17/09/202315:45

Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού, στην Πολιτική Προστασία ΕΜΥ και Αστεροσκοπείο – Τι είπε για ελληνοτουρκικά, ασφάλιση περιουσίας, κακοκαιρία, καταστροφικές πλημμύρες, ΕΣΥ- Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε όλα τα θέματα στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ

Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. «Το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα και τα δεδομένα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά», τόνισε σημειώνοντας πως κανείς δεν μπορουσε να προβλέψει την πραγματική έκτασή του. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. Σώσαμε ανθρώπινες ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία«, είπε. «Ιανό μπορούσαμε να προβλέψουμε και αυτό προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι αλλά αυτό δεν ήταν Ιανός» είπε. Σημείωσε πως από το 2018 μέχρι σήμερα έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην πολιτική προστασία, και χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα μας τις εκκενώσεις και το 112.

Εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα

Πρέπει να εμπλέκουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατία, χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτομαποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν συντονισμένα κάτω από μία κεντρική δομή για τα θέματα των πυρκαγιών. Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αντιπυρική προστασία αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε και σημείωσε πως χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα και τεχνολογία εγκαίρου εντοπισμού.

Για τον Έβρο είπε πως σύμφωνα με τους επιστήμονες το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο στην αρχή είχαμε φοβηθεί κατι που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το πάρκο θα μπορέσει να αναγεννηθεί πιο γρήγορα από ό,τι πιστευόταν.

Για την επόμενη μέρα, είπε ότι το μεγάλο θέμα της Θεσσαλίας είναι η διαχείριση των υδάτων της: «Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία περνά απο την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της» είπε και τόνισε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Το Ταμείο Ανάκαμψης προσωπικά το διαπραγματεύτηκα και έφερα 31 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν. Έχουμε δυνατότητα να προσθέσουμε ευελιξία και πόρους που δεν μετράνε στο έλλειμμα και το χρέος για να κάνουμε παρεμβάσεις σε υποδομές. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ. Τα λίγα αδιάθετα που είχαμε 250-300 εκατ. ευρώ, θα τα απορροφήσουμε πλήρως. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης το 2024. Και φυσικά να πάρει η Ελλάδα ότι της αναλογεί για τη Θεσσαλία, ξεκαθάρισε.

«Έγιναν λάθη, μαθαίνουμε από τις αστοχίες»

Χρειάζονται περισσότερες προσομοιώσεις για φυσικές καταστροφές είπε ακόμα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να αμφιβάλλει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά και την πατρίδα μας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι αναδείξαμε το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, είπε και συνέχισε: «Αλλά για αυτό επιμένω να ξαναδούμε τη διαχείριση των υδάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Έχω την απαίτηση να κάνω αυτοκριτική. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού. (..) Παραδείγματος χάρη, στην περίπτωση του Ντανιέλ (..) Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα σημαντικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και γι αυτό και μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες θα είναι η μεταφορά στην Πολιτική Προστασία και της ΕΜΥ αλλά και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έτσι ώστε κάτω από έναν φορέα να βρίσκεται όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Οι επιστήμονες δεν συμφωνούν πάντα σε όλα μεταξύ τους, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συνομιλούν όλοι στην Πολιτική προστασία, ώστε να μπορούμε κι εμείς να κρίνουμε τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία θέτουν στη διάθεση μας» ειπε.

Καμία πρόθεση για αναχηματισμό

Επίσης είπε ότι δεν έχει καμία προθεση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Η άποψη μου είναι ότι είναι καλό οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούρια χαρτοφυλάκια, είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την κριτική στην κυβέρνηση. «Μπορεί να μην έκανα όλες τις ορθές επιλογές. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν. Όπως είπε οι υπουργοί αξιολογούνται σε δυο επίπεδα: αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά» είπε. Δεσμεύτηκα να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και την πήραμε είπε και τόνισε ότι μία κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολο της.

Για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων και επιχειρήσεων

Σε ερώτηση για την έναρξη δημοσίου διαλόγου για την υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές και το πώς αισθάνεται στη Θεσσαλονίκη, όντας τώρα και βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύψει όλες τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν από μία πάρα πολύ έντονη κλιματική κρίση. Άρα θα πρέπει να μας απασχολήσει ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου και της επιχείρησης να ασφαλίσει την περιουσία του απέναντι σε κάτι που μπορεί να συμβεί. Πιστεύω τελικά ότι αφού μπορεί να περάσουμε από στάδια αλλά θα καταλήξουμε μετά από συνομιλία και με την ασφαλιστική αγορά στην υποχρεωτική ασφάλιση.

Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση είπε και τόνισε ότι ήδη ετοιμάζεται μια μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ.«Είναι μια μεγάλη συζήτηση αλλά και σε μια χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το επιτελικό κράτος λειτούργησε»

«Διαλειτουργικότητα και στοχοδοσία εξασφαλίζει το επιτελικό κράτος. Είναι ένας τρόπος διοίκησης» είπε και τόνισε ότι λειτούργησε ικανοποιητικά το επιτελικό κράτος αφού δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο και όλοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με την δικιά του αρμοδιότητα ο καθένας είπε επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη η κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η θεομηνία αυτή συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια. «Δεν κάναμε ακόμη την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτό το επίπεδο, και θα μας απασχολήσει ως προτεραιότητα τη δεύτερη τετραετία. Μην πετροβολούμε όμως έναν τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης τον οποίο εγώ θα στηρίζω γιατί δεν βλέπω άλλη εναλλακτική» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα ελληνοτουρκικά: «Η Χάγη είναι πολυ μακριά» – Καμία συζήτηση για θέματα εθνικής κυριαρχίας

Εξαιρετικά θετικό γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα δεν άλλαξε την στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Όταν διαφωνούμε φροντίζουμε να μην φτάνουμε στα άκρα και να έχουμε εντάσεις. Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είπε και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι ξεκαθάρισε. Τα υπόλοιπα μετά την συνάντηση με το τον κ. Ερντογάν.

Σε άλλη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά είπε πως δεν υπάρχει κάποιος που να μην αντιλαμβάνεται πως σε μια διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει το 100% των στόχων του, και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει θέματα εθνικής κυριαρχίας. Η συζήτηση αυτή δεν είναι απλή. 40 χρόνια συζητάμε με την Τουρκία. Δεν είμαι αφελής, αλλά οφείλω να διερευνήσω αυτό το παράθυρο ευκαιρίας».

Για Φρέντι Μπελέρη

Το ζήτημα Μπελέρη σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία, είπε ο πρωθυπουργός και συνιστά παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου. Ελπίζω να βρεθεί γρήγορα λύση, δεν θα σταματώ να εγείρω το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στον ίδιο τον Έντι Ράμα.

«Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ» – Θα ζητάμε εξηγήσεις απο τις εταιρείες για τις αυξήσεις στις τιμές

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό είναι η ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία. Αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπος. Ο πρώτος είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα διάφορα επιδόματα. Η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αρχίσει από 1.1.2024. Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ. Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Γίνονται πολύ συστηματικοί έλεγχοι. Θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι αποφασισμένος να κάνω. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα. Είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία», είπε. «Είμαι αποφασισμένος αυτή τη μάχη να την δώσω δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα την δώσουμε τη μάχη αυτή με όλα τα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ότι ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι το κράτος θα είναι αμείλικτο αν παραβιάζεις τους νόμους και αν πατάς πάνω σε ένα γενικότερο κλίμα ακριβείας για να αυξήσεις τις τιμές σου« τόνιε

Για πάταξη φοροδιαφυγής: «Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα – Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης»

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και πότε θα δούμε αποτελέσματα απάντησε τα εξής: «Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα, τώρα θα κάνουμε άλματα. Τα μέτρα ήταν πολύ συγκεκριμένα και θα αποδώσουν. Δεν δυσκολεύτηκα να δώσω παραδείγματα συμπολιτών μας που δηλώνουν εισοδήματα και γεννώνται ερωτήματα πως ζουν. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ ώστε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων. Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο φορολογική. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια έκταση που κάποιος μισθώνει σε κάποια παραλία. Και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας. Αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα. Και όταν αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα βοηθήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης».

Καμία αλλαγή στο εκλογικό νόμο – Με σταυρό οι ευρωεκλογές

Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τις ευρωεκλογές είπε ότι θα γίνουν με σταυρό.

Ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αναλάβει ευρωπαικό ρόλο είπε αστειευόμενος «Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Έχω εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό πρωθυπουργός και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού την επόμενη 4ετια, είπε. Προτιμώ να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα. Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά.

Για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑΠροσβλέπω σε αντιπολίτευση με ποιοτικό λόγο – Τι είπε για τον Αλ. Τσίπρα

Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και για ποιον θα ήθελε αντίπαλο του, αλλά και για τον αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει ολοκληρώσει το πολιτικό του κύκλου ή θα μπορούσα να κάνει comeback στο μέλλον απάντησε δανειζόμενος μια φράση του Μαο «μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση». «Από τη βάση του κόμματος εγώ προσβλέπω σε μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία και στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα αλλά από κει και πέρα το θέμα αυτό δεν αφορά εμένα ούτε μπορώ να κάνω καμιά κρίση για τον κύριο Τσίπρα αυτά νομίζω ότι θα το απαντήσει μόνο ίδια η ζωή» είπε.

Για Σπαρτιάτες και Κασιδιάρη

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε τα εξής: «Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί δεν κρίνει ο ‘Αρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη. Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και κατά πόσο ο ‘Αρειος Πάγος παραπλανήθηκε».

Για ισότητα στο γάμο

Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτήν την τετραετία. Ο χρόνος που θα το φέρουμε το νομοσχέδιο προς ψήφιση είναι δική μου απόφαση, είπε ο πρωθυπουργός.

«Μπορούμε και καλύτερα στο ζήτημα της αστυνόμευσης» – Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Μπορούμε καλύτερα να διαχειριστούμε τα θέματα της Αστυνομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για την αστυνομία. Έχει κάνει πολλά καλά η αστυνομία, αλλά σίγουρα η διαχείριση των Κροατών χούλιγκανς θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Απαντώντας για την Πανεπιστημιακή αστυνομία και ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν καταργείται αλλά ενισχύεται η λογική της καλύτερης ένταξής της στη ζωή των πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις προκειμένου να είναι ασφαλή τα πανεπιστήμια τους, και διευκρίνισε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της Αστυνομίας η οποία πολλές φορές έχει επέμβει σε καταλήψεις.

Για αφαίρεση αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Όταν δεν είμαστε σίγουροι, είναι καλύτερο να αναζητούμε άλλους οικονομικούς πόρους. Δεν σημαίνει όμως πως αυτά τα έργα (σ.σ. αντιπλημμυρικά) απορρίπτονται. (…) Στη συζήτηση που θα κάνουμε για τη Θεσσαλία, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση και στα μικρά αντιπλημμυρικά έργα.

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί στην ίδια έκταση με πέρυσι

«Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά. Ευτυχώς δεν είμαστε στη θέση όπως πέρυσι που είχαμε να διαχειριστούμε υψηλές τιμές φυσικού αερίου» είπε ο πρωθυπουργός.

Για το φόρο ημερήσιας διαμονής στα ξενοδοχεία: Το αποθεματικό θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα ασφαλή

Αναφερόμενος στην αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία είπε ότι από την στιγμή που αυξάνουμε το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές είναι λογικό να αυξήσουμε το φόρο διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία κάτι που επιβαρύνει όπως είπε, τους ξένους επισκέπτες μας. Το αποθεματικό θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα ασφαλή και δεν δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον πρωτογενή τομέα«Δεν θέλω να αισθάνονται αβοήθητοι οι αγρότες – Δεδομένη η στηριξη της πολιτείας»

Για πρωτογενή τομέα ο πρωθυπουργός είπε πω θα ήθελε έναν οργανισμό σε κάθε περιφέρεια. «Για τα ζητήματα των πλημμυρών μίλησα εκτενώς. Ξέρω τις δυσκολίες στον πρωτογενή τομέα, αλλά έχουμε καλές επιδόσεις» είπε. «Οι αγρότες γνώριζαν, γνωρίζουν και θα γνωρίζουν ότι όποτε υπάρχει ανάγκη, η πολιτεία είναι εκεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Η αλλαγή του πρωτογενούς τομέα είναι μία μεγάλη πρόκληση. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, για νέες καλλιέργειες, για αλλαγή καλλιεργειών. Οι παραγωγοί μας θέλουν κατεύθυνση. Δεν θέλω να αισθάνονται αβοήθητοι ότι παλεύουν με δυνάμεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Δεσμεύομαι ότι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία. Δέσμευσή μου μία οργανωμένη μελέτη για το πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα.

«Όλα στο τραπέζι» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ερωτώμενος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη τους, και νέο φορολογικό πλαίσιο για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από το δεύτερο και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι “όλα είναι στο τραπέζι”. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι πράγματι είναι περιορισμένη η πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι “θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια σε ΜΜε” και ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε έως τώρα δάνεια σε 60 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών εξαγγελιών για το ΕΣΠΑ και την στήριξη των ΜΜε είπε και αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πράσινο μετασχηματισμό και την κατάρτιση δεξιοτήτων των εργαζομένων. “Να ενθαρρύνουμε συγχωνεύσεις ΜΜε για να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα” είπε και κατέληξε: “Είναι καλύτερο να έχεις ένα μικρό μερίδιο σε μια μεγάλη εταιρεία παρά ένα μεγάλο σε μια μικρή”.

Για τα Airbnb

Στο θέμα των AIRBNB, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ. Για τα μέτρα για τα Airbnb είπε ότι είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων για να εξισωθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού. «Θα βοηθήσουμε να μην έχουμε την πίεση που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές, αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε παραπέρα, και να σκληρύνουμε το πλαίσιο, το συζητώ. Αλλά χωρίς να σκοτώσουμε μια δραστηριότητα για τη χώρα που έχει σημασία για τους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να συμμορφώνονται όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο, με κανόνες που ισχύουν για όλους και δεν συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό», σχολίασε ο κύριος Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δήλωσε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού αλλά δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».

Για κοινωνικές ανισότητες και νέες ταυτότητες

Ερωτώμενος για την κοινωνική πολιτική και την επίτευξη στόχων σε σύγκλιση με την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Είπε ότι «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανύσουμε».

Μίλησε για τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στην Ευρώπη με την αξιοποίηση σημαντικών εργαλείων, αναφέρθηκε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στην επιδοματική πολιτική που πρέπει να γίνει ακόμη πιο στοχευμένη. Τόνισε όμως ότι «για την αντιμετώπιση της φτώχειας πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να στοχεύσουμε στο ζήτημα της εργασίας και την αντιμετώπιση της δομικής ανεργίας» είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι ο άνθρωπος που έχει μία αξιοπρεπή δουλειά με έναν αξιοπρεπή μισθό βγαίνει κατά κανόνα από την παγίδα της φτώχειας.

Εξήγησε ότι ακόμη «δεν είμαστε εκεί που θέλουμε με την ανεργία αλλά η ανεργία αποκλιμακώνεται» και αναφέρθηκε «στο ξεπάγωμα των τριετιών που εξήγγειλε. Μία ανάπτυξη με περισσότερη ισότητα ή με λιγότερες ανισότητες είναι στον πυρήνα και της δικής μου φιλελεύθερης πολιτικής κοσμοθεωρίας», είπε.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως είναι πάντα ανοιχτός και πολύ υπομονετικός στο να εξηγεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά του είναι λίγο δύσκολο να συνομιλεί με το παράλογο. «Είναι απολύτως προφανές ότι μια ταυτότητα την οποία έχουμε από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο ούτε να είναι ένα αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο όπως μας ζητά η Ευρώπη να έχουμε. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και προστατευμένοι όταν θα έχουν μια ταυτότητα που δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί», τόνισε.

Εξήγησε πως δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κάποια μαζικότητα στο κίνημα κατά των νέων ταυτοτήτων αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για μια διοικητική πράξη, για την οποία άλλωστε δεν απαιτείται διαβούλευση. Είπε επίσης πως τζάμπα κόπο κάνουν όσοι σπεύδουν να εκδώσουν ταυτότητες παλιού τύπου που θα πάψουν να ισχύουν οριστικά το καλοκαίρι του 2026.

«Δεν πάω πουθενά»

Ακολούθως σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που τον φέρουν να θέλει να αναλάβει θέση στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Με αιφνιδιάζετε. Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει ‘δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω’». Πρόσθεσε πως έχει εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό πρωθυπουργός της χώρας και θα τιμήσει την ψήφο του λαού για την επόμενη τετραετία, υπογραμμίζοντας πως προτιμά να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπεί την Ευρώπη στην Ελλάδα. «Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά», τόνισε.

Ερωτώμενος για την Πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν καταργείται αλλά ενισχύεται η λογική της καλύτερης ένταξής της στη ζωή των πανεπιστημίων».

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις προκειμένου να είναι ασφαλή τα πανεπιστήμια τους, και διευκρίνισε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της Αστυνομίας η οποία πολλές φορές έχει επέμβει σε καταλήψεις. «Χρειαζόμαστε πιο ενεργή συμμετοχή των πρυτάνεων, να καθαρίσουν σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια τους. Συνολικά η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερη απ΄ότι πριν 4 χρόνια» είπε.

Αναφερόμενος στην αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία είπε ότι «από την στιγμή που αυξάνουμε το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές είναι λογικό να αυξήσουμε το φόρο διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία κάτι που επιβαρύνει όπως είπε, τους ξένους επισκέπτες μας. Το αποθεματικό θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα ασφαλή και δεν δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον Φρέντι Μπελέρη

Ερωτώμενος για την φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία. «Με προβληματίζει το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης αλλά ότι ακόμη και σήμερα αρνείται η Αλβανία το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος. Το έχω αναφέρει στην ηγεσία της Αλβανίας, και δεν υπεισέρχομαι στη αλβανική δικαιοσύνη, αλλά αυτό αποτελεί παραβίαση του κράτος δικαίου και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια Αλβανίας να προσεγγίσει την ΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι η μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει έναν σύμμαχο στα αυτονόητα, δηλαδή το σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα της. «Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απάντησε τα εξής: «Έχουν γίνει πολλά την προηγούμενη τετραετία για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 20 δράσεις. Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. Ο χρόνος που θα επιλέξουμε αυτή τη ρύθμιση στη Βουλή είναι δική μου απόφαση. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το έχει επιλύσει».

Επενδυτική βαθμίδα

«Είναι σημαντική η επενδυτική βαθμίδα γιατί ανοίγει για τη χώρα νέες πηγές χρηματοδότησης και για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Το επιτόκιο αναφοράς έχει τη σημασία του αλλά έχει και το σπρέντ. Σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει να δανείζεται πιο φτηνά από τη Γαλλία. Όσο θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ζήτημα είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Το κύριό μας μέλημα για τους επόμενους μήνες είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για αφαίρεση αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση είχε καταθέσει αίτημα για απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας λίγο πριν την καταστροφή στη Θεσσαλία, τόνισε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2026. Αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι ένα έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι πολύ καλύτερο να επιτύχουμε χρηματοδότηση από άλλους πόρους», είπε.

Τόνισε μάλιστα ότι «αν ένα έργο εντάσσεται ή απεντάσσεται από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σημαίνει ότι θα γίνει ή δεν θα γίνει. Αυτό έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες διαδικασίες του Ταμείου και φυσικά με τα χρονοδιαγράμματα».

Μίλησε επίσης στη «διαδικασία ολοκλήρωσης έργων στη χώρα μας και στις καθυστερήσεις που οφείλονται ακόμη και σε προσφυγές από περιβαλλοντικές οργανώσεις γι αυτό και όπως είπε θα δοθεί μεγάλη σημασία σε έργα πιο μικρά που είναι πιο γρήγορα στην αδειοδότηση και ενδεχομένως εξίσου αποτελεσματικά με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά».

Για την αστυνόμευση

Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση των Κροατών χούλιγκαν στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, και το εάν είναι ευχαριστημένος με τη λειτουργικότητα της αστυνομίας, καθώς και για τα επιδόματα στήριξης στους ευάλωτους ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από το δεύτερο λέγοντας ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά στην ίδια έκταση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για το θέμα της αστυνομίας είπε ότι «μπορούμε καλύτερα στην αστυνόμευση» και συνέστησε «λίγη υπομονή». «Ο κόσμος θέλει μεγαλύτερη ασφάλεια, 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί θα αποδεσμευθούν από τη φύλαξη προσώπων και από τη δική μου φρουρά για να πάνε στο δρόμο και στα Τμήματα. Έχουμε δουλειά ακόμη» είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Έχει κάνει καλή δουλειά η αστυνομία αλλά η διαχείριση των Κροατών δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της, και γι’ αυτό κάποιοι έχουν λογοδοτήσει».

Για τους πληγέντες του Έβρου

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τους πληγέντες του Έβρου απάντησε τα εξής: «Βρέθηκα στον Έβρο και συνομίλησα με πολίτες, είμαι πολύ στεναχωρημένος για τη μεγάλη ζημιά που έγινε. Μία ακτίδα αισιοδοξίας είναι ότι τελικά η ζημιά στο δάσος δεν ήταν όσο καταστρεπτική φαινόταν στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα στρέψουμε την προσοχή μας στον Έβρο. Η κρατική αρωγή θα εφαρμοστεί και στον Έβρο με μεγάλη ταχύτητα. Στον πρωτογενή τομέα ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει καταγραφή. Ήδη εκπονούνται με μεγάλη ταχύτητα οι μελέτες αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών. Έχουμε ήδη βρει τους πρώτους αναδόχους. Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε πιο συγκεκριμένες σκέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου».

 ΠΗΓΗ: ERTnews.gr-Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα