Κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί από τη μετάλλαξη Όμικρον λέει ο ΠΟΥ – Εντοπίστηκε σε 38 χώρες
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού με την ονομασία Όμικρον σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο ο ΠΟΥ την Παρασκευή ανακοίνωσε μια πολύ θετική είδηση. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε γνωστό ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος σε ολόκληρο τον κόσμο που να οφείλεται στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.
Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον έχει εντοπιστεί τουλάχιστον σε 38 χώρες -ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα- με τα κρούσματα ολοένα να αυξάνονται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα έδωσε μια πρώτη εκτίμηση για το προφίλ των ασθενών που έχουν μολυνθεί από το νέο στέλεχος.
«Οι πρώτες αναφορές για την Όμικρον ήρθαν από φοιτητές Πανεπιστημίου. Αυτοί είναι νεότεροι άνθρωποι και φαίνεται να έχουν πιο ήπια λοίμωξη», σημείωσε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Μαρία Κερκοβέ.
Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να προσδιοριστεί πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή Όμικρον κι εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και πόσο αποτελεσματικές είναι τελικά οι θεραπείες και τα εμβόλια εναντίον της.
«Θα λάβουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται όλοι», είπε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν. Μάλιστα ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα από τα μισά κρούσματα Covid στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες
Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test; Το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας και οι προβληματισμοί των επιστημόνων
Φάουτσι: Σημαντική η τρίτη δόση και για την Όμικρον
«Με την τρίτη δόση, ουδετεροποιείς τα αντισώματα ενάντια σε όλα τα στελέχη. Αυτό επίσης ενισχύει τη μνήμη των κυττάρων Β και T το οποίο δείχνει εμφανώς πως η ενισχυτική δόση δίνει προστασία από όλα τα στελέχη αν κι ακόμα δεν το έχουμε αποδείξει», σημείωσε ο επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι.
Την ίδια ώρα ερευνητές από την εταιρία αναλύσεων «NFerence», στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως ανακάλυψαν την απάντηση στο ερώτημα: {Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική»;
Όπως διαπίστωσαν, μία από τις 32 μεταλλάξεις της Όμικρον που βρήκαν σε κύτταρα ασθενών, περιέχει μέρος του γενετικού υλικού ενός άλλου ιού. Εκείνου που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.
Ethnos.gr