβε ο Μασαγιόσι Σον στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά 100 ως 200 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στον αμερικανικό τομέα τεχνολογίας σε τέσσερα χρόνια.
Η συμμετοχή της SoftBank στο πρόγραμμα «Stargate» προκάλεσε ευφορία στις αγορές: η μετοχή του ιαπωνικού ομίλου εκτοξεύτηκε σήμερα στο 10,61% κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, πέραν των SoftBank, Oracle και OpenAI, το «Stargate» υποστηρίζεται οικονομικά από το επενδυτικό ταμείο MGX, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον αποκάλυψε ότι το σχέδιο αυτό θα αφορά κυρίως την κατασκευή κέντρων υποδοχής και επεξεργασίας δεδομένων, τα γνωστά «data centers». «Τα πρώτα βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στο Τέξας», κοντά στο Άμπιλιν, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σημείωσε.
Η ανάπτυξη του «νέφους», της τεχνητής νοημοσύνης εν γένει και ιδίως της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων, πράγμα το οποίο αύξησε τις ανάγκες για «data centers». Ο Ντόναλντ Τραμπ βεβαίωσε ότι η δημιουργία του «Stargate» θα δημιουργήσει «σχεδόν αμέσως πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας» στις ΗΠΑ.
Οι εταίροι θέλουν να συγκεντρώσουν γύρω από το «Stargate» «εταιρείες του κλάδου υποδομών κέντρων δεδομένων, παροχής ενέργειας σε ακίνητα έως και κατασκευής και εξοπλισμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε. Αυτή η νέα κοινή επιχείρηση «θα δημιουργήσει τις φυσικές και εικονικές υποδομές για να στηρίξει την επόμενη γενιά AI», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Μασαγιόσι Σον πρόσθεσε ότι στο σχέδιο αυτό θα μετάσχει επίσης ο αμερικανικός κολοσσός ημιαγωγών Nvidia. Οι επενδύσεις αυτές «είναι χρήματα που κανονικά θα πήγαιναν στην Κίνα ή σε άλλες χώρες, αλλά κυρίως στην Κίνα», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με τη σειρά τους και οι τρεις επικεφαλής των εταιρειών ευχαρίστησαν τον Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν θα είχαμε μπορέσει να το κάνουμε αυτό χωρίς εσάς», δήλωσε ο Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI.
Τη Δευτέρα ο Τραμπ ακύρωσε διάταγμα του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν για την ασφάλεια όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως μετάβαση προς μια πιο μετριασμένη ρυθμιστική προσέγγιση.
Το «Stargate» σηματοδοτεί μια καμπή για την OpenAI, η οποία στηριζόταν μέχρι στιγμής στις υποδομές του εταίρου της, της Microsoft, και θα μπορεί πλέον να υπολογίζει στα δικά της κέντρα δεδομένων. Η OpenAI φρόντισε ωστόσο να δηλώσει ότι θα συνεχίσει «την συνεργασία της με την Microsoft», η οποία διακρατεί το 49% των μετοχών της.
Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, η OpenAI ζητούσε από την αμερικανική κυβέρνηση τη δημιουργία γιγάντιων κέντρων δεδομένων 5 γιγαβάτ (GW), κόστους που υπολογίζεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΠΗΓΗ: ertnews.gr