23/12/202023:00

ΗΠΑ: Βέτο Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό – Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις κυρώσεις κατά Τουρκίας

Οι αντιρρήσεις του Τραμπ δεν αφορούν τις κυρώσεις κατά τις Τουρκίας – Εκτιμάται ότι το προεδρικό βέτο θα παρακαμφθεί από το Κογκρέσο – Σκληρή απάντηση στον Τραμπ από την Νάνσι Πελόζι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε βέτο, όπως είχε προαναγγείλει, στον αμυντικό προϋπολογισμό (National Defense Authorization Act – NDAA) για το οικονομικό έτος 2021, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έθεσε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Με άλλα λόγια το προεδρικό βέτο δεν αφορά τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Τραμπ χαρακτήρισε τον νόμο «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία».

H επιστολή Τραμπ προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ

Μολονότι τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασαν, χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά.

Το National Defense Authorization Act δεν έχει απορριφθεί ούτε μία φορά τα τελευταια 60 χρόνια.

Σκληρή απάντηση από την Νάνσι Πελόζι

Σε δήλωση-απάντησή της προς τον Τραμπ, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι χαρακτηρίζει το προεδρικό βέτο μια «εντυπωσική πράξη απερισκεψίας, η οποία βλάπτει τα στρατεύματά μας, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας και υπονομεύει τη διακομματική βούληση του Κογκρέσου. Για 60 χρόνια, το NDAA έχει περάσει σε διακομματική βάση και από τα δύο Σώματα».

«Σε μια εποχή που η χώρα μας δέχτηκε μια μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοήσουμε το σκεπτικό πίσω από την ανευθυνότητα του Προέδρου. Είναι ενοχλητικό, ο Τραμπ να χρησιμοποιεί τις τελευταίες ώρες στο γραφείο του για να σπείρει χάος» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Πελόζι και καταλήγει:

«Την επόμενη εβδομάδα, στις 28 Δεκεμβρίου, το Σώμα θα αντιμετωπίσει το βέτο με διακομματική υποστήριξη».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα