Ηλεία: Ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές του Ν. Ηλείας από τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ του Νομού
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές Ν. Ηλείας,
Αγαπητή κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου,
Αγαπητέ κ. Κωνσταντίνε Τζαβάρα,
Αγαπητέ κ. Ανδρέα Νικολακόπουλε,
Αγαπητέ κ. Διονύσιε-Χαράλαμπε Καλαματιανέ,
Αγαπητέ κ. Μιχάλη Κατρίνη,
Όπως γνωρίζετε, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) εκπροσωπεί τους πάνω από 2.000 συμβασιούχους-εργαζόμενους του κλάδου μας. Εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικοί, που ανανεώνουν εδώ και πολλά χρόνια (έως και 18 χρόνια) ετήσιες συμβάσεις χωρίς μία μέρα διακοπής καλύπτοντας αυταπόδεικτα πάγιες και διαρκείς ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χρηματοδοτούνται μέσω της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής”.
Οι Δομές μας αποτελούν έναν σταθερό πυλώνα κοινωνικής πολιτικής των ΟΤΑ και προσφέρουν υπηρεσίες στην καρδιά των αναγκών της οικογένειας, των γονέων και των ίδιων των παιδιών. Η λειτουργία των ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που παρέχει ταυτόχρονα φύλαξη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών στηρίζει την Ελληνική Οικογένεια, τον ιερότερο θεσμό που διαρκώς πλήττεται από την πτώση οικονομίας και αξιών. Έτσι οι γονείς μπορούν να προγραμματίσουν και να δράσουν καλύτερα για την οικογενειακή ευημερία. Ιδιαίτερα οι μητέρες, πολύτιμα μέλη τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας, στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»:
-Οι εργαζόμενες, με αξιοπρέπεια μπορούν να διατηρήσουν το αγαθό της εργασίας και να εξασφαλίσουν πόρους για την οικογένειά τους, χωρίς προβληματισμό για την καθημερινότητα των παιδιών τους.
-Οι άνεργες μητέρες με χαμηλότερο δηλαδή οικογενειακό εισόδημα, έχουν την ευκαιρία και το χρόνο να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας για ένα καλύτερο «σήμερα» της οικογένειας.
-Στο ζευγάρι παρέχεται η δυνατότητα να αποφασίσει τη διεύρυνση της οικογένειας με νέα μέλη, αφού ο χρόνος των γονέων για φροντίδα των μικρότερων παιδιών μεγιστοποιείται, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν εξασφαλισμένη μια πλούσια καθημερινή απασχόληση στα ΚΔΑΠ.
Το σημαντικότερο όλων είναι η ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ κοινωνική παροχή!
Οι δραστηριότητες στα ΚΔΑΠ πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, τεχνολογικές, ψυχαγωγικές και αναμφίβολα παιδαγωγικές σχετίζονται με τα αναφαίρετα δικαιώματα των παιδιών: τη χαρά, τη δημιουργία, την αυτοεκτίμηση, την κοινωνικοποίηση, τη φιλία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την αυτοεξέλιξη και ωρίμανση, την καλλιέργεια της αισιοδοξίας κλπ.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε τον αριθμό των αιτήσεων τα τελευταία χρόνια όπως αυτός προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.:
2010-2011:
8.182 αιτήσεις για ΚΔΑΠ
1.433 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
2011-2012:
12.599 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+53,98%),
1.747 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (+21,91%)
2012-2013:
17.405 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+38,15%),
1.895 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (+8,47%)
2013-2014:
18.957 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+8,92%),
2.087 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ(+10,13%),
2014-2015:
21.513 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+13,48%),
2.190 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ(+4,94%),
2015-2016:
28.122 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+30,72%),
2.345 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ(+7,08%),
2016-2017:
35.663 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+26,82%),
2.959 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ(+16,97%),
2017-2018:
47.022 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+31,85%),
3.461 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ(+16,97%),
2018-2019:
58.650 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+24,73%),
4.158 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ(+20,14%),
2019-2020:
73.937 αιτήσεις για ΚΔΑΠ (+26,06%),
4.725 αιτήσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ(+13,63%),
Στα παραπάνω στατιστικά στοιχεία αποτυπώνεται ξεκάθαρα η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη και επιθυμία των γονέων για συμμετοχή των παιδιών τους στα προγράμματα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (από το 2010 μέχρι το 2019 είχαμε συνολική αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 803,65% για τα ΚΔΑΠ και 229,72% για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ). Κι ο αριθμός των αιτήσεων κατ’ έτος θα ήταν σαφώς αισθητά μεγαλύτερος αν το ΕΣΠΑ δεν έθετε περιορισμούς συμμετοχής στη δράση μητέρων-δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (λιμενικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, δικαστικοί, μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ιατρικό προσωπικό Ε.Σ.Υ., δημόσιοι υπάλληλοι, μόνιμοι υπάλληλοι ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού και ΝΠΔΔ ΟΤΑ κλπ) οι οποίοι με το παρόν σύστημα χρηματοδότησης δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη δράση.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως αν τα ΚΔΑΠ αποτελούν για τις οικογένειες με παιδιά «γενικού πληθυσμού» τόσο σημαντικές και αναγκαίες Δομές, τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για τις οικογένειες των παιδιών/ατόμων με αναπηρία αποτελούν μοναδική διέξοδο. Ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο για τις οικογένειες αυτών των παιδιών που έχουν μία καθημερινότητα πολύ πιο διαφορετική, πολύ πιο δύσκολη από τον μέσο άνθρωπο, από τα μέλη της μέσης οικογένειας.
Η θεσμοθέτηση σε μόνιμη βάση των κοινωνικών δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πρέπει να είναι από τους πρωταρχικούς στόχους οποιασδήποτε κυβέρνησης επιθυμεί πραγματικά να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα που λαμβάνει διαστάσεις απειλής για το μέλλον της χώρας και του έθνους μας. Τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος και μάλιστα βαρύνουσας σημασίας και πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστούν αναλόγως.
Λαμβάνοντας ως δεδομένα:
– Την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων
– Την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της ΚΕΔΕ
– Την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ δια στόματος κ.Γεωργαντά, την οποία επανέλαβε και μετεκλογικά στις 16/10/2019, υπέρ των προτάσεών μας
– Την σύσταση Ομάδας Εργασίας από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία δεν πρόλαβε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το έργο της
Η ελπίδα για ένα καλύτερο σήμερα κι ένα καλύτερο αύριο στη ζωή των παιδιών, των γονέων αλλά και ημών των εργαζομένων και των δικών μας οικογενειών, δεν εξανεμίζεται όταν υπάρχει βούληση για την πρόοδο, την ευημερία, την έγκαιρη οργάνωση για ένα καλύτερο μέλλον.
Σας παρακαλούμε για τη διατήρηση της ελπίδας και την καλυτέρευση της καθημερινής ζωής στη χώρα μας και στη ζωή μας.
Θέτουμε ως επείγον αίτημά μας την ΑΜΕΣΗ εξ’ αρχής σύσταση της Ομάδας Εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα συναρμόδια Υπουργεία και τους σχετικούς φορείς (ΚΕΔΕ, ΕΕΤΑΑ, ΠΑΣΕΚΔΑΠ), ώστε να προχωρήσει στην προετοιμασία και επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης για τη μονιμοποίηση του θεσμού.
Παρακαλούμε να πάρετε δημόσια θέση για τη στήριξη του θεσμού των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση για μια μόνιμη λύση για τις Δομές.
Με εκτίμηση,
Οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΠ Ζαχάρως:
Γιάννης Μπιτζούνης, καθηγητής φυσικής αγωγής
Αγγελική Παντή, παιδαγωγός
Διονυσία Νικολοπούλου, βοηθητικό προσωπικό
Οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας:
Βασίλης Χρυσανθακόπουλος, καθηγητής φυσικής αγωγής
Σοφία Ψαρρά, μουσικός
Όλγα Σπηλιοπούλου, παιδαγωγός
Σταυρούλα Παρασκευοπούλου, βοηθητικό προσωπικό
Οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΠ Πύργου:
Βασιλική Θεοδωρακοπούλου, θεατρολόγος
Βασιλική-Ασπασία Λογοθέτη, νηπιαγωγός
Χριστίνα Λαμπροπούλου, νηπιαγωγός
Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, βοηθητικό προσωπικό