Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Προληπτικά μέτρα για την Μηνιγγίτιδα
Μετά το αναφερόμενο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ήλιδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας ενημερώνει το ευρύ κοινό για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει. Δεν χρειάζεται πανικός σε καμιά των περιπτώσεων, διότι ούτως η άλλως διάγουμε μια περίοδο υψηλής νοσηρότητας από διάφορες εποχιακές λοιμώξεις. Το συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλουν.
Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες, συμπτώματα παρόμοια με αυτά των εποχιακών ιώσεων. Τα δε χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: ο υψηλός πυρετός, η αυχενική δυσκαμψία και το επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης και σε ορισμένες περιπτώσεις το εκτεταμένο εξάνθημα όπου όμως παρουσιάζεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Σε περίπτωση που συντρέχουν τα ανωτέρω πρέπει να κινητοποιηθεί το περιβάλλον του εκάστοτε ασθενή, προκειμένου να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια και ενημέρωση. Η μετάδοση του μικροβίου της μηνιγγίτιδας γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού (σάλιο, ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις).
Κύριο προληπτικό μέτρο είναι η χημειοπροφύλαξη, η αποφυγή στενής επαφής και έκθεσης σε σταγονίδια με τους νοσούντες και η πιστή τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ) . Χημειοπροφύλαξη πρέπει να λάβουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή σε διάστημα 7 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και πρέπει να χορηγείται ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά την ταυτοποίηση του κρούσματος. Η χημειοπροφύλαξη δεν έχει νόημα αν έχουν παρέλθει περισσότερες από 10 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα.
Επικίνδυνες επαφές θεωρούνται:
Τα άτομα του οικιακού περιβάλλοντος. Τα άτομα που είχαν στενή επαφή με το κρούσμα ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις του (π.χ. στενοί φίλοι, ερωτικοί σύντροφοι). Όσον αφορά στους συμμαθητές, χημειοπροφύλαξη χορηγείται μόνο στα παιδιά που είχαν στενή επαφή με τον ασθενή (π.χ. στενοί φίλοι, παιδιά που κάθονται στο ίδιο θρανίο κλπ.) και όχι όλη η τάξη.
Χημειοπροφύλαξη πρέπει επίσης να χορηγείται και σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων (φροντιστήρια, γυμναστήρια & άλλα). Επισημαίνουμε πως, μόνοι αρμόδιοι για την θεραπεία την δοσολογία και τη διάρκεια λήψης της χημειοπροφύλαξης είναι οι θεράποντες ιατροί και ουδείς άλλος επαγγελματίας υγείας.
Για τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ