03/08/202015:03

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας: Αυστηροποίηση μέτρων ατομικής προστασίας κατά του COVID-19

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ  καταγράφεται πανελλαδικώς  σημαντική αύξηση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2  (COVID-19), συνεπώς κρίνεται  εξαιρετικά πιθανή η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Με βάση τα παραπάνω  εφιστούμε την προσοχή των πολιτών στα μέτρα ατομικής προστασίας  όσον αφορά την υγιεινή των  χεριών, τη χρήση μάσκας αλλά και την τήρηση  των απαιτούμενων αποστάσεων.  Υπενθυμίζουμε επίσης ότι απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό πριν από οποιαδήποτε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, θεωρείται άκρως απαραίτητη.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας (βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας):

-Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της

-Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.

-Αφαιρέστε τη μάσκα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά.

Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.

-Αν η μάσκα είναι μιας χρήσεως, απορρίψτε την με ασφαλή τρόπο σε κάδο κοινών αστικών απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης, κρατώντας τη πάντα από τα λάστιχα. Οι μάσκες μιας χρήσεως δεν ανακυκλώνονται και δε πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

-Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, ή στο χέρι με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 °C και στη συνέχεια τη σιδερώνετε.

-Οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση, αλλά πρέπει να προσφέρουν πλήρη κάλυψη προσώπου και πλευρικά αυτού, ενώ το μήκος τους να καλύπτει και το λαιμό. Γιτο λόγο αυτό η στήριξή τους πρέπει να είναι στο κεφάλι.

-Ασπίδες που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και τη μύτη θα πρέπει να μη χρησιμοποιούνται, γιατί δε προσφέρουν προστασία ούτε στο χρήστη ούτε στους άλλους.

-Επισημαίνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας, όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η χρήση χαρτομάντηλου για το βήχα ή το φτέρνισμα, η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Παρακαλούνται τέλος, οι αρμόδιοι φορείς να προβούν σε εντατικοποίηση των απαραίτητων ελέγχων τήρησης των θεσπισμένων μέτρων προστασίας κατά του COVID-19.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα