25/07/202119:09

«Καμπανάκι» από τον καθηγητή Αχ. Γραβάνη για τους ανεμβολίαστους: Τέσσερις στους δέκα θα μολυνθούν από τη μετάλλαξη δέλτα

Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 539% από τις αρχές του μήνα –  Σε υψηλά επίπεδα μεν, αλλά με σημάδια σταθεροποίησης ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα – Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, περίπου 95%, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι μη εμβολιασμένοι

Σε μια περίοδο που η ινδική μετάλλαξη επελαύνει σαρωτικά, εκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους, δηλαδή ποσοστό 35-40% και από αυτούς το 10%-15% θα πάει στο νοσοκομείο και ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, περίπου 95%, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι μη εμβολιασμένοι. Αυτήν την εικόνα έδωσε νωρίτερα μιλώντας στο Mega και η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Σε υψηλά επίπεδα μεν, αλλά με σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

«Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πενυμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται άτομα από 21 έως 90 ετών. «Οι μεταλλάξεις δεν έχουν ηλικίες. Στους νέους είναι πιο ήπια τα συμπτώματα αλλά μεταδίδουν», ανέφερε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, όσον αφορά στους υγειονομικούς, το 94,7% των γιατρών και το 80% των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι καθημερινά οι νέες εισαγωγές διαμορφώνονται στις 150-1600, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν στις 300 στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα