29/06/201915:23

Ηλεία: Οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι εορτάστηκαν Iεροπρεπώς, στην Χαριά Ωλένης

«Οἱ τῶν Ἀποστόλων πρωτόθρονοι, καὶ τῆς Οἰκουμένης διδάσκαλοι,

  τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων πρεσβεύσατε, εἰρήνην τῆ οἰκουμένῃ

   δωρήσασθαι καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος».

 

Την Ιερή μνήμη των πανσεβάσμιων και πανθαύμαστων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, των δύο αυτών μεγάλων Αγίων που άλλαξαν τον κόσμο και οι οποίοι υπήρξαν αιώνια παραδείγματα Ιεραποστολικού ζήλου, καθώς επίσης κορυφαία ηθικά αναστήματα και ψυχές ουρανομήκεις, εόρτασε με Ιεροπρέπεια το Δημοτικό Διαμέρισμα Χαριάς του Δήμου Πύργου Ηλείας και οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν ως κέντρο τον φερώνυμο Ιερό Ναό τους.

 

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών υπό Ιερέων της Αρχιερατικής Περιφερείας Ωλένης και της Αρχιερατικής Περιφερείας Πύργου, προεξάρχοντος του  Αιδεσ.  π.  Διονυσίου Μιχαλοπούλου, πλαισιουμένου δε από τους Αιδ. π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Νικόλαο Γεωργίου, π. Χαράλαμπο Γαλανόπουλο και τον οικείο Εφημέριο π. Αυγερινό Τσουκαλά.

 

Τον Θείον Λόγον ορθοτόμησε εποικοδομητικά ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Καθηγητής Θεολόγος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αναφερόμενος στους δύο αυτούς σπουδαίους άνδρες που υπήρξαν πραγματικά οι στύλοι και οι ακρογωνιαίοι λίθοι, επάνω στους οποίους οικοδομήθηκε το Ιερό ίδρυμα της Εκκλησίας του Χριστού. Και η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στην συνέχεια τους τοποθέτησε μαζί, για να δείξει την ενότητά τους. Εικονίζονται μαζί διότι είναι καθοδηγητές όλων των άλλων Αποστόλων, των Αγίων, των Μαρτύρων, Αρχιερέων, Διδασκάλων και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον Κόσμον. Επίσης στις Ιερές εικόνες τους, ζωγραφίζονται οι δύο αυτοί Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι να κρατούν την Εκκλησία, που συμβολικά εικονίζεται με ένα μικρό Βυζαντινό Ναό.

 

Μετά το τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των εορταζομένων Αγίων στο εν λόγω Δημοτικό Διαμέρισμα.

 

Την κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, πλαισιουμένου από τον οικείο Εφημέριο Αιδεσιμότατο π. Αυγερινό Τσουκαλά και άλλους Ιερείς της περιοχής.

Κατά τις εορταστικές αυτές Ιερές εκδηλώσεις παρέστησαν Χριστιανοί του εν λόγω Δημοτικού Διαμερίσματος, καθώς επίσης και από άλλα όμορα Δ.Δ. για να συνεορτάσουν και να συμπανηγυρίσουν την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου των μεγάλων αυτών Ιερών μορφών της Εκκλησίας μας, αποτιόντας έτσι για μία ακόμη φορά τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για την ανυπολόγιστα μεγάλη συμβολή τους, στο έργο της διαδόσεως της Χριστιανικής Πίστεως και της εδραιώσεως της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα