ΗΠΑ: Αν η Τουρκία πάρει τους S-400 δεν θα πάρει τα F-35
01/01/197002:00

ΗΠΑ: Αν η Τουρκία πάρει τους S-400 δεν θα πάρει τα F-35

[ad_1]

Μπορεί ο Πάτρικ Σάναχαν να αποχώρησε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, με την περιβόητη «επιστολή» του να είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, αναφορικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, ωστόσο φαίνεται πως ο νέος αμερικανός ΥΠΑΜ, Μαρκ Εσπέρ, δεν θα «χαριστεί» στην Άγκυρα.

Με την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες να ξεκινάει σε λίγες ώρες, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας έκανε δηλώσεις αναφορικά με την κατάσταση των επαφών με την Άγκυρα και το κρίσιμο δίλημμα στο οποίο πρέπει η Τουρκία πάρει θέση, δηλαδή είτε την αγορά των F-35 είτε την αγορά των S-400.

Κατηγορηματικός ο Μαρκ Εσπέρ
Καθ’ οδόν για τις Βρυξέλλες και την σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Συμμαχίας του NATO, ο νέος υπηρεσιακός Αμερικανός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπέρ επιβεβαίωσε την προειδοποίηση των ΗΠΑ για τις συνέπειες που θα έχει η Άγκυρα από την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

Συγκεκριμένα, ο Εσπέρ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα «κόψουν» την Τουρκία από το πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, αν προχωρήσει στην προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Εάν η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν το F-35. Είναι τόσο απλό«.

Οι επαφές ΗΠΑ – Τουρκίας
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εσπέρ ανέλαβε την θέση του Υπουργού Άμυνας αυτή την εβδομάδα μετά την παραίτηση του Πάτρικ Σάναχαν και έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της Συνόδου του NATO.

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν, βλέποντας πως η Τουρκία αγοράζει τους S-400, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι και σχεδιασμένοι για να καταρρίψουν αεροσκάφη όπως το F-35.

Από την άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί αρκετές φορές ότι η αγορά των S-400 είναι «τελειωμένη υπόθεση» και σχεδιάζει να υποστηρίξει τις θέσεις του στον Αμερικανό ομόλογό του, Πρόεδρο Τραμπ, στη Σύνοδο κορυφής των G-20 στην Ιαπωνία που ξεκινά αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα