07/07/202412:37

Ηλεία: Στον Πύργο θα φιλοξενηθεί το 42ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο- Από 17-19 Οκτωβρίου 2024, σε συνεδριακό χώρο του Aldemar Olympian Village

Στον Πύργο Ηλείας θα πραγματοποιηθεί φέτος το 42ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο. Το συνέδριο έχει τίτλο «Ψηφιακές και τεχνολογικές εξελίξεις στη σύγχρονη Οδοντιατρική» και θα διεξαχθεί από 17-19 Οκτωβρίου 2024, στο συνεδριακό χώρο Ilis Congress Center του Aldemar Olympian Village. Κάθε χρόνο στα συνέδρια της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δίνουν το «παρών» χιλιάδες οδοντίατροι και εκθέτες και έτσι η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν το συνέδριο φιλοξενείται στην περιφέρεια.

Οι προετοιμασίες, λοιπόν, είναι πυρετώδεις για το μεγάλο επιστημονικό γεγονός της χρονιάς στον κλάδο της Οδοντιατρικής. Καθώς αυτή τη φορά η διοργάνωση θα γίνει με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας, το «Ο.Β.» συνομιλεί με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Αλέκο Γαλανόπουλο για να δώσει μια εικόνα στους συναδέλφους του σχετικά με το τι θα τους περιμένει στο επερχόμενο συνέδριο.

Κύριε Γαλανόπουλε τον ερχόμενο Οκτώβριο ο Ο.Σ. Ηλείας θα είναι βασικός συνδιοργανωτής του 42ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου. Μιλάμε για το μεγαλύτερο συνέδριο Οδοντιατρικής στη χώρα. Πόσο απαιτητική είναι μια τέτοια διοργάνωση σε μια περιοχή της περιφέρειας; Πώς προχωρούν οι προετοιμασίες;

Το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο αποτελεί κάθε χρόνο ένα ορόσημο για την οδοντιατρική κοινότητα της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα. Φέτος, μετά από προσπάθειες ετών, έχουμε την τιμή να διοργανώσουμε το 42ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο και να φιλοξενήσουμε το σημαντικό αυτό γεγονός για πρώτη φορά στην περιοχή μας, στον Πύργο και συνολικά στην Ηλεία.

Είναι προφανές πως μια τέτοια διοργάνωση είναι απαιτητική σε κάθε πόλη και ακόμα περισσότερο ίσως σε πόλεις της επαρχίας όπου δεν έχουν τις υποδομές των μεγάλων αστικών κέντρων ή την τεχνογνωσία διοργάνωσης τέτοιων μεγάλων συνεδρίων, η οποία αποκτάται με την εμπειρία και την επανάληψη. Μια βασική απαίτηση έχει να κάνει με τον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Ως προς αυτό, το συνέδριο θα διεξαχθεί σε ένα άρτιο συνεδριακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, στο ξενοδοχείο Aldemar.

Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της προετοιμασίας του συνεδρίου. Και με σιγουριά αλλά και υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι θα είμαστε έτοιμοι για αυτό το μεγάλο συνέδριο νωρίτερα και από ό,τι απαιτείται. Όλα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς ως αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας που έχουμε με τους κ.κ: Δεβλιώτη Αθανάσιο, Πρόεδρο Ε.Ο.Ο., Κερεζούδη Νικόλαο, Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του 42ου συνεδρίου, καθηγητή εργαστηρίου ενδοδοντίας Ε.Κ.Π.Α., Καναβάκη Γεώργιο, συντονιστή προγράμματος, επίκουρο καθηγητή εργαστηρίου ορθοδοντικής Ε.Κ.Π.Α., Κήττα Δημήτριο, γραμματέα Ε.Ο.Ο. και Δέδε Νικόλαο, συντονιστές του 42ου συνεδρίου, την Εταιρεία οργάνωσης WELCOME και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον χώρο που έχει επιλεγεί για τη διοργάνωση του συνεδρίου

Όπως είπαμε ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη διοργάνωση του συνεδρίου είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει τις εργασίες του. Ο χώρος που έχει επιλεγεί για τη φετινή διοργάνωση είναι το υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο Ilis Congress Center του ξενοδοχείου Aldemar, ένα συνεδριακό κέντρο που μόλις εγκαινιάστηκε.

Προσωπικά, τα τελευταία 30 χρόνια συμμετέχω κάθε χρόνο στο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο και πιστεύω πως αυτός ο χώρος είναι από τους καλύτερους συνεδριακούς χώρους που έχω επισκεφθεί στη χώρα μας. Το συνεδριακό κέντρο διαθέτει πολλές αίθουσες διαφόρων κατηγοριών.

Αρχικά υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων που αποτελεί και την κεντρική αίθουσα του συνεδριακού κέντρου, αίθουσες με μικρότερη χωρητικότητα των 120, 200, 500 ατόμων αλλά και μικρότερες αίθουσες για πρακτικά εργαστήρια. Υπάρχουν φυσικά χώροι για την προετοιμασία των ομιλητών αλλά και υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες.

Στο λόμπι των 1.500 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει το συνεδριακό κέντρο θα φιλοξενηθούν οι εκθέσεις ή εκθετες. Οι απολύτως άρτιες εγκαταστάσεις και υποδομές ενός ολοκαίνουργιου συνεδριακού κέντρου εγγυώνται τις καλύτερες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των εργασιών του συνεδρίου μας σε ένα άνετο και παραγωγικό περιβάλλον.

Πέραν αυτών, αξίζει να αναφέρουμε ότι θα φιλοξενηθούμε σε ένα χώρο πολλών στρεμμάτων πρασίνου, δίπλα στη θάλασσα του Ιονίου με εξαιρετικές υποδομές αναψυχής και όμορφους χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης. Το συνέδριο εκτός από ευκαιρία για την διεύρυνση της γνώσης όλων μας, αποτελεί και μια ευκαιρία για επικοινωνία και δικτύωση των συνέδρων καθώς και ευκαιρία για την εξερεύνηση νέων προορισμών εντός της πατρίδας μας.

Η Ηλεία, με την ιστορία της, τους πανέμορφους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της και τη ζωντανή κοινότητα των κατοίκων της είναι ένας ιδανικός τόπος να τον επισκεφθεί κανείς και να τον εξερευνήσει με ευχάριστες συνθήκες ακόμα και εκείνο το τριήμερο του Οκτωβρίου. Εμείς με μεγάλη χαρά θα υποδεχθούμε και θα φιλοξενήσουμε όλους τους επισκέπτες στην περιοχή μας.

Από πλευράς κοινωνικού προγράμματος, με τι σκοπεύετε να πλαισιώσετε το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου; Θα έχει κάτι ξεχωριστό η φετινή διοργάνωση;

Το βασικό κομμάτι παραμένει πάντοτε το επιστημονικό σκέλος του προγράμματος. Το συνέδριο μας αντιπροσωπεύει κάθε χρονιά τη δέσμευσή μας να παραμένουμε πρωτοπόροι στην επιστήμη και την πρακτική της οδοντιατρικής. Μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες του χώρου να παρακολουθούν απρόσκοπτα το μεγάλο αυτό γεγονός και όλη την εξαιρετική δουλειά που λαμβάνει χώρα σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επαγγελματικό επίπεδο στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πρόθεσή μας να προσφέρουμε στους συνέδρους ένα ιδιαίτερο πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Μπορώ να σας πω ότι την Παρασκευή το βράδυ προγραμματίζουμε να γίνει μία μεγάλη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, την πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, για να καλωσορίσουμε όλους τους συνέδρους στον τόπο μας. Η Ηλεία είναι γνωστή για τις φυσικές ομορφιές της, τις παραθαλάσσιες περιοχές της και φυσικά, πάνω από όλα, για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Επομένως, το συνέδριο μας θα περιλαμβάνει προφανώς μια επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία με ξεναγό.

Μια ιδέα που εξετάζουμε είναι η επίσκεψη να γίνει ενδεχομένως με τρένο από το λιμάνι του Κατακόλου προς την Αρχαία Ολυμπία με ξεναγό μέσα στο τρένο που θα εξηγεί τις ομορφιές της περιοχής κατά μήκος της διαδρομής. Στο Κατάκολο βρίσκεται, άλλωστε, και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά» με 300 περίπου εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος.

Στο πρόγραμμα εντάσσεται και μια επίσκεψη στο φημισμένο Κτήμα Μερκούρη με ιστορία που ξεκινά από το 1864. Ακολουθώντας το ρητό «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» προγραμματίζουμε δράσεις για τη φυσική άσκηση των συνέδρων, καθώς στο χώρο του ξενοδοχείου θα υπάρχει την ανατολή του ηλίου δάσκαλος για πιλάτες και γιόγκα, ενώ υπάρχει επιπλέον η πρόθεση να διοργανωθεί και τουρνουά τένις για όσους συνέδρους ασχολούνται με το άθλημα.

Ο Σύλλογος μας έχει πλούσιο κοινωνικό έργο στην περιοχή και επιθυμούμε ως επαγγελματίες της υγείας να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης διοργανώνοντας στο πλαίσιο του συνεδρίου μιας εθελοντική αιμοδοσία. Και τέλος, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της επαφής με την τοπική κοινωνία, προγραμματίζουμε κάποιες οργανωμένες επισκέψεις σχολείων ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν συμβουλές από τους πιο καταρτισμένους ειδικούς του χώρου μας.

Σε κάθε περίπτωση σκοπεύουμε να κάνουμε τη διαφορά με τον συνδυασμό του πλούσιου επιστημονικού προγράμματος που θα καλύψει τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη της οδοντιατρικής και της φιλοξενίας των συνέδρων σε ένα ολοκαίνουργιο συνεδριακό κέντρο, στον όμορφο και φιλόξενο Πύργο.

Πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση τέτοιων επιστημονικών εκδηλώσεων στην περιφέρεια; Υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από τους συναδέλφους σας στην περιοχή;

Η διοργάνωση του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου στην Ηλεία αποτελεί για όλους εμάς τους οδοντιάτρους της περιοχής, που χρόνια δίναμε το παρών στα αντίστοιχα συνέδρια ανά την Ελλάδα, μια αναγνώριση της δουλειάς μας και της προσήλωσής μας στην επιστήμη και την δια βίου κατάρτιση. Ταυτόχρονα, η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί και μια αναγνώριση της προόδου που συντελείται στην περιοχή μας ώστε να φτάσει στο σημείο να πληροί τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά και επιστημονικά συνέδρια της χώρας.

Το θέμα, όμως, που θίγετε είναι ευρύτερο. Όλες οι μεγάλες επιστημονικές εκδηλώσεις λαμβάνουν συστηματικά χώρα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Η διοργάνωσή τους ακολουθεί την γενική τάση υπερσυγκέντρωσης των πάντων στα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα είναι η αποκέντρωση και η αντιστροφή αυτής της τάσης προς τα αστικά κέντρα, ώστε να επιτευχθεί ένα βιώσιμο και ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης.

Η άποψή μου είναι πως χρειάζεται αποκέντρωση και στον συνεδριακό τομέα. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες διοργανώσεις στην περιφέρεια, τώρα που αρκετές πόλεις της περιφέρειας αποκτούν και τις κατάλληλες υποδομές για να τις φιλοξενήσουν. Ευθύνη της πολιτείας είναι να παρέχει και τις αναγκαίες οδικές και συγκοινωνιακές υποδομές για να ανθίσει στη χώρα και ο συνεδριακός τουρισμός.

Οι συνάδελφοι στην Ηλεία περιμένουν με μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το γεγονός και προσμένουν να υποδεχθούν τους συναδέλφους τους από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
Είναι καθήκον του Συλλόγου μας να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των οδοντιάτρων της Ηλείας, τώρα που το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον τόπο μας, καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη ευκαιρία για απόκτηση γνώσης, δικτύωση και ανταλλαγή εμπειριών. Θέλω να τονίσω, όμως, πως όλοι οι πολίτες της Ηλείας, και από άλλες επαγγελματικές ομάδες, περιμένουν τη διοργάνωση.

Από τότε που ανακοινώθηκε η είδηση ότι το 42ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στον Πύργο, η είδηση αυτή έχει δώσει μεγάλη χαρά στους ανθρώπους της περιοχής μας γιατί μία μικρή πόλη, όπως είναι ο Πύργος, ανέλαβε να διοργανώσει ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός. Αυτό φέρνει υπερηφάνεια και αισιοδοξία σε όλους μας για τις δυνατότητες της περιοχής μας και των ανθρώπων της.

Τι μήνυμα – κάλεσμα συμμετοχής θα στέλνατε στους συναδέλφους σας όχι μόνο από την Ηλεία, αλλά και από την υπόλοιπη χώρα;

Θα ήθελα να πω ότι περιμένω με χαρά όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες από όλη τη χώρα να έρθουν σε αυτό το σπουδαίο επιστημονικό γεγονός. Το συνέδριο μας αντιπροσωπεύει κάθε χρονιά τη δέσμευσή μας να παραμένουμε πρωτοπόροι στην επιστήμη και την πρακτική της οδοντιατρικής. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το Συνέδριο θα αποτελέσει μια ευκαιρία για όλους μας να εμπνευστούμε, να μάθουμε και να συνεργαστούμε προς το κοινό μας όφελος και με στόχο να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς μας.

Τους προσκαλώ όλους να μοιραστούμε μαζί αυτήν την εμπειρία στον Πύργο, να ανταλλάξουμε γνώσεις, ιδέες και εμπειρίες και να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της οδοντιατρικής. Την ίδια στιγμή, κάθε οδοντίατρος που θα επισκεφθεί την Ηλεία θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει έναν τόπο όμορφο αλλά παραγνωρισμένο. Ο Πύργος, με την πλούσια ιστορία και κληρονομιά του, αποτελεί το κέντρο της Ηλείας.

Η ιστορία της περιοχής αναδεικνύεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης που φιλοξενείται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της περιόδου του 1890, που αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Και τόσα άλλα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή, από το Κάστρο Χλεμούτσι και την Αρχαία Ήλιδα, τα Λουτρά του Καϊάφα, ως τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και τους καταρράκτες της Νέδας στα νότια σύνορα του νομού με τη Μεσσηνία.

Η ομορφιά της Ηλείας είναι ακόμα ανεξερεύνητη και έτοιμη να προσφέρει στους επισκέπτες ανεξίτηλες αναμνήσεις. Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλες και όλους στον Πύργο από τις 17 ως τις 19 Οκτωβρίου για ένα παραγωγικό και όμορφο τριήμερο, για ένα από τα καλύτερα οδοντιατρικά συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα.

ΠΗΓΗ: odvima.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα