Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Πολιτική συμφωνία του Υπ. Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να προχωρήσουν ταχύτατα στα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου
Προχωρά το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας μετά την πολιτική συμφωνία του Υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν ταχύτατα στα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Αμεσα θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου μετά τη συμφωνία με την στήριξη και των 2 κυβερνήσεων, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εκ νέου στον κατάλογο των έργων Κοινού ευρωπαικού Ενδιαφέροντος, καθώς συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν άμεσα, τη διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο.
Το συγκεκριμένο έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού αποκλειστικά από καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια, εξυπηρετεί τους ενεργειακούς σκοπούς ωστόσο εκκρεμούν κρίσιμα ζητήματα όπως:
-Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση / συμμετοχή.
-Οι μελέτες.
-Η χαρτογράφηση του βυθού από όπου θα περάσει το καλώδιο.
-Η όδευση του.
Ενώ, αύριο στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, θα συναντηθούν αντιπροσωπείες των 27 για να συζητήσουν για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και το βαθμός ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Θα συζητηθεί ανάμεσα στα άλλα και η Έκθεση Ντραγκι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας που συνδέεται με την απόσυρση ορυκτών καυσίμων και παραγωγή εγχώριας καθαρής ενέργειας
Επίσης, θα τεθεί από Ελλάδα Ρουμανία και Βουλγαρία το ζήτημα των αποκλίσεων -προς τα πάνω- που παρατηρούνται στις τιμές χονδρικής και θα ζητηθούν παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές.
Το άλλο «καυτό» ζήτημά είναι η προετοιμασία για το χειμώνα.
Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 95%, ποσοστό που θεωρείται ρεκόρ. Η απομάκρυνση από τις ρωσικές προμήθειες και η διαφοροποίηση των προμηθευτών αερίου συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σήμερα το ρωσικό αέριο εισάγεται σε ποσοστό 18% σε σχέση με το 2022 που ήταν 45%, Ενώ κορυφαίοι προμηθευτές είναι: ΗΠΑ 18%-Νορβηγία 34%.
Η επιτάχυνση διασυνοριακών και εθνικών έργων για τη βελτίωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης καθώς και η ανταλλαγή ενέργειας με χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. και έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος..
ΠΗΓΗ: ertnews.gr