Καλαμάτα: Κινητοποιήσεις μετά το θάνατο ηλικιωμένης που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό
Ο πλειστηριασμός του σπιτιού της στην Καλαμάτα από τράπεζα ήταν το γεγονός που οδήγησε μια 70χρονη στο θάνατο, σύμφωνα με καταγγελίες στενών συγγενών της, ενώ ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Καλαμάτας, ετοιμάζοντας παράλληλα κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, ο γιος της άτυχης γυναίκας καταγγέλλει ότι η πίεση που είχε δεχτεί η μητέρα του ήταν τόσο μεγάλη που δεν άντεξε και η καρδιά της την πρόδωσε, όταν έχασε με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το μικρό διαμέρισμα που είχε αγοράσει με δάνειο.
Η μοναδική της περιουσία
Μάλιστα, η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Καλαμάτας σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», αναφέρει: «Σαν εφιαλτικό όνειρο μας ακούστηκε η είδηση του θανάτου της 70χρονης που έχασε το σπίτι της, έπειτα από πλειστηριασμό που έγινε μέσα στην καραντίνα το 2020, από συμβολαιογράφο στο Κρανίδι.
Πρόκειται για περιστατικό που δείχνει τη στάση που κρατούν τα διάφορα γραφεία διαχείρισης χρεών και οι τράπεζες, αφού η συγκεκριμένη γυναίκα που ζούσε με την πενιχρή σύνταξη των 347 ευρώ το μήνα καλούνταν να εγκαταλείψει το σπίτι της.
Αγνοώντας το αίτημα για παράταση της προθεσμίας παράδοσης του σπιτιού μέχρι να βρει κατάλυμα με τη βοήθεια των παιδιών της και παρά τη διαβεβαίωση ότι βρίσκεται σε διαδικασία μετακόμισης, η τράπεζα επέμενε μέσω δικαστικού κλητήρα να την απειλεί ότι θα την πετάξει στο δρόμο με εισαγγελική παραγγελία.
Αποτέλεσμα: Λίγες μέρες μετά τη μετακόμιση η ηλικιωμένη γυναίκα δεν άντεξε και άφησε την τελευταία της πνοή.
Για την ιστορία, πρόκειται για μία 70χρονη που διατηρούσε περίπτερο στην οδό Ναυαρίνου που δεν της ανανέωσαν την άδεια και δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Έμεινε χωρίς εισόδημα και δεν ελάμβανε ούτε σύνταξη χηρείας, εφόσον ο σύζυγός της, όσο ζούσε, δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω έλλειψης ενσήμων. Προσπαθούσε να τα φέρει βόλτα με την πενιχρή σύνταξη υπερήλικα. Η μοναδική περιουσία της το σπίτι της, που απέκτησε με δάνειο και το εξυπηρετούσε όσο είχε το περίπτερο.
Για όποιον αναρωτιέται αν υπάρχει όριο στη βαρβαρότητα, έρχονται κάτι τέτοιες ειδήσεις να αποκαλύψουν άλλο ένα σύμπτωμα της λειτουργίας ενός σάπιου συστήματος, που εγκληματεί με χίλιους τρόπους σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας».
Κινητοποιήσεις
Ο γιος της ηλικιωμένης εξήγησε ότι όσο η μητέρα του είχε το περίπτερο εξυπηρετούσε το δάνειο: «Μετά χάθηκαν τα πάντα. Έπαθε έμφραγμα. Η τράπεζα την ενοχλούσε και 10 φορές το μήνα ότι θα τη βγάλει με τη βία από το σπίτι. Ζήτησε πίστωση χρόνου, ένα εξάμηνο για να βρει σπίτι να νοικιάσει. Δε βρίσκαμε όμως. Παρόλα αυτά η τράπεζα συνέχισε να την πιέζει. Τελικά βρήκαμε σπίτι σε ένα χωριό και κάναμε τη μετακόμιση. Μετά, όμως, τόση πίεση δεν άντεξε και από τη στενοχώρια της πέθανε», είπε ο γιος της.
Μάλιστα, σε νέα ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Καλαμάτας τονίζει ότι η αναλγησία της τράπεζας δεν έχει σταματήσει ούτε με το θάνατο της γυναίκας, και ζητά επιμόνως από τα παιδιά της τα κλειδιά του σπιτιού. «Η βαρβαρότητα του σάπιου πολιτικού συστήματος δεν έχει τέλος. Καλούμε όλους τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποίηση να δώσουν αγωνιστικό παρών την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στο συλλαλητήριο πού καλούν τα συνδικάτα και οι σύλλογοι της πόλης στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη στην Καλαμάτα. Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται!», καταλήγει η ανακοίνωση καλώντας τον κόσμο σε κινητοποιήσεις.
Tharrosnews.gr