02/03/202412:10

Ηλεία: Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας – Φέρεται να εξέδιδε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς και να συνταγογραφούσε φάρμακα συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών έναντι αμοιβής- Συνολικά 4 συλλήψεις ατόμων του κυκλώματος στη Βάρδα- Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με “ιατρικούς επισκέπτες” συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί τα φάρμακά της έναντι αμοιβής.

Κύκλωμα με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις και παράνομες συνταγογραφήσεις στην Ηλεία ξεσκέπασαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, τα οποία συνέλαβαν έναν 52χρονο γιατρό, έναν υπήκοο Μπαγκλαντές και δύο ιατρικούς επισκέπτες. Η έρευνα των ”Αδιάφθορων” ξεκίνησε -σύμφωνα με τη δικογραφία- από μία καταγγελία σε βάρος του γιατρού Κέντρου Υγείας, σύμφωνα με την οποία έναντι αμοιβής εξέδιδε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν εκείνοι νόμιμη άδεια παραμονής.

Οι Αστυνομικοί έθεσαν υπό παρακολούθηση τις κινήσεις του 52χρονου γενικού ιατρού και διαπίστωσαν όχι μόνο ότι είχε συμφωνήσει με έναν 55χρονο από το Μπαγκλαντές να δίνει σε αλλοδαπούς, κυρίως ομοεθνείς του, τις βεβαιώσεις έναντι 20 – 50 ευρώ, αλλά και ότι είχε συνάψει συμφωνία με ”ιατρικούς επισκέπτες” συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί τα φάρμακά της, και πάλι έναντι αμοιβής ή άλλων αθέμιτων ανταλλαγμάτων. Το πρωί της Πέμπτης ”Αδιάφθοροι” πήγαν στο Κέντρο Υγείας, την ώρα που ο 52χρονος είχε εφημερία και, ενώ αρχικά οι δύο ”ιατρικοί επισκέπτες” φοβήθηκαν βλέποντάς τους, μίλησαν τηλεφωνικά και επέστρεψαν για να του παραδώσουν τα συμφωνηθέντα χρήματα.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά τρεις λευκοί φάκελοι, οι οποίοι περιείχαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 2.020 ευρώ, σε διάφορα χαρτονομίσματα, με τον έναν εξ’ αυτών να περιέχει το χρηματικό ποσό των 1.600 ευρώ, εξωτερικά του οποίου αναγραφόταν το ονοματεπώνυμο του γιατρού σε αναγραμματισμό. Τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησαν έρευνες σε ταξιδιωτικά γραφεία, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα, όπου διαπίστωσαν την πίστωση χρηματικού ποσού ύψους 8.200 ευρώ, από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, στο όνομα του ιατρού, το οποίο είχε δαπανήσει τόσο σε ταξίδια εξωτερικού όσο και εσωτερικού.

Συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία, μάλιστα, είχε δώσει ρητή οδηγία προς το ταξιδιωτικό πρακτορείο, με το οποίο συνεργαζόταν, να μην αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας κατά την έκδοση των τιμολογίων, που αποπλήρωνε η ίδια για λογαριασμό του γιατρού. Κατά την απολογία του ο γιατρός, παραδέχθηκε τα εις βάρος του καταγγελλόμενα και πρόσθεσε ότι έχει προβεί συνολικά, κατά το έτος 2022 και έως τον Οκτώβριο του έτους 2023, στην έκδοση τουλάχιστον τριακοσίων ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, σε συνεργασία με τον 55χρονο από το Μπαγκλαντές, ενώ δήλωσε ότι εισέπραττε σε μηνιαία βάση το χρηματικό ποσό των 1.000-1.500 ευρώ, από την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προχώρησε στην σύλληψη 4 ατόμων σε Περιοχή της Ηλείας και συγκεκριμένα στην Βάρδα, για χορήγηση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς και συνταγογράφησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, έναντι αμοιβής όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των Εσωτερικών Υποθέσεων:

Σύλληψη ιατρού και τριών ακόμη ατόμων για υπόθεση έκδοσης – χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς και συνταγογράφησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, έναντι αμοιβής

 Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν απογευματινές- βραδινές ώρες της Πέμπτης, 29 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της δυτικής Ελλάδας, ιατρός, αλλοδαπός και δύο ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρίας, καθώς –κατά περίπτωση- εμπλέκονται σε υπόθεση έκδοσης – χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς και συνταγογράφησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, έναντι αμοιβής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση, συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου κατά συναυτουργία και για παράβαση του νόμου περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο ιατρός προέβαινε συστηματικά, στην επ’ αμοιβή ή έναντι άλλου αθέμιτου ωφελήματος, έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς, προκειμένου αυτοί να εξασφαλίζουν τη νόμιμη παραμονή στη χώρα μας, ενώ για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με αλλοδαπό, στον οποίο απευθύνονταν οι ενδιαφερόμενοι για την παραλαβή των σχετικών βεβαιώσεων.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα του ιατρού.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι, χορηγούσε έναντι αμοιβής ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών για δήθεν προγενέστερη εξέτασή τους, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογητικό για την έκδοση άδειας διαμονής. Παράλληλα, λάμβανε χρηματικά ποσά ή άλλα αθέμιτα ωφελήματα για να συνταγογραφεί φαρμακευτικά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιατρικοί επισκέπτες αποκόμιζαν με τη σειρά τους ποσοστό κέρδους από τις πωλήσεις των φαρμάκων των εταιρειών, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο εργασίας του ιατρού κατελήφθησαν οι δύο ιατρικοί επισκέπτες κατά τον χρόνο που θα παρέδιδαν στον ιατρό χρηματικό ποσό για την υπερσυνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρίας τους.

Παράλληλα, στην οικία του αλλοδαπού βρέθηκαν διαβατήρια τρίτων προσώπων, τα οποία κατείχε παράνομα, καθώς και ιατρικές βεβαιώσεις επ’ ονόματι αλλοδαπών, που είχαν εκδοθεί από τον ιατρό.

Συνολικά, από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3.870 ευρώ,
  • 4 διαβατήρια τρίτων προσώπων,
  • 2 ιατρικές βεβαιώσεις,
  • 1 βαλλίστρα και
  • πλήθος λευκών, εμφανώς χρησιμοποιημένων, φακέλων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε ταξιδιωτικά γραφεία υπήρχε πίστωση χρηματικού ποσού -8.200- ευρώ από διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες στο όνομα του ιατρού, το οποίο είχε δαπανήσει σε ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο ιατρός, κατά το τελευταίο έτος, είχε αυξήσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων φαρμακευτικής εταιρίας κατά 60 %, έχοντας και τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταγογράφησης ανασφάλιστων ασθενών στο νομό όπου δραστηριοποιούνταν.

Τέλος, από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχει εξακριβωθεί η έκδοση τουλάχιστον -8- ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα