Η Θεσσαλία μετρά τις πληγές της – Χωρίς τέλος η άντληση υδάτων – Η απάντηση των γεωλόγων μετά τους ελέγχους- Αγώνας αποκατάστασης σε Λάρισα και Βόλο – «Μάχη» με το χρόνο για την επαναλειτουργία των σχολείων
Σε ένα ατέλειωτο μαραθώνιο εξελίσσεται αποκατάσταση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων στη Θεσσαλία. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην απομάκρυνση της λάσπης, αλλά και της έντονης δυσοσμίας, της μούχλας, και της καταπολέμησης των κουνουπιών και των λοιμώξεων. Οι κάτοικοι παλεύουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους μήπως και γίνουν κατοικήσιμα – κάποια δεν θα γίνουν ποτέ. Επιπλέον μέτρα στήριξης των επαγγελματιών ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος.
Περισότερα από 2.500 είναι μόνο στον Δήμο Λαρισαίων τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel που χτύπησε την Θεσσαλία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης σε σημερινή του συνέντευξη τύπου.
Οι καταγραφές των ζημιών από την ομάδα ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών που αποτελείται από πολιτικούς μηχανικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχίζονται. Τα 2.500 κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές, δεν περιλαμβάνουν τους επαγγελματικούς χώρους, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.
Ειδικοί επιστήμονες της ολλανδικής εταιρίας HVA Ιnternational από την οποία η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης για την πλημμυρισμένη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας, βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με τους Ολλανδούς επιστήμονες συναντήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τους ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο.
Σηματνικό είναι το πρόβλημα στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να δίνουν μάχη με την λάσπη και το νερό. Αδειάζουν τα υπόγεια των σπιτιών τους, αλλά την επόμενη μέρα τα βρίσκουν πάλι γεμάτα με νερό. Προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από την περιουσία τους που ήταν κάτω από το νερό για ημέρες. Οι κάτοικοι ανησυχούν για την στατικότητα των κτιρίων.
Σε απάντησή του ο Δήμαρχος και μετά τους ελέγχους που έχουν γίνει από γεωλόγους, ανέφερε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται 17 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, αρκετά μέτρα κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών. Μετά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, είναι ασφαλές να κατοικηθούν τα σπίτια, τουλάχιστον τους υψηλότερους ορόφους.
Η δημόσια υγεία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και οι αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Έχει ξεκινήσει από το Σάββατο ο εμβολιασμός όσων επιθυμούν με το τετανικό εμβόλιο. Ήδη έχουν εμβολιαστεί πυροσβέστες, διασώστες αλλά και εθελοντές που όλες αυτές τις ημέρες έπαιρναν μέρος στον απεγκλωβισμό και στη διάσωση ανθρώπων μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων, έξι στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, 10 σε κέντρο αποκατάστασης και 2 στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας και 12 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια που ενοικιάστηκαν (πρόγραμμα Εστία κλπ). Επίσης φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία 148 μέλη διασωστικών συνεργείων, του Ερυθρού Σταυρού και της Πυροσβεστικής. Καθημερινά διανέμονται περίπου δύο χιλιάδες μερίδες γευμάτων σε πλημμυροπαθείς, ενώ έχουν διανεμηθεί δύο χιλιάδες ατομικά πακέτα με ξηρά τροφή και είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.
Οι ζημιές στα σχολικά κτίρια είναι μεγάλες, κάτι που εμποδίζει την έναρξη των μαθημάτων προς το παρόν, για δεύτερη εβδομάδα. Στην πόλη της Λάρισας, τα προβλήματα εστιάζονται σε δύο διδακτήρια στην Γιάννουλη και την Φαλάνη. Αν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης λάβουν απόφαση να ξεκινήσουν τα σχολεία, οι μαθητές αυτών των δύο αυτών διδακτηρίων θα μεταφερθούν σε άλλα.
Την ενεργοποίηση της ειδικής μέριμνας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 από τα σχολεία της Θεσσαλίας, για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυρ. Πιερακκάκη,
Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητούν οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, με επιστολή τους στους αρμόδιους υπουργούς.
Συνολικά 10.146 κλήσεις έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί. Παράλληλα μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.511 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί συνεργεία και εθελοντές προσπαθώντας να καθαρίσουν τα λασπόνερα από τα σχολεία που παραμένουν κλειστά. Στο 3ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης, το οποίο φιλοξενούσε 45 παιδιά, προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες μέχρι και με μεγάλες επιφάνειες ξύλου, ενώ άγνωστο παραμένει το πόσο σύντομα θα λειτουργήσει ξανά.
Η άντληση υδάτων στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης δεν σταματά. Ολόκληρα νοικοκυριά, αποτελούν… πλέον σκουπίδια.
«Βγάζουμε, βγάζουμε και δεν τελειώνουμε μένουμε στο υπόγειο με τα παιδιά», λέει κάτοικος της Γιάννουλης στην ΕΡΤ.
Ζημίες στο Πανεπστήμιο Θεσσαλίας
Και στον Βόλο συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναφοράς της ζωής των ανθρώπων σε κανονικούς ρυθμούς.
Κλειστές είναι πολλές σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την θεομηνία που έπληξε την περιοχή του Βόλου. Στην κεντρική βιβλιοθήκη οι ζημιές είναι πάρα πολλές και ακόμα γίνεται άντληση υδάτων.
Σε ειδική σύσκεψη ζητήθηκε εξειδίκευση των εξαγγελιών για αποζημιώσεις στον νομό Μαγνησίας, αφού όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν επαγγελματίες που δεν καλύπτονται από τις μέχρι στιγμής ρυθμίσεις.
Συνεχίζονται οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές από μικρά κλιμάκια μηχανικών για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr