06/07/202422:07

Ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: «Μαζί για την Ασφάλεια- πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας» στο Πολεμικό Μουσείο- Τί ανέφερε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος (Photos)

Ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας:
«Μαζί για την Ασφάλεια- πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας» στο Πολεμικό Μουσείο

 Παρέστησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διοργάνωσε με επιτυχία την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα «Αμφιθέατρο» του Πολεμικού Μουσείου, ημερίδα με θέμα: «Μαζί για την Ασφάλεια: Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Νεανικής Παραβατικότητας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης ,η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις ή οικονομικό status.

Αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, και επεσήμανε τη σημασία της οικογένειας και του σχολείου στην αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών. «Η παραβατικότητα των ανηλίκων αποτελεί σύγχρονη ασθένεια που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «Ως συντεταγμένη Πολιτεία, ήδη αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα συγκροτημένα και πολυεπίπεδα, ενώ γίνεται και μια στοχευμένη προσπάθεια από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων είναι πολύ ψηλά στη κυβερνητική μας ατζέντα και αποτελεί προτεραιότητα και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εφαρμόζεται ήδη ένα πολύ στοχευμένο σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης με εντατικές περιπολίες νεαρών, κυρίως, αστυνομικών, σε πλατείες και σημεία όπου συχνά υπάρχει συγκέντρωση ανηλίκων, ώστε να μπορούν να παρέχουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί.

Ήδη λειτουργεί η πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών, το 10201, για να μπορεί ο κάθε ένας να καταγγείλει ανώνυμα στην υπηρεσία ανηλίκων οποιαδήποτε περιστατικό παραβατικότητας και να υπάρχει, βέβαια, και άμεση αστυνομική επέμβαση».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, υπογράμμισε την πολυσύνθετη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία καθημερινά όσον αφορά τη νεανική παραβατικότητα. Επεσήμανε την ανησυχητική τάση καταγραφής και προβολής βίαιων συμπεριφορών στο διαδίκτυο από ανηλίκους, σημειώνοντας ότι τέτοια φαινόμενα προέρχονται πλέον από παιδιά κάθε οικογένειας, σπάζοντας το στερεότυπο του παρελθόντος που ήθελε να ανήκουν σε «διαλυμένες οικογένειες». Τόνισε δε, την ανάγκη για μια πιο εντατική και συγκροτημένη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, προσεγγίζοντας τα προβλήματα της νεολαίας με ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Ο κ. Αρχηγός είπε χαρακτηριστικά: «Δημιουργούμε το πλαίσιο και για άλλες δράσεις προκειμένου να χτυπήσουμε στη ρίζα αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και είμαι βέβαιος ότι με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα δούμε σύντομα ακόμα πιο δραστικά αποτελέσματα. Επεμβαίνουμε με υπευθυνότητα και δείχνουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε μια άκρως επικίνδυνη συνθήκη της εποχής μας με αποκλειστικό σκοπό τελικά κανένας ανήλικος να μη νιώθει μόνος, ευάλωτος και απροστάτευτος».

Η ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις από εξέχοντες ομιλητές που ανέπτυξαν θεματικές ενότητες σχετικές με την πρόληψη και διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας.

Από την Ελληνική Αστυνομία τις αντίστοιχες θεματικές ανέπτυξαν η Αστυνόμος Β’ Μπαβιόλη Γεωργία, της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Αστυνομικός Διευθυντής Πατρονούδη Γεωργία, Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και η Δρ. Κωστάκου Κωνσταντίνα, Αστυνόμος Α’ και Ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ακολούθησαν στοχευμένες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών κας Κοπελάκη Αικατερίνης, Προϊσταμένη του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς και της Κοινωνικής Λειτουργού και Επιμελήτριας Ανηλίκων κας Κοσκινιάδου Τάνιας.

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η Δρ. Ρέντζη Αργυρώ, Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις όπως η τηλεφωνική γραμμή 10201 για καταγγελίες περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων, η ψηφιακή πλατφόρμα “Stop Bullying” του Υπουργείου Παιδείας για καταγγελίες περιστατικών εκφοβισμού στα σχολεία, καθώς και η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για άμεση ειδοποίηση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κοινή δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για συνεχή και συντονισμένη προσπάθεια στην καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας, με στόχο την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και προστατευμένης κοινωνίας για τα παιδιά μας.

Στην ημερίδα παρέστησαν Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης και των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής, Διευθυντές Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  καθώς και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Φορέων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα