«Καμπανάκι» ΠΟΥ για το κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης στην Ευρώπη
Παράλληλα την εμφάνισή του έχει κάνει ένα νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες
Μήνυμα κατά του εφησυχασμού έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενόψει του χειμώνα και της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης στην Ευρώπη.
«Δεν είναι η ώρα για να χαλαρώνουμε», δήλωσε τη Δευτέρα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού του Υγείας για την Ευρώπη.
Στην αρχή του φθινοπώρου, η ευρωπαϊκή περιφέρεια, που περιλαμβάνει 53 χώρες εκ των οποίων ορισμένες στη κεντρική Ασία, αποτέλεσε εκ νέου το επίκεντρο της επιδημίας, καταγράφοντας το 60% των νέων κρουσμάτων Covid που σημειώνονταν σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.
Χειμώνας με «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης – Ανησυχούν οι επιστήμονες
Προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των επιστημόνων στη χώρα μας, για τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης το χειμώνα που μας έρχεται.
Εκτιμούν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και οι πολίτες συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους χωρίς πλέον μέτρα προστασίας.
Η τάση έως τώρα είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ή η νοσηλεία σε απλές κλίνες, ωστόσο οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» ακόμα κρατούν.
«Έχουμε μία αύξηση 8 με 10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και αυτό φαίνεται σταδιακά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν στη χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 55.242 κρούσματα κορωνοϊού, έχασαν τη ζωή τους 107 θάνατοι ενώ 74 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Oι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων. To για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97 (95% ΔΕ: 0.85 – 1.11).
Από το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες καλούνται από τους ειδικούς να εμβολιαστούν και για τους δύο ιούς.
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, προειδοποίησε ότι με την πάροδο του χρόνου φθίνει ο βαθμός προστασίας έναντι της λοίμωξης και συνεπώς όσοι έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί με παλαιότερα σκευάσματα ενδέχεται να μην είναι προστατευμένοι.
Παράλληλα την εμφάνισή του έχει κάνει ένα νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC) προειδοποιεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να κυριαρχήσει και να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων.
Ο δρ Γιώργος Παυλάκης προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι καινούργια στελέχη του ιού καθιστούν δύσκολη την πορεία του κορωνοϊού το χειμώνα, ιδιαίτερα για χώρες όπως την Ελλάδα με γερασμένο πληθυσμό, πολλούς ανεμβολίαστους ή μη κατάλληλα εμβολιασμένους και πολλά κενά στο σύστημα υγείας.
Στην Ελλάδα έφτασαν πάντως τα διπλά self test, που μπορούν να αναγνωρίσουν εάν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό ή γρίπη Α και Β τύπου ή και από τις δύο νόσους ταυτόχρονα.
Πηγή: Cnn.gr