24/09/202017:07

Κ. Τζαβάρας: «Να ιδρυθεί αυτόνομη Μονάδα Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού Κόλπου»

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, από τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ

Κ. Τζαβάρας: «Να ιδρυθεί αυτόνομη Μονάδα Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού»

 

Την ίδρυση αυτόνοµης Μονάδας Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού Κόλπου ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν την περιοχή και οι οποίες απορρέουν από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε το 2018.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι η θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος χαρακτηρισμού του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως Περιοχής Προστασίας της Φύσης (ΦΕΚ 391/Δ/03.10.2018) διαμόρφωσε νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ηλείας, τα οποία οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες επιχειρούν σταδιακά να εξειδικεύσουν με εφαρμοστικές αποφάσεις, παρά τις ελλείψεις στη στελέχωσή τους με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η διορθωτική απόφαση που εξέδωσε στις 28.08.2020 το δασαρχείο Ολυμπίας για την απαγόρευση θήρας στις αμμοθίνες και στην παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού Κόλπου, δηλαδή οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, προκαλώντας σύγχυση στις τάξεις των κυνηγών.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι η ανάθεση της διαχείρισης του Κυπαρισσιακού από την προηγούμενη κυβέρνηση στον Φορέα Διαχείρισης  των  Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, με έδρα το Λάππα Αχαΐας, 95 χλμ μακριά από τον Καϊάφα, αποδείχθηκε εσφαλμένη επιλογή, διότι αγνόησε το διαφορετικό καθεστώς κάθε περιοχής, δεδομένου ότι η περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχει χαρακτηριστεί «Εθνικό Πάρκο», ενώ ο Κυπαρισσιακός «Περιοχή Προστασίας της Φύσης».

Ως εκ τούτου, ο Κώστας Τζαβάρας πρότεινε στον υπουργό την ίδρυση αυτόνομης μονάδας Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού, η οποία θα πρέπει να συγκροτηθεί με ευθύνη του  Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που ιδρύθηκε με τον νόμο 4685/2020, και να στελεχωθεί με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

Επικαλούμενος έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF σχετικά με τη νομική ανάλυση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, που εκδόθηκε το 2018, αλλά και τη γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Ηλείος βουλευτής σημείωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), καθότι το αρμόδιο τμήμα έκρινε ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) είχε τα χαρακτηριστικά που θα όφειλε να έχει μια ΣΜΠΕ.

Ωστόσο, ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε ότι με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να εκπονηθεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ) και ταυτόχρονα να οριστούν με υπουργικές αποφάσεις οι προδιαγραφές των ΕΠΜ, ώστε εν συνεχεία να εκδοθούν εφαρμοστικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος.

«Η διαχείριση του οικοσυστήματος του Κυπαρισσιακού καθορίζει την περιβαλλοντική προστασία και την οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας και απαιτεί ενέργειες και αποφάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες. Επειδή ο Κυπαρισσιακός Κόλπος διέπεται από διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με το Κοτύχι και τη Στροφυλιά, ζήτησα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκη, να ιδρύσει αυτόνομη μονάδα διαχείρισης, που θα απαρτίζεται από επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων και η οποία θα συμβάλει στη διαμόρφωση του ορθού πλαισίου προστασίας και αξιοποίησης της περιοχής», δήλωσε.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα