Ηλεία: Τραγική η κατάσταση στο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο – Ξεπερνούν τα 4 εκατ. τα χρέη
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Ηλείας αφού τα χρέη ξεπερνούν τα 4εκ€ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου κ. Λιακόπουλος και Κυριαζής αντίστοιχα.
Και οι δύο τόνισαν πως η νέα διοίκηση θα πάρει πρωτοβουλίες για βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τη βοήθεια των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος κος Β. Λιακόπουλος ο οποίος ανέφερε:
«Η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας χρωστάει πάνω από 1 εκατ. ευρώ»
«Με την ανάληψη των καθηκόντων μας βρήκαμε οφειλές προς την ΔΕΗ ύψους 4.250.000 ευρώ που είναι και το βασικό πρόβλημα της λειτουργίας του Διαβαθμιδικού γιατί σε μία ενδεχόμενη διακοπή του διυλιστηρίου λόγω οφειλών προς την ΔΕΗ θα διακοπεί η υδροδότηση περίπου σε 100.000 κατοίκους και επισκέπτες, με σοβαρές συνέπειες και στον τουρισμό της περιοχής. Επίσης υπάρχουν απαιτήσεις τρίτων περίπου 100.000 ευρώ, ενώ και η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας χρωστάει πάνω από 1 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε το 2023.
Τα έσοδα του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου προέρχονται αποκλειστικά από τις δύο ΔΕΥΑ, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και ανέρχονται σε 50.000 ευρώ περίπου το μήνα, τα οποία έσοδα δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, γιατί λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει αυξηθεί το τιμολόγιο τις ΔΕΗ και από περίπου 60.000 ευρώ που πληρώναμε το μήνα, τώρα πληρώνουμε περίπου 120.000 το μήνα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει έως 150.000 ευρώ. Επίσης, πληρώνουμε 40.000 ευρώ περίπου το μήνα στην εταιρεία που έχει αναλάβει την λειτουργία του διυλιστηρίου. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ώστε η λειτουργία του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου να είναι βιώσιμη και να συνεχίσει η λειτουργία του χωρίς προβλήματα και να παρέχει στους κατοίκους δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας καθαρό και πόσιμο νερό».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ν. Κυριαζής τόνισε:
«Ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος είναι ΝΠΔΔ και συστάθηκε για να τροφοδοτεί με καθαρό και πόσιμο νερό τους πολίτες της Νότιας Ηλείας. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να υδροδοτεί και την Κρέστενα και την Ζαχάρω. Ο Διαβαθμιδικός δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Πρέπει τα έσοδά του να είναι ανάλογα των εξόδων του ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές του ανάγκες. Τα μέλη διοίκησης και εκτελεστικής επιτροπής είναι άμισθοι, με πολλές όμως ευθύνες και υποχρεώσεις.
Μέχρι το 2019 τα χρέη προς την ΔΕΗ ήταν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και μάλιστα υπήρχε και απαίτηση από τη Δ.Ο.Υ. επιστροφής ποσού 500 χιλ. ευρώ. Μέχρι το 2019 ανταποκρινόταν κάπως στα έξοδά του με μικρές οφειλές. Όμως οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια σε συνδυασμό με την κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου επέφεραν αυτό το οικονομικό αποτέλεσμα το οποίο παραλαμβάνουμε εμείς σήμερα. Δε θέλουμε να πούμε ότι η προηγούμενη διοίκηση έκανε σπατάλες, απλά συναίνεσε στην κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου.
Η κατάργηση του 3ευρου συνετέλεσε στο καταστροφικό οικονομικό αποτέλεσμα. Όλοι συναίνεσαν τότε γιατί δεν ήξεραν την πραγματική οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου, με εισήγηση φυσικά του τότε Δημάρχου Πύργου.
Το θέμα είναι τι κάνουμε σήμερα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η κατάσταση είναι τραγική. Εμείς όμως σαν διοίκηση ξεκινάμε από δυο βασικές αρχές τις οποίες αποδεχόμαστε.
Η πρώτη αρχή είναι ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορούν να το στερηθούν οι πολίτες. Μακάρι να ήταν δωρεάν, όμως δεν μπορεί να είναι, γιατί έχουμε ένα νερό εξαιρετικής ποιότητας που για να αντληθεί και να διοχετευθεί προς τις ΔΕΥΑ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας απαιτεί έξοδα και το τεράστιο έξοδο είναι η ενέργεια. Η ΔΕΗ δεν είναι οργανισμός που χαρίζει χρέη, μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αν το πράξει με τόσο τεράστιο χρέος, αυτόματα παύει η λειτουργία του εργοστασίου. Ένα εργοστάσια από τα καλυτέρα στην Ελλάδα, που παρέχει το καλύτερο ποιοτικά νερό στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, θα μπορούσε να γίνει και εμφιάλωση, ωστόσο δεν έχουμε ακόμα το δικαίωμα πριν περάσει η 20ετία από την χρηματοδότηση Ταμείου Συνοχής .
Η δεύτερη αρχή μας είναι ότι στην προκειμένη δεν μπορεί να υπάρχουν διάφορες αντιτιθέμενες απόψεις και συμφέροντα. Δηλαδή πιστεύουμε ότι η προσπάθεια του Διαβαθμιδικού, των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και της Περιφέρειας πρέπει να είναι κοινή. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι κοινή, συναινετική προς την κατεύθυνση βιώσιμης λύσης. Δηλαδή, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε για εξεύρεση πόρων και για μείωση του κόστους της ενέργειας. Όσες αποφάσεις ληφθούν θα είναι στη βάση αυτών των αρχών. Ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ότι συμβεί, είτε αύξηση, είτε μείωση του κόστους, θα είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας. Συμμέτοχη στην προσπάθεια θέλουμε να είναι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κοινή αντίληψη όλων είναι ότι πρέπει να καταβάλουν δημότες το αντίτιμο της κατανάλωσης».