Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες: 20 χρόνια ξέρουμε τον μεταπνευμονοΐό, παιδιά ως 10 ετών έχουν αντισώματα
Απόλυτα καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για μιλώντας για την έξαρση των ιώσεων αλλά και τον μεταπνευμονοΐό. Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» χαρακτηρίζουν μεταξύ άλλων «αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων λόγω εορτών, ενώ στο «μέτωπο» του μεταπνευμονοΐού υπογραμμίζουν πως είναι γνωστός ιός στην επιστημονική κοινότητα, ενώ το σύνολο των παιδιών έως 10 ετών έχουν αναπτύξει ήδη αντισώματα.
Αναλυτικότερα, ο πνευμονολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Αττικόν, Ηρακλής Τσαγκάρης, χαρακτήρισε «απολύτως αναμενόμενη» την κατακόρυφη αύξηση των ιώσεων που έχει καταγραφεί από τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, σχολιάζοντας μάλιστα πως υπάρχει μία «χρονική μεταβλητότητα στο φαινόμενο των ιώσεων».
Επιπλέον ο κ. Τσαγκάρης μιλώντας στο Ertnews τόνισε πως «ευτυχώς ο καιρός δεν είναι τόσο άσχημος όσο θα μπορούσε να είναι, σίγουρα υπάρχει μία αυξητική τάση, σίγουρα έχουμε μία μικρή πίεση στο σύστημα, το οποίο φαίνεται προς το παρόν να τα καταφέρνει αρκετά καλά, έχουμε έναν μάλλον ελεγχόμενο αριθμό πολύ σοβαρών περιστατικών στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», ενώ ζήτησε «να μην δραματοποιούμε τα πράγματα» υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μία ελεγχόμενη εικόνα».
Επιπλέον έκανε γνωστό πως «αυτή τη στιγμή πανελλαδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουμε 8 περιστατικά με γρίπη και οκτώ περιστατικά με covid, είναι περιστατικά συνήθως μεγάλης ηλικίας και ο αριθμός είναι απολύτως αναμενόμενος για το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε» προσθέτοντας πως «υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός περιστατικών που μπαίνει στα νοσοκομεία, άνθρωποι ηλικιωμένοι» με τα κρούσματα covid και γρίπη να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο.
Για το εμβόλιο της γρίπης
«Τόσο ο εμβολιασμός, ο οποίος για τον οποίο υπάρχουν πολύ έντονες συστάσεις ακόμα και σε αυτό το χρονικό σημείο και για τη γρίπη και για τον covid, όσο και η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων, είναι από τις παρεμβάσεις εκείνες οι οποίες πραγματικά σώζουν ζωές» τόνισε ο κ. Τσαγκάρης και πρόσθεσε πως «καταγράφονται 70 θάνατοι το χρόνο μόνο από γρίπη. Ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου τριπλάσιος. Υπάρχει μια συζήτηση για το αν το αν είναι από γρίπη, αλλά παρόλα αυτά ο αριθμός μόνο σαν απόλυτος αριθμός δικαιολογεί τον εμβολιασμό».
Βέβαια τόνισε πως υπάρχει μία αύξηση του εμβολιασμού για τη γρίπη, αλλά ο απόλυτος αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται είναι ακόμα πολύ κατώτερος από τον επιβαλλόμενο.
Για τον μεταπνευμονοΐό
«Ο μεταπνευμονοΐός είναι το καινούργιο παιδί που έρχεται στο σχολείο» είπε χαριτολογώντας ο Διευθυντής του νοσοκομείου υπογραμμίζοντας πως «είναι κάτι που προς το παρόν δεν συνεπάγεται κάποιον σημαντικό κίνδυνο τόσο για την κοινότητα όσο και για το σύστημα υγείας μας».
«Μετά το τραύμα του covid παρακολουθούμε τα πάντα. Θα έχουμε κατά καιρούς καινούργια παιδιά που έρχονται, τα οποία θα παρακολουθούμε» συμπλήρωσε.
Για την ατμόσφαιρα στις πυρόπληκτες περιοχές
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στο Λος Άντζελες σημείωσε πως είναι «πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί την κατάσταση στην ατμόσφαιρα και το μόνο που μπορεί να κάνει όποιος βρίσκεται εκεί είναι πρόληψη, πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή να φροντίσει τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται στους πολύ υψηλούς ρύπους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον αέρα και να περιμένει. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο δυστυχώς», ενώ συμπλήρωσε πως «αν και τα καινούργια σπίτια πια έχουν πολύ μικρότερες ποσότητες τοξικών υλικών οι οποίες απελευθερώνονται στον ατμοσφαιρικό αέρα, ότι η καύση δομικών υλικών προκαλεί πολύ βλαπτικές συνέπειες στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου».
«Ο μεταονευμονοϊός δεν είναι καινούργιος ιός αλλά είναι γνωστός πάνω από 20 χρόνια και δεν κινεζικός, είναι παγκόσμιος» σημείωσε ο συντονιστής διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Αδαμάντιο Χλωρός, ενώ αναφερόμενος σε παλαιές μελέτες ήδη αναφέρουν ότι σχεδόν το 100% των παιδιών στην ηλικία των 10 ετών έχουν αναπτύξει αντισώματα απέναντι στον ιό, που σημαίνει ότι έχουν ήδη προηγηθεί λοιμώξεις, πιθανότατα ασυμπτωματικές ή και συμπτωματικές, επειδή αυτός ο ιός ανήκει στην ομάδα των ιών του κοινού κρυολογήματος, όπως μεταξύ άλλων και ο covid – άσχετα αν έκανε και την τρομερή πανδημία -, αλλά και άλλοι ιοί οι οποίοι απασχολούν κάθε χρόνο, από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, όλο τον πληθυσμό και κυρίως τα μικρά παιδιά».
«Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα» τόνισε όμως προέτρεψε πως πρέπει να φοράμε τουλάχιστον τη μάσκα, η οποία είναι απαραίτητη όταν είμαστε οι ίδιοι ασθενείς και πρέπει να κυκλοφορήσουμε έξω από το σπίτι μας για να μη μεταδώσουμε στους συνανθρώπους μας τον ιό και όταν είμαστε ευπαθείς, δηλ. σίγουρα κάποιες μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς και άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα σοβαρά, όπως μεταμοσχεύσεις, εκείνοι οι άλλοι που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα».
Για το ζευγάρι που νόσησε από τον μεταπνευμονοϊό
«Ο μεν πρώτος ασθενής ο οποίος εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη και εισήχθη στο Παπανικολάου, στην εφημερία της περασμένης Παρασκευής, γρήγορα επιδεινώθηκε η αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάστηκε διακομιδή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τώρα βρίσκεται διασωληνωμένος, όμως η γυναίκα του, η οποία ακούσαμε ότι μολύνθηκε, τελικά αποδείχτηκε ότι δεν έπασχε από αυτή την προσβολή, επειδή το ειδικό τεστ το οποίο διεξάγεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δεν έδειξε ότι πράγματι είχε συμβεί» τόνισε ο κ Χλωρός για το ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη.
Για τα κρούσματα covid
«Έχουμε πάντα λίγο covid. Εξάλλου διαβάζουμε και από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 25 διασωληνωμένοι και άλλοι τόσοι θάνατοι» σημείωσε αναφερόμενος στο μέτωπο του covid και συμπλήρωσε πως «αυτή η κατάσταση κατά τη γνώμη μου θα συνεχιστεί γιατί ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, ωστόσο όμως για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μάλλον ακίνδυνος» ενώ πρόσθεσε πως έχουμε στην περίπτωση αυτή και κάποια μέσα στη διάθεσή μας, όπως για παράδειγμα τα αντιικά φάρμακα και τα εμβόλια, σε αντίθεση με τον μεταπνευμονοϊό που δεν έχουμε ούτε φάρμακα, ούτε εμβόλια και η αντιμετώπιση είναι να ανακουφίζουν τα συμπτώματα».
ΠΗΓΗ: ertnews.gr