Ιστορική απόφαση στη Σαουδική Αραβία: Άνδρες και γυναίκες θα μπορούν να μένουν στο ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου!
Μέχρι χθες, άνδρες και γυναίκες που δεν ήταν συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων, δεν μπορούσαν να εμφανιστούν μαζί δημοσίως – Πλέον, θα μπορούν να μοιράζονται δωμάτιο ξενοδοχείου, χωρίς να αποδεικνύουν ότι έχουν συγγενική σχέση ή είναι νόμιμοι σύντροφοι
Άνδρες και γυναίκες, που ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, θα μπορούν πλέον να μοιράζονται το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν πως είναι συγγενείς ή… παντρεμένοι.
Το συντηρητικό βασίλειο, σε μια προσπάθεια να κάνει άνοιγμα στον τουρισμό και να μην εξαρτάται η οικονομία του αποκλειστικά από την εξαγωγή του «μαύρου χρυσού», αποφάσισε ν’ αλλάξει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, για να μείνει ένα ζευγάρι σε δωμάτιο ξενοδοχείου θα έπρεπε με έγγραφα να αποδείξει πως συνδέεται με νόμιμη σχέση.
Επίσης, οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία θα έχουν εφεξής το δικαίωμα να διαμένουν μόνες σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη χώρα τους, αφού πρώτα επιδείξουν την ταυτότητά τους. Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες στο συντηρητικό βασίλειο δεν είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς την συνοδεία αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους, ενώ τα ανύπαντρα ζευγάρια ξένων τουριστών δεν ήταν εύκολο να μείνουν στο ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου, σε μια χώρα όπου απαγορεύονται οι προγαμιαίες σχέσεις.
Η Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς του βασιλείου επιβεβαίωσε την είδηση της αραβικής εφημερίδας Okaz, σύμφωνα με την οποία «όλοι οι Σαουδάραβες θα πρέπει να επιδείξουν οικογενειακή ταυτότητα ή έγγραφα που αποδεικνύουν την μεταξύ τους σχέση όταν κλείνουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Αυτό δεν απαιτείται για τους ξένους τουρίστες. Όλες οι γυναίκες -και αυτές από την Σαουδική Αραβία- θα μπορούν να κλείσουν δωμάτια και να μείνουν μόνες, επιδεικνύοντας ταυτότητα στο check-in».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της σε τουρίστες από 49 χώρες, έπειτα από δεκαετίες απομόνωσης και ενώ μέχρι πρόσφατα η νομοθεσία ήταν αυστηρή για άνδρες και γυναίκες -ακόμα και για τους ξένους τουρίστες- που θα εμφανίζονταν μαζί δημοσίως. Το άνοιγμα στον τουρισμό καταργεί για τις γυναίκες-τουρίστριες τη μαύρη κελεμπία, που καλύπτει πρόσωπο και σώμα, αλλά συστήνεται στις ξένες επισκέπτριες «να ντύνονται σεμνά». Η απαγόρευση του αλκοόλ εξακολουθεί να ισχύει.
Το Ριάντ ελπίζει πως με τις αλλαγές στον τουρισμό η χώρα θα προσελκύσει περισσότερους από 100 εκατ. τουρίστες ετησίως μέχρι το 2030. Το περασμένο έτος οι γυναίκες του βασιλείου απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν και από τον Αύγυστο μπορούν να ταξιδεύουν μόνες και να ζητούν έκδοση διαβατηρίου χωρίς την άδεια του κηδεμόνα τους.
Οι παραπάνω αλλαγές είναι μέρος της φιλόδοξης ατζέντας του ισχυρού 34χρονου πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην οποία περιλαμβάνονται μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2030. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του πρίγκιπα φέρει τον τίτλο «Saudi Vision 2030». Το σχέδιο του Σαουδάραβα πρίγκιπα επαινέθηκε διεθνώς, αλλά η εικόνα του Μπιν Σαλμάν αμαυρώθηκε από τον θάνατο του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν ένα χρόνο στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη.
Ο πρίγκιπας σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του Κασόγκι ως ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, «ιδίως, αφού οι δράστες ήταν υπάλληλοι της σαουδαραβικής κυβέρνησης», όμως αρνήθηκε πως ο ίδιος έδωσε εντολή για την δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post.