15/09/202313:35

Κακοκαιρία Daniel: Εντεκα ημέρες χωρίς τα απαραίτητα οι άνθρωποι στη Θεσσαλία – Αγώνας δρόμου η αναζήτηση νερού, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τη λίμνη Κάρλα

Σε τραγική κατάσταση είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που επλήγη σοβαρά από την κακοκαιρία Daniel. Πλημμυροπαθείς ζουν σε μαντριά, στα οχήματά τους και άλλοι φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους περιμένοντας να λάβουν την αποζημίωση για να προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν τους κόπους μιας ζωής που βυθίστηκαν στο νερό και τη λάσπη.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο του trikalavoice.gr που δείχνει πως κόσμος μένει στα μαντριά του στο Κεραμίδι των Τρικάλων που είναι θαμμένο στο νερό και κατεβαίνει από τα βουνά για να παραλάβει λίγο φαγητό από εθελοντικές ομάδες.

Όπως μετέφερε κάτοικος των Τρικάλων στο ethnos.gr, ένας άλλος άνθρωπος από το Μουζάκι κοιμάται τόσες μέρες στο αυτοκίνητό του, περιμένοντας τα κλιμάκια να κάνουν αποτίμηση στο σπίτι του που έχει καταστραφεί. Τον στηρίζουν και τον βοηθούν με τρόφιμα και ρούχα συνάδελφοί του. Και είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που περνάει δύσκολα στις πληγείσες περιοχές.

Ακόμα και στον Βόλο, όπως μεταφέρουν στο ethnos.gr, μπορεί να έχουν στέγη καθώς η πόλη δεν υπέστη τόσο σοβαρές ζημιές, αλλά οι κάτοικοι δυσκολεύονται πολύ με το νερό που δεν είναι ακόμα πόσιμο. Οικογένειες με παιδιά πλένονται με υγρά μαντηλάκια, ενώ ορισμένες φορές και η αναζήτηση εμφιαλωμένου νερού είναι ένας αγώνας δρόμου καθώς τελειώνει γρήγορα από τα καταστήματα λόγω των πολλών χρήσεων που έχει για τα νοικοκυριά (μπάνιο, καθάρισμα, για το φαγητό).

Οι καταγραφές των ζημιών πάντως συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Στους 6.764 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν καταθέσει οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες ενώ 3.513 είναι οι προσωρινές αιτήσεις, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος

Όπως είναι φυσικό, όσο γρήγορα και αν προχωρούν οι διαδικασίες, οι πληγέντες είναι πολλές χιλιάδες και θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθούν πλήρως οι καταγραφές.

112 σε χωριά στη λίμνη Κάρλα

Την ίδια ώρα, σε επικίνδυνα ύψη έχει ανέβει η στάθμη της λίμνης Κάρλα στη Θεσσαλία, η οποία ανέκτησε τον όγκο της μετά τη σαρωτική κακοκαιρία.

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα της Πέμπτης μάλιστα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους έξι χωριών: στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στη Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο.

Υγειονομική βόμβα τα χιλιάδες νεκρά ζώα – Στα 130 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περισσότερα από 200.000 ζώα νεκρά έχουν απομακρυνθεί με καρότσες και φορτηγά από τους κατοίκους, με τη σημαντική συμβολή του στρατού. Η κατάσταση με την δυσοσμία παραμένει αφόρητη και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, ιδίως γιατί μετά από τόσες ημέρες έχει προχωρήσει και η αποσύνθεση.

Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν τα 130 και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», σχολίασε σχετικά η υφυπουργός.

Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.594 διασώσεις ατόμων

Παράλληλα, σε νεότερη ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική αναφέρει πως έχουν γίνει συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 12.008 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.641 κλήσεις σε: Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.980 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 961 κλήσεις σε: περιοχές της βόρειας Εύβοιας, Δομοκό και Λαμία Φθιώτιδας καθώς και στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας και πραγματοποιήθηκαν 400 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 152 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις σε: Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Κατερίνη Πιερίας και πραγματοποιήθηκαν 3 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις σε: Σπέτσες, Επίδαυρο, Κρανίδι, Μονεμβασιά και Κόρινθο και πραγματοποιήθηκαν 112 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 15 άτομα

Στην Περιφέρεια Αττικής 1.214 κλήσεις, σε: περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και στα νησιά Αίγινα και Αγκίστρι και πραγματοποιήθηκαν 819 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πηγή: ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα