21/07/202219:14

Χρ. Τριαντόπουλος: Ακόμα ένα σχέδιο ανάπτυξης μετά από μία φυσική καταστροφή προχωρά – «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο»

Χρ. Τριαντόπουλος: Ακόμα ένα σχέδιο ανάπτυξης μετά από μία φυσική καταστροφή προχωρά – «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο»

 

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου με τίτλο «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία, τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του 2021, καθώς και στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:

«Είναι μια δύσκολη ημέρα σήμερα [χθες], καθώς η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μας δοκιμάζονται από πυρκαγιές, με το Πυροσβεστικό Σώμα, τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, αλλά και ιδιώτες εθελοντές να δίνουν μία μεγάλη μάχη. Μάχη, γρήγορα νικηφόρα απέναντι στην πύρινη λαίλαπα. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία άλλη περιοχή που επλήγη προ μηνών από πυρκαγιά, στην Αρχαία Ολυμπία, στον ιστορικό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, για το αναπτυξιακό συνέδριο που αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία εκπόνησης του σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από τη διαΝΕΟσις, σε συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράψαμε, και έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Με στόχο να τεθούν οι βάσεις, μέσα από την επιστημονική και ερευνητική εργασία, για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού πλάνου μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Συνέδριο το οποίο έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – τους Δήμους και την Περιφέρεια- και σε συνέχεια συσκέψεων προετοιμασίας και προεργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την προηγούμενη περίοδο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και την κατάθεση των προτάσεών τους.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Πρωτοβουλία για ένα σχέδιο ανάπτυξης, όπως έχει γίνει και για άλλες περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας που έχει αναπτυχθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη συνεκτική διαχείριση των συνθηκών που δημιουργούνται μετά από μία φυσική καταστροφή, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις και οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βασικοί πυλώνες της νέας αυτής φιλοσοφίας για τη διαχείριση των συνεπειών μίας φυσικής καταστροφής είναι:

1ον. Η στήριξη όσων επλήγησαν, με την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών της Πολιτείας για την κρατική αρωγή.

2ον. Η αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής, με τη δρομολόγηση και υλοποίηση των απαραίτητων έργων και εργασιών αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης για μελλοντικά φαινόμενα,

3ον. Ιδιαίτερα για τις περιοχές που επλήγησαν σημαντικά, η συμπλήρωση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης με την ανάπτυξη ενός πλάνου ανάπτυξης. Ενός πλάνου που εστιάζει στην επόμενη ημέρα, στη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον.

Ακολουθώντας αυτή τη νέα λογική, πορευτήκαμε και πορευόμαστε και στην περίπτωση της Ηλείας, η οποία επλήγη πέρυσι το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές. Με μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και με τη θεσμοθέτηση νέων διαδικασιών και προβλέψεων, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όσων επλήγησαν. […]

Παράλληλα, θα ήθελα να σταθώ στο εξής: μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται να ακολουθήσουν τα απαραίτητα βήματα για τη χορήγηση προκαταβολής και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Ήδη είναι έτοιμη η σχετική τροπολογία από το αρμόδιο Υπουργείο. Προκαταβολή και τελική επιχορήγηση, οι οποίες θα ανέρχονται στο 50% της αποζημίωσης που δίνεται προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Τα μέτρα στήριξης δεν σταματούν εδώ. Σε συνέχεια συνεργασίας με τους Βουλευτές του νομού, αλλά και το Επιμελητήριο και τον Περιφερειάρχη, δρομολογούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την ένταξη στοχευμένης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας στο πρόγραμμά του για την επιχορήγηση της κάλυψης δαπανών -έως 18.000 ευρώ- υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική προεργασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. […]

Τις επόμενες ημέρες νέα έκτακτη χρηματοδότηση θα δρομολογηθεί για την περιοχή και, δη, για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα και με τα τεχνικά δελτία που αποστέλλονται, ενώ από το Υπουργείο Εσωτερικό δρομολογείται και σημαντική χρηματοδοτική στήριξη της μελετητικής διαδικασίας.

Παράλληλα, όμως, με τη στήριξη και την αποκατάσταση, για την περιοχή της Ηλείας, η οποία έχει και κατά το παρελθόν χτυπηθεί από μεγάλη φυσική καταστροφή, μπήκε σε τροχιά, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, η διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Μπήκε σε τροχιά η διαδικασία για την κατάρτιση ενός αναπτυξιακού πλάνου, που θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση συνθηκών ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για το μέλλον, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Ενός πλάνου απαραίτητου, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις -με έναν τρόπο συνεκτικό- προκειμένου η περιοχή να δείξει την πραγματική της δυναμική.

Και σε αυτό το σκέλος εμπλέκεται ενεργά η διαΝΕΟσις. Ένας ανεξάρτητος και πολύπειρος μελετητικός οργανισμός. Ένας οργανισμός, με καλή εικόνα της περιοχής, που δρομολογεί την εκπόνηση της σχετικής μελέτης – και θέλω να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία και την προσφορά. Μια επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που δύναται να αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης της περιοχής. Με την αξιοποίηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης, όπως του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, και λοιπών ευρωπαϊκών ταμείων, αλλά και εθνικών πόρων.

Η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη σημερινή πολυπληθή εκπροσώπηση στο αναπτυξιακό συνέδριο, είναι εδώ για να συνεισφέρει σε αυτό το πλάνο, να συμμετέχει ενεργά, αλλά και να το στηρίξει, χρηματοδοτικά και όχι μόνο. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά, σε συνεργασία με όλους. Στόχος μας, όπως ανέφερα και πρόσφατα στη Βουλή, δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο-πυροτέχνημα, με ελλείψεις και αδυναμίες που θα φανούν στην πορεία. Αλλά μέσα από τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού πλάνου, να τεθούν σταθερές βάσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για ισχυρή και μακρόπνοη ανάπτυξη στην περιοχή, χωρίς αποκλεισμούς. Και οι εργασίες του σημερινού συνεδρίου εκτιμώ ότι θα συνεισφέρουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα