Ισραήλ: Άνδρας «είδε» την τραγωδία δύο ώρες πριν συμβεί – Χτυπούσαν τα κινητά των νεκρών από μητέρες και συζύγους
«Αγνόησε» η αστυνομία ένα τηλεφώνημα που ενημέρωνε για την επικινδυνότητα της κατάστασης λόγω του συγκεντρωμένου πλήθους – Στους 45 ανέβηκε ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους – Δεκάδες οι τραυματίες – Έγιναν οι πρώτες κηδείες, τέσσερα αδέρφια μεταξύ των θυμάτων
Στους 45 ανέβηκε ο απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ, ενώ 150 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με πολλούς από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση να δίνουν μάχη για τη ζωή τους μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε σε θρησκευτική εκδήλωση στο βόρειο Ισραήλ, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις οι 32 από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί εκ των οποίων οι 22 έχουν κηδευτεί.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι σταματά η ταυτοποίηση των σωμάτων αφού ο Ραβίνος David Lau διέταξε τη διακοπή της διαδικασίας μέχρι το τέλος του Σαμπάτ. Το εβραϊκόΣάββατο ξεκινά στο Ισραήλ το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου, έχει διάρκεια 36 ώρες κατά τις οποίες «παγώνουν» τα πάντα.
Το γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή είχε θύματα ακόμη και μικρά παιδιά. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «φοβερή καταστροφή» και υποσχέθηκε πως θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κήρυξε την Κυριακή ως ημέρα εθνικού πένθους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν από μια εξέδρα που κατέρρευσε. Τα βίντεο από το σημείο δείχνουν ανθρώπους να έχουν ποδοπατηθεί. Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι χαοτικές: αλλόφρονες πιστοί να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν την ώρα που αστυνομικοί και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες.
Νεαρά αδέλφια ανάμεσα στους νεκρούς
Όσο περνούν οι ώρες έρχονται περισσότερες λεπτομέρειες στο φως της δημοσιότητας οι οποίες αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας.
Σύμφωνα με τους «Τimes of Israel» δύο οικογένειες θρηνούν σήμερα τα παιδιά τους: Ανάμεσα στους νεκρούς στο όρος Μερόν ταυτοποιήθηκαν ο 14χρονος Moshe Englander και ο 9χρονος Yehoshua Englander, δύο αδέλφια από την Ιερουσαλήμ.
Νεκροί είναι επίσης ο 12χρονος Moshe Mordechai Elhadad και ο 18χρονος David Elhadad επίσης αδέλφια από το βόρειο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το Channel12, πέντε Αμερικανοί και ένας Αργεντινός βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Πρόκειται για τον 21χρονο Daniel Ambon που σπούδαζε στην Ιερουσαλήμ.
Χτυπούσαν τα τηλέφωνα των νεκρών από μητέρες και συζύγους
Τα κινητά των νεκρών χτυπούσαν από τους συγγενείς τους μετά την τραγωδία στο Μερόν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης που έσπευσε στο σημείο του δυστυχήματος. Η περιγραφή του σοκάρει: «Τα τηλέφωνα των νεκρών δεν σταματούσαν να χτυπούν. Βλέπαμε πως οι κλήσεις προέρχονταν από μαμάδες και συζύγους».
Μετά την τραγωδία το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που δεν ήταν και το καλύτερο στην περιοχή, κατέρρευσε. Συγγενείς των συγκεντρωμένων καλούσαν σε απόγνωση για να δουν αν οι δικοί τους είναι ζωντανοί, το δίκτυο κατέρρευσε και οι επικοινωνίες διεκόπηκαν…
Πολλοί από τους υπερορθόδοξους που συμμετείχαν στην εκδήλωση δεν είχαν καν smartphones που να συνδέονται στο internet και δεν μπορούσαν ούτε μήνυμα να στείλουν για να καθησυχάσουν τους δικούς τους, αναφέρουν τοπικά Μέσα. Οι συγγενείς τους πόσταραν φωτογραφίες τους στα social media και ζητούσαν να μάθουν αν είναι ανάμεσα στους ζωντανούς.
Οι «Τimes of Israel»
αναφέρουν πως ακόμη και τώρα οικογένειες νεκρών δεν έχουν επίσημη ενημέρωση ενώ αναμένεται μέχρι απόψε το βράδυ να έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα θύματα της τραγωδίας.
Οι υπηρεσίες διάσωσης απέδωσαν τους θανάτους στον συνωστισμό του πλήθους. Στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή του Λαγκ Μπα Όμερ, γύρω από τον τάφο του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι, που ήταν ταλμουδιστής του 2ου αιώνα μ.Χ. και στον οποίο αποδίδεται το Ζοχάρ, κεντρικό βιβλίο του εβραϊκού μυστικισμού βρίσκονταν πάνω από 10.000 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότερα από 650 λεωφορεία ναυλώθηκαν από όλη τη χώρα μεταφέροντας περίπου 30.000 άτομα.
Έγιναν οι πρώτες κηδείες
Σύμφωνα με τους «Τimes of Israel» οι πρώτες κηδείες για τα θύματα έγιναν ήδη καθώς συνηθίζεται να μην θάβουν τους νεκρούς τους μετά το εβραϊκό Σαμπάτ. Έτσι οι οικογένειες των θυμάτων που έχουν ταυτοποιηθεί έσπευσαν συνοδεύσουν τους αγαπημένους τους στην τελευταία τους κατοικία.
«Ήμασταν ευλογημένοι που σε είχαμε κοντά μας για 38 ολόκληρα χρόνια και τώρα μας άφησες», λέει ο πατέρας του 38χρονου Elazar Goldberg και προσθέτει ο αδελφός του «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν είσαι πια μαζί μας».
Ο 24χρονος Zakbach ήταν ανάμεσα στα θύματα. Η έγκυος γυναίκα του, σήμερα τον αποχαιρέτησε για πάντα ενώ αναπαύεται και ο 52χρονος Ραβίνος, Hanoch Slod.
Άνδρας κάλεσε την αστυνομία δύο ώρες πριν την τραγωδία αλλά λέει ότι αγνοήθηκε
Λίγες ώρες μετά την τραγωδία μια μαρτυρία δίνει νέα διάσταση στη τραγωδία. Άντρας που μίλησε στο Channel12 υποστηρίζει πως βρισκόταν στο όρος Μερόν αλλά αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και δύο ώρες πριν την τραγωδία είχε καλέσει την αστυνομία. Όπως λέει όμως αγνοήθηκε: «Ήθελα να μπω… και είδα το πλήθος… μπήκα μέσα γιατί με ρούφηξε με το πλήθος με τεράστια πίεση. Ήθελα να ξεφύγω πίσω αλλά δεν μπορούσα», είπε.
Ο άνδρας, που έδωσε στη δημοσιότητα μόνο το όνομα Yehuda, είπε ότι τελικά κατάφερε να ξεφύγει από το πλήθος και κάλεσε την αστυνομία λέγοντας τους ότι ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι του επεσήμαναν πως η γραμμή ήταν μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης και ότι θα έπρεπε να μιλήσει με αξιωματικούς που βρίσκονταν εκεί κάτι που υποστηρίζει πως έκανε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
«Ένιωσα ότι δεν με πήραν στα σοβαρά», είπε.
Ψάχνουν ακόμη 40 ανθρώπους, ανάμεσα τους και παιδιά – Δεν έχουν επικοινωνία με τις οικογένειες τους
Εντωμεταξύ ανησυχία προκαλλεί η είδηση που μετέδωσε το Channel 12 σύμφωνα με την οποία οι Αρχές ψάχνουν μέχρι αυτή την ώρα για ακόμη 40 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, που δεν πιστεύεται ότι έχουν τραυματιστεί αλλά από την ώρα του δυστυχήματος κι έπειτα δεν είχαν καμία επικοινωνία με τις οικογένειές τους.
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους στο Μερόν δεν είχαν κινητά και πιστεύεται πως δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν εξαιτίας του σοκ και της σύγχυσης μετά την τραγωδία.