24/06/202010:21

Κέντρο Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις»: Παγκόσμια Ημέρα κατά των εξαρτήσεων: Η πρόληψη ως απάντηση στις προκλήσεις της ζωής

Παγκόσμια Ημέρα κατά των εξαρτήσεων: Η πρόληψη ως απάντηση στις προκλήσεις της ζωής

Η 26η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι μια ευκαιρία για όλους τους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης να επικοινωνήσουν το έργο που επιτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το Κέντρο Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις» από το 1998,  έχοντας ως αξία τη δύναμη της ανθρώπινης σχέσης στην καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας, υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στο να  αισθάνεται  ένας άνθρωπος καλά με τον εαυτό του και με τους άλλους, να εκτιμά τις δυνάμεις του, να είναι υπεύθυνος, να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να έχει αυτοέλεγχο, να χτίζει υγιείς σχέσεις με όρια. Πρόκειται για τις δεξιότητες – τα εφόδια ζωής του,  προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις όποιες προκλήσεις και να βρίσκει νόημα μέσα από θετικές επιλογές του.

Αυτές οι προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες αναπτύσσονται μέσα σε ανθρώπινα πλαίσια όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, οι ομάδες συνομηλίκων, πλαίσια της ευρύτερης κοινότητας –  στις σχέσεις δηλαδή που δημιουργεί ένας άνθρωπος στην πορεία της ζωής του – από τις οποίες τρέφεται και μεγαλώνει. Όταν αυτές οι σχέσεις διαπνέονται από αξίες, σεβασμό στη διαφορετικότητα, συνεργατικότητα, αλληλεγγύη και χαρακτηρίζονται από ασφάλεια, εμπιστοσύνη, θετική επικοινωνία   τότε το άτομο μαθαίνει να δημιουργεί σχέσεις αλληλεξάρτησης και όχι εξάρτησης και ενισχύεται στην αυτονόμησή του.

Συνεπώς η πρόληψη μας αφορά όλους και αποσκοπεί στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών σε όποια πλαίσια σχετίζονται και αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι όπου θα ενισχύονται οι προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, θα καλλιεργείται η ψυχική ανθεκτικότητα σε αλλαγές και προκλήσεις και θα προάγεται η ψυχοκοινωνική υγεία.

Ωστόσο στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, όπου επικρατούν συνθήκες απώλειας ελέγχου, το άγχος και η ανασφάλεια εντείνονται και οι ανάγκες των ανθρώπων για επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη είναι έκδηλες. Οι φορείς που ασχολούνται με τον άνθρωπο καλούνται και σε αυτές τις τόσο διαφορετικές συνθήκες να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, ν’ αναζητήσουν πηγές δύναμης και φροντίδας τους για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις παρατεταμένου στρες με τις λιγότερες όσο είναι δυνατό συνέπειες ως προς την ψυχοκοινωνική τους υγεία, ενισχύοντας έτσι τις συνθήκες που καλλιεργούν την ψυχική ανθεκτικότητα.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα