01/09/202221:42

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Ωριμάζει το project μαμούθ – Συνάντηση με Sisi και Κοπελούζο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi πραγματοποίησε σήμερα ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος και στενοί του συνεργάτες για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –Αιγύπτου που ξεπάγωσε η Ουκρανική κρίση και ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας και ΕΕ.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρωθυπουργός, Δρ. Moustafa Madbouly, και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Dr. Mohamed Shaker.

Ο Εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης έργων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ενεργειακής διασύνδεσης.

Tο ξεπάγωμα του έργου έγινε τον περασμένο Μάρτιο και πιστοποιήθηκε και σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αιγύπτου. Το έργο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου με ένα καλώδιο συνολικής ισχύος 3.000 MW, που αποτελεί ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρότζεκτ συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει και ο ΑΔΜΗΕ.

Το πρότζεκτ έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στο δεκαετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών (ENTSOe), προκειμένου να ενταχθεί στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος και να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Η ηλεκτρική διασύνδεση του Αιγυπτιακού με το Ελληνικό Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει μέσω διπλού ζεύγους υποθαλάσσιων καλωδίων και ζεύξης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης με στόχο την μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο.

Το καλώδιο μήκους 950 χιλιομέτρων καλύπτει τον στόχο για σταδιακή απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο που υποδεικνύει η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη και εκτιμάται ότι θα μπορεί να μεταφέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

newmoney.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα