Κακοκαιρία Daniel: Διαρκής μάχη με τα λασπόνερα στη Θεσσαλία- Τι συμβαίνει με το νερό – Τι λέει ο ΕΟΔΥ
Σε διαρκή μάχη με τα λασπόνερα για 10η ημέρα βρίσκονται οι κάτοικοι στη Θεσσαλία, που μεταξύ άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν νεκρά ζώα, σωρούς σκουπιδιών, και μολυσμένα λιμνάζοντα ύδατα που τους προκαλούν αφόρητη δυσοσμία μετά την επέλαση της φονικής κακοκαιρίας Daniel.
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ η έλλειψη του νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.
Οι κάτοικοι αγωνιούν για τα όσα φέρνει το αύριο και το πως θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, αφού πολλά από τα σπίτια, όπως λένε οι ίδιοι, είναι δύσκολο να κατοικηθούν. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 380 μηχανήματα δίνουν «μάχη» στη Θεσσαλία, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα οδικά δίκτυα και ταυτόχρονα την κυκλοφορία, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση.
Το θετικό που προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, είναι ότι άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις ρίχνονται στη «μάχη» για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «με εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό». Καταλήγοντας, ο υπουργός τονίζει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί».
Ακατάλληλο το νερό και με το… σταγονόμετρο
Την ίδια ώρα πόσιμο είναι το νερό μόνο στους δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου, ενώ ακατάλληλο παραμένει σε τέσσερις δήμους. Βαριά λαβωμένο και το οδικό δίκτυο καθώς παραμένει αποκομμένο σε πολλά σημεία.
Παράλληλα, το νερό στον Βόλο φτάνει στις βρύσες μόνο κατά διαστήματα, αλλά και αυτό δεν είναι πόσιμο, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν για την ποιότητά του.
Την ίδια ώρα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ μαζί με συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί στο σύνολό του το υδροδοτικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
ΕΟΔΥ: Κίνδυνος από ρυπογόνους παράγοντες
Εν τω μεταξύ, μια ημέρα με τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τα μέχρι τώρα περιστατικά μολύνσεων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας στην ΕΡΤ μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, καθ. Επιδημιολογίας & προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ εστιάζοντας στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα μολυσμένα νερά.
«Θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε το νερό του δικτύου αν δεν γνωρίζουμε από επίσημο φορέα ότι είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σώματός μας και για το μαγείρεμα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Παρασκευής. Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» είναι σημαντικό ότι από την Τετάρτη (13/9) ανακοινώνεται επισήμως ανά κοινότητα ή ανά δήμο η ποιότητα του νερού.
«Αυτό βοηθάει πάρα πολύ την κοινότητα έτσι ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Επειδή οι συνθήκες είναι ακόμα δύσκολες για την υγιεινή, αν το νερό δεν είναι κατάλληλο, μια εναλλακτική είναι να βράσουμε το νερό προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε ρυπογόνους παράγοντες» συμβούλευσε ο κ. Παρασκευής.
Οι κίνδυνοι από τα μολυσμένα νερά
Ο κ. Παρασκευής δεν παρέλειψε να πει ότι το βρασμένο νερό σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα: «Η σύσταση είναι για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και για το μαγείρεμα, αλλά αν τυχόν αυτό δεν είναι εφικτό, το βράσιμο του νερού είναι μία λύση» είπε επισημαίνοντας ότι η καταλληλότητα του νερού πιστοποιείται από επίσημο φορέα.
Όσον αφορά τον κίνδυνο να περάσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες στη διατροφική αλυσίδα παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά καθησύχασε τον κόσμο ότι γίνονται έλεγχοι στην περιοχή.
«Οι έλεγχοι θα ενταθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φτάσει μολυσμένο κρέας στο πιάτο μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Οι αιτήσεις στο arogi.gov.gr – 7.000 αυτοψίες
Εξάλλου, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr λειτουργεί κανονικά και έχουν υποβληθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις 3.513 προσωρινές αιτήσεις, είπε ο κ. Χρ. Τριαντόπουλος υφυπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
«Αιτήσεις για την κάλυψη των οικοσκευών και των αναγκών ως 6.600 ευρώ, για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής υποδομής έως 10.000 ευρώ και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν έως 4.000 ευρώ. Αιτήσεις και από όλες τις περιοχές και των 5 νομών».
Ταυτόχρονα, ανέφερε προχωρά και η διαδικασία αυτοψίας και καταγραφών από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής. Κλιμάκια που επικουρούνται και από στελέχη του ελληνικού στρατού. Κλιμάκια που με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς.
Αγαπηδάκη: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Νεότερα στοιχεία για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ προσήλθαν 1.152 άτομα το τελευταίο 24ωρο.
Αναφέρονται 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού. «Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.
Σχετικά με τις νοσηλείες, υπάρχει μία επιπλέον στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα.
Πηγή: Cnn.gr