16/11/202118:20

Καλαματιανός: Αφήνουν την Ηλεία χωρίς ΜΕΘ μέσα στην υγειονομική κρίση

Καλαματιανός: Αφήνουν την Ηλεία χωρίς ΜΕΘ μέσα στην υγειονομική κρίση

 

Η κατάσταση στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, τα Νοσοκομεία του νομού παραμένουν υποστελεχωμένα. Παρά την έξαρση της υγειονομικής κρίσης, εξακολουθούν να χάνουν ιατρούς, αντί να ενισχύονται με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην πανδημία έχουν αποχωρήσει πάνω από 20 ιατροί, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί.

Τώρα βγαίνει εκτός λειτουργίας και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει απομείνει μόλις μια ιατρός, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο να λειτουργήσει η Μονάδα.

Παράλληλα, παραμένουν όλα τα προηγούμενα σοβαρά προβλήματα. Η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου συνεχίζει να λειτουργεί από τα τέλη Απριλίου έως και σήμερα, με εντολές αναγκαστικής μετακίνησης σε ιατρούς παθολόγους άλλων Νοσοκομείων. Μια πρακτική που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει συνέχεια στην παρακολούθηση των νοσηλευομένων, με αποτέλεσμα να στερούνται συστηματικής παρακολούθησης και κατ’ επέκταση ασφαλούς νοσηλείας.

Για τα υψίστης σπουδαιότητας αυτά ζητήματα, καταθέτω επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και του θέτω τα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στη ΜΕΘ και στην Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, ώστε αυτές να λειτουργήσουν ομαλά;
  • Εξετάζει τη δημοσίευση νέων προκηρύξεων πλήρωσης του συνόλου των κενών θέσεων ιατρών στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, με παροχή συγκεκριμένων κινήτρων; Αν όχι, πως σκοπεύει να λύσει το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό;

Ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και όλοι οι κάτοικοι της Ηλείας ανησυχούν και αγωνιούν για την κατάρρευση των δημοσίων δομών υγείας του νομού.

Δυστυχώς, οι όποιες υποσχέσεις και εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας, έχουν αποδειχτεί κενές περιεχομένου. Τα νοσοκομεία μας παραμένουν με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρούς, που διαρκώς αυξάνονται. Αντί να έρχονται ιατροί, αποχωρούν. Αντί να ανοίγουν ΜΕΘ, κλείνουν.

Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνώντες επιμένουν να προκαλούν με δηλώσεις τους περί αύξησης των κλινών ΜΕΘ και σωστής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, τη στιγμή που ένας ολόκληρος νομός μένει υγειονομικά ακάλυπτος μπροστά στην πανδημία.

Οι δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν. Θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν το σκοπό τους. Εάν δε γίνει αυτό οι συνέπειες θα είναι ολέθριες με την ευθύνη να βαραίνει την κυβέρνηση.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα