Εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης του Μουσείου της  Τράπεζας της...
19/07/201911:34

“Καμπανάκι” ΤτΕ για την εκτόξευση των εισαγωγών και το “κάθισμα” εξ…

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:42

Της Δήμητρας Καδδά

Ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία του εμπορικού ελλείμματος της χώρας κατά το πρώτο 5μήνο του έτους δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Καταγράφεται μία εκτόξευση των εισαγωγών, αλλά και μία βραδύτερη πλέον άνοδος των εξαγωγών, επιβεβαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν το προηγούμενο διάστημα για την νέα “έξωθεν” απειλή που προκαλεί πιέσεις και στο ΑΕΠ.

Πέρα από το εμπορικό ισοζύγιο, τα στοιχεία της ΤτΕ για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών  την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου δείχνουν ότι υπάρχει στασιμότητα στην ροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Επίσης, συνεχίζεται μεν η άνοδος των τουριστικών εισπράξεων αλλά με βραδύτερο ρυθμό και μείωση κατά 2,6% των αφίξεων.

Εμπορικό ισοζύγιο

Τον Μάιο, το ισοζύγιο αγαθών εμφάνισε έλλειμμα κατά 756 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαΐου του 2018: η άνοδος έφτασε στο 50% περίπου με καύσιμα και πλοία, ενώ χωρίς καύσιμα και πλοία ήταν 21%.

Στο 5μηνο η “τρύπα” διευρύνθηκε κατά 16% (και κατά 10% χωρίς καύσιμα και πλοία). “Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών, η οποία είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αξίας των εξαγωγών καυσίμων, αφετέρου στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών” αναφέρει η ΤτΕ.

Οι εισαγωγές αγαθών επιταχύνθηκαν σημαντικά, καταγράφοντας τον Μάιο αύξηση κατά 19,6% (κατά 14,3% χωρίς καύσιμα και πλοία). Η άνοδος ήταν ταχύτερη τον Μάιο αλλά συνολικά στο 5μηνο αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, κατά 8,5%…

Τον Μάιο οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 3,7% ή κατά 9,3% χωρίς καύσιμα. Στο 5μηνο, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 3,7% σε τρέχουσες τιμές, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,8%.

Πιέσεις στις υπηρεσίες

Η ΤτΕ αναφέρει ότι “η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών ήταν περιορισμένη, καθώς η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 9,3%, παρά τη μείωση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 2,6%. Επίσης, η βελτίωση του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται κυρίως στη μείωση του ελλείμματος των λοιπών (εκτός των θαλάσσιων) μεταφορών”.

Επίσης, κατεγράφη βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων που οφείλεται πρωτίστως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και, δευτερευόντως, στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από τα λοιπά πρωτογενή εισοδήματα (που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής). Επίσης, η σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων “οφείλεται στη μεταφορά από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του (ANFA/SΜP) και στην επιστροφή του περιθωρίου επιτοκίου” αναφέρει η ΤτΕ.

Επενδύσεις

Στο πεδίο του Ισοζυγίου Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, τον Μάιο του 2019  οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, (που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα), κατέγραψαν αύξηση κατά 695 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή την εξαγορά της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ από την  Invel Real Estate B.V. (Netherlands).

Ωστόσο σε επίπεδο 5μήνου, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, η ροή επενδύσεων παρέμεινε στα επίπεδα του 2018. κατεγράφη εισροή 1,847 δισ. ευρώ, έναντι 1,843 δισ. ευρώ πέρυσι και 1,513 δισ. ευρώ το 2017.

Πιέσεις και στο συνολικό ισοζύγιο

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει ροές εμπορίου, υπηρεσιών και κεφαλαίων) τον Μάιο παρουσίασε πλεόνασμα 301 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2018. Ωστόσο, σε επίπεδο 5μήνου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 4,8 δισ. ευρώ, κατά 124 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018. “Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων” αναφέρει η ΤτΕ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα