24/05/202411:51

Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Στηρίζει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενάντια στο clawback

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην δίκαιη αντίδρασή τους, που ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Μαΐου και συνεχίζεται, οι οποίοι για 12 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης. 

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, που καλύπτει 11,5 εκατομμύρια Ελλήνων, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας έτσι κενά στην προκλητή ζήτηση, τα οποία καλούνται να καλύψουν τα εργαστήρια με τα ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται, 1,6 δις χρέη τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν, να κοινοποιήσουν την απόγνωσή τους και το αδιέξοδο, ο Υπουργός Υγείας έφερε μια τροπολογία και με το άρθρο 69 του Νόμου 5102/2024 απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλείται να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες.

Καταγγέλλουμε 

1.Την αντισυνταγματική αυτή τροπολογία που καταστρατηγεί τη συνδικαλιστική ελευθερία, φιμώνει τους επιστήμονες γιατρούς, τρομοκρατεί κι ασκεί ψυχολογική πίεση στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Αναρωτιόμαστε, αν αυτή η τροπολογία με τη στέρηση του δικαιώματος στην απεργία, ταιριάζει στην Ελλάδα, στη χώρα της Δημοκρατίας και της ισονομίας, αφού θυμίζει τακτικές παλαιότερων πολιτικών εποχών. 

Καταγγέλλουμε:

2.Τους απεργοσπάστες γνωστούς για την αντισυναδελφική συμπεριφορά τους εδώ και πολλά χρόνια που εκμεταλλεύονται τον αγώνα των συνάδελφων μας σκεπτόμενοι με μικροψυχία, αν κερδίσουν θα είμαστε ωφελημένοι αν όχι θα έχουμε εισπράξει μερικά ευρώ επιπλέον, τους καλούμε την ύστατη ώρα να σεβαστούν τον αγώνα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών και να απεργήσουν, τους ενημερώνουμε δε ότι θα προσφύγουμε εκεί όπου χρειάζεται και ο νόων νοείτο – ώστε να ερευνηθούν διάφορα ζητήματα του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του παρόντος. 

Ο Ι.Σ. Αμαλιάδας προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών για συμμετοχή σε αντιδράσεις. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν επιτρέπουμε να τρομοκρατούνται τα μέλη μας και δεν θα επιτρέψουμε να διακοπεί ούτε μια σύμβαση εργαστηριακού γιατρού επειδή απέργησε . 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα