Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου: 1η Ιουλίου η εορτή των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των Ιαματικών!!
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
1H ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ!!
1) «ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ».
Αγαπητοί μας Χριστιανοί την 1η Ιουλίου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην Ενορία μας, εορτάζεται η Ιερή μνήμη των Αγίων ενδόξων Αναργύρων ΚΟΣΜΑ και ΔΑΜΙΑΝΟΥ των εν Ρώμη οι οποίοι διακρίνονται από τους άλλους δύο Αναργύρους που κατάγονται από την Μικρά Ασία και τους εορτάζομαι την 1η Νοεμβρίου.
Ανάργυροι δε ονομάζονται επειδή δεν αγαπούσαν τα αργύρια, (χρήματα) δεν ήσαν φιλάργυροι, η καρδιά τους δεν ήταν προσκολλημένη στα υλικά αγαθά και προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες, σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον αφιλοκερδώς. Τέτοια αγάπη προσέφεραν οι Άγιοι Ανάργυροι στους ανθρώπους της εποχής τους και για αυτό χαρακτηρίστηκαν Ιατροί της Αγάπης!
Σε μια εποχή που μαζί με τα υπόλοιπα υλικά αγαθά έχει περιέλθει και η ανθρώπινη υγεία σε άκρατη εμπορευματοποίηση, το παράδειγμά τους, να εμπνεύσει τους επαγγελματίες που σχετίζονται με τον ανθρώπινο πόνο, ώστε να προσφέρουν το έργο τους με αλληλεγγύη και αλτρουισμό, προς Θείαν ευαρέσκειαν. Στις συνθήκες της σημερινής σοβούσης πνευματικής, ηθικής και οικονομικής κρίσεως, οι άγιοι που θα δούμε παρακάτω, να πρεσβεύουν να πολλαπλασιαστούν αυτοί που εργάζονται ανιδιοτελώς για την περίθαλψη των οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού και φροντίζουν τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας…
Τα δίδυμα αυτά αδέρφια ΚΟΣΜΑΣ και ΔΑΜΙΑΝΟΣ, οι οποίοι έζησαν την εποχή που Αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα όπως προαναφέρθηκε, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Ιησού Χριστό!
Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους Αγίους στον Aυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον Aυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό.
Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον Aυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις.
Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.
Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον διδάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.
Προσκαλούμε τους ευλαβείς και φιλέορτους Χριστιανούς μας, να προσέλθουν στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ενορίας μας, για να να προσκυνήσουν την Ιερά εικόνα των ιαματικών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ( η οποία ενθρονίσθηκε εις τον Ιερό Ναό μας, την 20η Ιουνίου του 1876 και είναι έργο του αγιογράφου Θεοκλήτου Τσαλπατούρου εικόνα 2), καθώς επίσης να καταθέσουν τα αιτήματά τους, εκζητώντας παράλληλα τις πρεσβείες και τις μεσιτείες των εορταζομέων Αγίων μας.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ’.
Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν· δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον. Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος, τῇ χειρουργίᾳ, θεραπεύετε, παντοίας νόσους, σὺν Κοσμᾷ Δαμιανὲ οἱ Ἀνάργυροι· ὁ γὰρ Σωτὴρ ἰατροὺς ὑμᾶς ἔδειξεν, εἰς περιποίησιν πάντων καὶ ἴασιν· ὅθεν ῥύσασθε, παθῶν δυσαλθῶν καὶ θλίψεων, τοὺς ποθῷ τῷ ναῷ ὑμῶν προστρέχοντας.
2) «Η ΕΙΚΟΣΑΜΕΛΗΣ ΧΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ».
Αρκετοί, νομίζουν ότι οι Άγιοι Ανάργυροι, είναι δύο ο ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ, χωρίς να ξεχωρίζουν τα ζεύγη που τιμάμε τις δύο πρωτομηνιές (Ιουλίου και Νοεμβρίου). Αν ανατρέξουμε όμως στα Συναξάρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, θα δούμε ότι η χορεία των Αγίων Αναργύρων ανέρχεται σε είκοσι μέλη (20). ‘Όλοι είχαν την ιατρική επιστήμη ως μέσον θεραπείας και θαυμάτων, χωρίς υλικά ανταλλάγματα. Το σύντομο αυτό σεργιάνι το αρχίζουμε, όπως η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τους θυμάται και τους μνημονεύει.
ΚΟΣΜΑΣ-ΔΑΜΙΑΝΟΣ: Μαρτύρησαν το 284 μ.Χ. στη Ρώμη, η μνήμη τους είναι την 1η Ιουλίου (Ημέρα Πανήγυρης του Ναού μας).
ΚΟΣΜΑΣ-ΔΑΜΙΑΝΟΣ: Καταγωγή τους ήταν η Μικρά Ασία, η μνήμη τους είναι 1η Νοεμβρίου (Πανηγυρίζει και πάλι ο Ναός μας).
ΚΥΡΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ: Καταγωγή του πρώτου η Αλεξάνδρεια, του δευτέρου η Έδεσσα Μεσοποταμίας. Συνμοναστές μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό το 292 μ.Χ., η μνήμη τους τελείται στις 31 Ιανουαρίου.
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: Από την Νικομήδεια, αποκεφαλίστηκε το 305, τιμάται στις 27 Ιουλίου.
ΕΡΜΟΛΑΟΣ: Και αυτός από την Νικομήδεια, ιερέας και γιατρός, αποκεφαλισθείς το 306 μ.Χ. Ή μνήμη του είναι στις 26 Ιουλίου.
ΣΑΜΨΩΝ: Καταγωγή του η Ρώμη, χειροτονηθείς Ιερέας στην Κωνσταντινούπολη και θεραπεύσας τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό εκείνος του έχτισε ξενώνα για φιλοξενία αναξιοπαθούντων, κοιμήθηκε ειρηνικά και τον τιμάμε στις 27 Ιουνίου.
ΔΙΟΜΗΔΗΣ: Από την Ταρσό της Κιλικίας έζησε και έδρασε στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην οποία άφησε και την τελευταία του πνοή, τον 3ο αιώνα μ. Χ. Τιμάται δε στις 16 Αυγούστου.
ΜΩΚΙΟΣ: Από την Ρώμη και αυτός ιερέας και ιατρός, αποκεφαλισθείς επί Διοκλητιανού τον 3ο αιώνα μ. Χ. Τιμάται στις 11 Μαΐου.
ΑΝΙΚΗΤΟΣ: Μαρτύρησε στην Νικομήδεια το 288 μ. Χ. και η μνήμη του είναι στις 12 Αυγούστου.
ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΣ: Από τον Λίβανο της Φοινίκης, τον συνέλαβαν και μετά από βασανιστήρια πολλά αποκεφαλίσθηκε το 284. Τον τιμάμε στις 20 Μαΐου.
ΤΡΥΦΩΝ: Βοσκός χηνών στην αρχή, στην Λάμψακο της Φρυγίας, βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε το 250 επί Δεκίου αυτοκράτορα. Η μνήμη του τελείται την 1η Φεβρουαρίου.
ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ: Από την Έμεσα της Συρίας. Μαρτύρησε το 284 μ.Χ. και τον τιμάμε στις 6 Φεβρουαρίου.
ΚΟΣΜΑΣ-ΔΑΜΙΑΝΟΣ-ΛΕΟΝΤΙΟΣ-ΑΝΘΙΜΟΣ-ΕΥΤΡΟΠΙΟΣ: Οι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν από την Αραβία γιατροί και πήγαν στην Αιγαίς της Λυκίας με τους αδελφούς τους Λεόντιο, Άνθιμο και Ευτρόπιο ομολογήσαντες τον Χριστό, μαρτύρησαν και τιμώνται στις 16 Οκτωβρίου.
Βλέπουμε λοιπόν αγαπητοί μας Χριστιανοί, που θεμελιώθηκε η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στο αίμα των Αγίων και στην περίπτωση των Αγίων Αναργύρων, αρκετό ήταν αυτό. Οι περισσότεροι βασανίσθηκαν, αποκεφαλίσθηκαν, έδωσαν την ίδια τους τη ζωή δηλαδή. Κάποιοι από αυτούς τελείωσαν την επίγεια πορεία τους, ειρηνικά. Όλοι πάντως την συνεχίζουν κοντά στον Δεσπότη Χριστό, στην Μητέρα Του και Μητέρα μας Παναγία και στην υπόλοιπη αμέτρητη χορεία των Αγίων της πίστεως μας.
Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά, ευλογημένα και ευάρεστα στο Θεό γενόμενα. Οι εορταζόμενοι Άγιοι να μας χαρίζουν ψυχική και σωματική υγεία, καθώς επίσης το φάρμακο που λέγεται Χριστός, το φάρμακο που λέγεται πίστη στον Χριστό και το φάρμακο που λέγεται θέλημα του Θεού. Οι Άγιοι Ανάργυροι τέλος αγαπητοί μας, να πρεσβεύουν και να ενεργούν για την ψυχική και σωματική υγεία όλων μας. Αμήν!
ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ!
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.