Οι μεγάλες προκλήσεις που κληρονομεί η Νέα Δημοκ...
24/06/201915:11

“Καμπανάκι” και από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την ανά…

[ad_1]

Τους ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 1,3%, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 επιβεβαιώνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και εκτιμά ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για επιτάχυνση του ΑΕΠ με ρυθμό άνω του 2%.

Στην τριμηνιαία έκθεση του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζει ότι “το ΑΕΠ  αυξήθηκε,  σύμφωνα  με  τις  πρώτες  εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 1,3% το α’ τρίμηνο του 2019 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2018. Πρόκειται για επίδοση σχετικά χαμηλή συγκριτικά με τα τελευταία επτά τρίμηνα. Ωστόσο, αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι καταγράφεται τριμηνιαία πραγματική αύξηση του ΑΕΠ συνεχόμενα για δύο και πλέον έτη”.

Στη συνέχεια, όμως, επισημαίνεται ότι “η επίτευξη του στόχου για ετήσια μεγέθυνση  άνω  του  2% προϋποθέτει σημαντικά  ισχυρότερες  επιδόσεις τα επόμενα  τρίμηνα  του  2019”. 

Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο “η  ενίσχυση  του  ΑΕΠ  το  Α’ τρίμηνο του 2019 υποστηρίχθηκε κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων -τόσο σε επίπεδο αποθεμάτων   όσο   και   σε   επίπεδο  παγίου   κεφαλαίου- και σε μικρότερο βαθμό  από  την  ελαφρά  τόνωση  της  ιδιωτικής  κατανάλωσης  σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2018. Στον αντίποδα η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε κατά 4,1% περίπου, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά  9,5% με αποτέλεσμα τη  διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου €900 εκατ”.
 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα