05/06/202322:08

Ιμπραχίμ Καλίν: Από εκπρόσωπος του Ερντογάν στο τιμόνι της τουρκικής MIT

Το τιμόνι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών αναλαμβάνει και επίσημα ο Ιμπραχίμ Καλίν, ένας άνθρωπος που είναι εκ των εξ’ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας θα είναι ο αντικαταστάτης του Χακάν Φιντάν ο οποίος αφήνει τη θέση του προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρχαν πληροφορίες οι οποίες ανέφεραν την αναβάθμιση του Καλίν κάτι το οποίο επισημοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.  Μάλιστα ο ίδιος φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σταματώ για την όμορφη πατρίδα μου, συνεχίζω…».

«Ο Πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διόρισε τον κ. Ιμπραχίμ Καλίν στην Προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Πλέον μένει να φανεί ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Καλίν λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι επρόκειτο για ένα πρόσωπο που έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του «Σουλτάνου», κάτι το οποίο άλλωστε φάνηκε από το ότι αναλαμβάνει τα ηνία της υπηρεσίας πληροφοριών.

Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Άμυνας – «Στόχος να υψώσουμε τη σημαία μας ψηλότερα», λέει ο Γκιουλέρ

Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Άμυνας ανάμεσα στον Χουλουσί Ακάρ και τον Γιασέρ Γκιουλέρ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον στρατηγό που υπηρέτησε για 49 χρόνια στον τουρκικό στρατό να «ευχαριστεί» τον προκάτοχό του τόσο για τις συνθήκες εργασίες στο υπουργείο όσο και για τις υπηρεσίες που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια στο τουρκικό κράτος και στο τουρκικό έθνος.

Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ «αυτές οι υπηρεσίες δεν θα ξεχαστούν ποτέ». Όπως μεταδίδει το CNN Turk ο νέος υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι τιμή μου να φοράω τη στολή μου 49 χρόνια και αναλαμβάνω την ευθύνη που μου εμπιστεύτηκαν». Μάλιστα μίλησε και για «αλλαγή σημαίας», την οποία αναλαμβάνει και έχει ως στόχο «να την υψώσει ψηλότερα».

Εστιάζοντας στην πρώτη του προτεραιότητα που έχει θέσει από τη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα είπε πως αυτή είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα «μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης». «Να είστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, σε συντονισμό με όλους τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, και με διαφάνεια», κατέληξε.

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο απερχόμενος Χουλουσί Ακάρ αφού μίλησε για το έργο που επιτέλεσε μέσα από τη θέση του υπουργού Άμυνας δήλωσε ότι «αυτήν την περίοδο, η Τουρκία πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή. Η ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεών μας έχει αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, τα σύνορά μας προστατεύτηκαν με τα πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα που ελήφθησαν ποτέ».

«Τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας προστατεύτηκαν στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό χωρών – συμμάχων μας, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη και το Κατάρ», προσθέσετε και κατέληξε λέγοντας πως κανείς «δεν πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τα σύνορά μας έχουν προστατευθεί», κατέληξε ο Χουλουσί Ακάρ.

Τι σηματοδοτεί η ανάληψη του υπουργείου Άμυνας από τον Γιασάρ Γκιουλέρ

Σημαντική μετατόπιση στρατηγικής φέρεται πως θα σημάνει η επιλογή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ στη θέση του υπουργού Άμυνας. Θεωρείται ένα από τα πιο κοντινά πρόσωπα στον Ερντογάν που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το συριακό ζήτημα όπου αναμένεται να θέσει τα δικά του δεδομένα.

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επρόκειτο να αποστρατευθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω του ορίου ηλικίας του, αλλά με κατεπείγοντα νόμο το AKP αύξησε το χρονικό όριο ηλικίας κατά πέντε έτη, διατηρώντας τον έτσι στη θέση του. Η ηλικία αποστράτευσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου αυξήθηκε από τα 67 στα 72 χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει δε πως ο Γκιουλέρ διαδέχεται τον Ακάρ για δεύτερη φορά. Ο Γκιουλέρ έγινε τον Ιούλιο του 2018 ο 30ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαδεχόμενος τον Χουλουσί Ακάρ. Είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες το καλοκαίρι του 2016 αλλά την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος.

 Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Το πρωί της Δευτέρας υπήρξε αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον Χακάν Φιντάν να αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας», δήλωσε ο Φιντάν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ο Φιντάν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να προωθεί το όραμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην κυριαρχία της βούλησης του έθνους.

Ο Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ακολούθησε επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική και προστάτευσε τα συμφέροντα της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. «Παραδίδω τη σημαία του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έφερα για 8 χρόνια, 6 μήνες και 13 ημέρες, στον αδελφό μου Χακάν Φιντάν», πρόσθεσε.

Ο 55χρονος Φιντάν, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) από το 2010, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών το Σάββατο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurryiet, βασικό θέμα στην ατζέντα του είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Στην Ελλάδα, όπου θα διεξαχθούν εκλογές στις 25 Ιουνίου, η επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται βέβαιη. Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα αναμένεται να διατηρήσουν το ήπιο κλίμα που ακολούθησε τους σεισμούς» σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρονται και οι άλλες προτεραιότητες του Φιντάν, όπως το ενταξιακό της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τη Ρωσία με δεδομένη την εισβολή στην Ουκρανία, το θέμα των F-16 με την Ουάσινγκτον, η αποστολή στρατευμάτων στο Κόσοβο, η εξομάλυνση των σχέσεων με τις χώρες του κόλπου, η σχέση με την Αρμενία και η δραστηριότητα στη Συρία.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα