18/03/202213:22

Ηλεία: Πανάκριβο το ντόπιο μαρούλι-Πάγος και ακρίβεια εκτινάζουν τις τιμές

Στις μεγάλες λαχαναγορές «διαπραγματεύεται» σε υψηλές τιμές

Λιγοστό το ντόπιο μαρούλι αυτή την περίοδο, πιάνει ικανοποιητικές τιμές, όμως οι παραγωγοί εκφράζουν μεγάλους προβληματισμούς για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Αντιμετωπίζουν, όπως λένε, την ολοένα διογκούμενη αύξηση στα κόστη παραγωγής και την πεσμένη ζήτηση. Ελπίδες ανόδου υπάρχουν για τις ημέρες του Πάσχα, που παραδοασιακά ανεβαίνει η αγορά.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος για παράδειγμα, μεγαλοπαραγωγός μαρουλιού και iceberg από την περιοχή του Πύργου Ηλείας δήλωσε  ότι: «μέχρι λίγες ημέρες, πριν την Καθαρά Δευτέρα υπήρχε καλή ζήτηση στην αγορά κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στα μαρούλια να φθάσουν και τα 60 λεπτά το κιλό. Πλέον, η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή πριν το Πάσχα, ωστόσο η τιμή για όποιον έχει προϊόν, κυμαίνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 40-50 λεπτά το κιλό.

Το κακό είναι πως δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή ως προς τις αποδόσεις, γιατί ο πάγος έκαψε πολλά μαρούλια τις προηγούμενες ημέρες. Παραγωγή το επόμενο διάστημα αναμένω προσωπικά από θερμοκήπια που καλλιεργώ. Προσωπικά αναγκάστηκα να φρεζάρω τις προηγούμενες ημέρες ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής, χιλιάδες κεφάλια από μαρούλια, που είχαν υποστεί ζημιές από τον πάγο και είχαν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να καταστούν μη εμπορεύσιμα. Τα μαρούλια που υπάρχουν τώρα στο εμπόριο είναι κυρίως προέλευσης Ιταλίας.

Παρά τη ζήτηση για μαρούλι, ο αγροτικός κόσμος είναι επιφυλακτικός, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέβει πάρα πολύ. Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην περιοχή μας, είναι αυτό της έλλειψης νερού, αφού οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να λειτουργούν τα δίκτυα».

 

agrotypos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα