04/10/202017:40

Διονύσης Καλαματιανός: κ. Υπουργέ πότε επιτέλους θα επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος στην Ηλεία;

Παρέμβαση στη Βουλή για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Ηλεία και τη σύνδεσή του με το εθνικό δίκτυο πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Διονύσης Καλαματιανός κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, στην οποία εξετάστηκε η επιλογή του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΕ.Α.Ε., μετά την παραίτηση του κ. Σπηλιόπουλου.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση δρομολογημένων έργων του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα τα χρονοδιαγράμματα να μετατίθενται για 3 χρόνια. Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, έχει παγώσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του οργανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών της χώρας.

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον υποψήφιο πρόεδρο κ. Πατέρα για τις ενέργειες που προτίθεται να πραγματοποιήσει, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Παράλληλα, ζήτησε την άποψή του σχετικά με μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και το κατά πόσο αυτή θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και τους ίδιους τους επιβάτες.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, τόνισε ότι για να μπορέσει πραγματικά ν΄ αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει η γραμμή του δικτύου «Πάτρα-Πύργος», θα πρέπει απαραιτήτως να συνδεθεί με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο στην Πάτρα. Όμως, τον τελευταίο χρόνο έχουν παγώσει τα δρομολογημένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχέδια για τη διέλευση του σιδηροδρόμου από την Πάτρα. Μετά από διαβούλευση με τοπικούς φορείς και σχετική εκπόνηση μελετών, προβλεπόταν η υπογειοποίηση μέρους του δικτύου στην Πάτρα. Ο Υπουργός, παρέβλεψε όλα αυτά και εξήγγειλε νέο σχεδιασμό, για τον όποιο, όμως, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση και κυρίως δεν υπάρχει καν έναρξη διαδικασιών για μελέτες και εργασίες. Στη συνέχεια, ρώτησε τον κ. Καραμανλή πότε θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου «Πάτρα-Πύργος», και πότε θα διέλθει από την Πάτρα ο σιδηρόδρομος, προκειμένου να συνδεθεί ξανά η Ηλεία, μετά από 9 χρόνια, με το εθνικό δίκτυο.

Η παρέμβαση του κ. Καλαματιανού, «αναστάτωσε» τον Υπουργό Υποδομών, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η επαναλειτουργία και η σύνδεση του σιδηροδρόμου της Ηλείας με το εθνικό δίκτυο θα πραγματοποιηθεί έως το 2023. Αναμένουμε, λοιπόν, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού του Υπουργού και κυρίως την έναρξη των εργασιών για τη διέλευση του σιδηροδρόμου από την Πάτρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός «εκρήγνυται», προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει, όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από κομβικά αναπτυξιακά έργα που αφορούν το νομό Ηλείας και με δική του ευθύνη έχουν τελματώσει. Οφείλει να αντιληφθεί ότι οι Ηλείοι πολίτες απαιτούν έργα και όχι βαρύγδουπες υποσχέσεις. Απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, που θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική και ασφάλεια μετακινήσεων. Είμαστε σε εγρήγορση για να ελέγξουμε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των δεσμεύσεων του Υπουργού. Δυστυχώς, με την έως σήμερα συμπεριφορά του, δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα