12/06/202419:16

Κηφισιά: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο- Προειδοποίηση από το 112 για τους καπνούς

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κερδίζουν τη μάχη με τις φλόγες στο εργοστάσιο της εταιρείας Παλαμήδης ΑΕ, του συζύγου της Μίνας Γκάγκα – Η φωτιά κατέστρεψε την αποθήκη υλικών του εργοστασίου – Προειδοποίηση στους κατοίκους να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα λόγω του καπνού
Σε ύφεση είναι τα τελευταία λεπτά η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής οικιακών σκευών στην Κηφισιά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μπει πλέον στο χώρο του εργοστασίου, έχει καταστραφεί ολοσχερώς η κεντρική αποθήκη υλικών και υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο και να εκλείψει κάθε κίνδυνος αναζωπύρωσης ή επέκτασης σε κοντινή επιχείρηση.

Όπως δήλωσε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Λιάφας, γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας της Πυροσβεστικής, η φωτιά έχει περιορισθεί σε ένα σημείο στο εργοστάσιο, δεν επεκτάθηκε σε όμορες επιχειρήσεις, πράγμα για το οποίο έδωσαν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Η φωτιά ξέσπασε στις 15:30 στο εργοστάσιο της εταιρείας PAL SA, της Παλαμήδης ΑΕ, του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πμευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η φωτιά ξέσπασε μετά από μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε το εργοστάσιο, ενώ ο συναγερμός σήμανε σε δύο επίπεδα: Αφενός στην Πυροσβεστική για την κατάσβεση, αφετέρου στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση των πολιτών προκειμενου να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σύννεφο του καπνού έγινε ορατό μέσα σε λίγη ώρα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς σε μεγάλη περιοχή. Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της τροχαίας που απέκλεισαν την κυκλοφορία ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών μέσων.

Νωρίτερα η κ. Γκάγκα μέσω δηλώσεών της στον Alpha επιβεβαίωσε και η ίδια ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι ή τραυματισμένοι εργαζόμενοι.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, καίει φελιζόλ και πλαστικά. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, όπως και ένα ελικόπτερο Erickson, προκειμένου να βρέχει την περίμετρο, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε παρακείμενη επιχείρηση.

Δείτε βίντεο, το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής επιχειρεί στην κατάσβεση:

Ενδεικτικό του μεγέθους της φωτιάς είναι το γεγονός ότι μέσα σε λίγα λεπτά αυξήθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η Πολιτική Προστασία έστειλε νωρίτερα το μεσημέρι μήνυμα 112, ώστε οι κάτοικοι να έχουν κλειστές πόρτες και παράθυρα λόγω των καπνών. «Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα» επισημαίνεται στο μήνυμα.

447757329_484132890856494_6481302913085176160_n

Οδηγία δόθηκε, παράλληλα, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι για να κλείσουν όλα τα παράθυρα.

Σε βίντεο φαίνονται πυκνοί μαύροι καπνοί πάνω από το σημείο της έκρηξης. Σύμφωνα και με την Πυροσβεστική, η ένταση και έκταση του καπνού είναι ανησυχητικά μεγάλη.

Λόγω της πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

-Στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας απο το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα προς Αθήνα

-Στην οδό Σένεκα

-Στην οδό Αιγιδών

Ποια είναι η εταιρεία

Η PAL ΑΕ είναι εταιρεία της οικογένειας του κ. Βασίλη Παλαμήδη. Η οικογενειακή εταιρεία που ξεκίνησε απ’ το 1947, μπορεί να έγινε γνωστή στο καταναλωτικό κοινό για τα μαγειρικά σκεύη που κατασκευάζει και διαθέτει στη λιανική, εντούτοις τα τελευταία περίπου 25 χρόνια έχει αλλάξει ρότα. Επεκτάθηκε στην αγορά συσκευασίας τροφίμων και στο διάστημα αυτό έχει καταφέρει να θεωρείται μία απ’ τις σημαντικές δυνάμεις στον χώρο της συσκευασίας για νωπά τρόφιμα ζωικής προέλευσης και προμαγειρεμένα φαγητά. Οχι μόνο στην Ελλάδα, όπου οι πλέον γνωστές εταιρείες προϊόντων κατόπουλου, ψαρικών, κρέατος κ.ο.κ. χρησιμοποιούν τις συσκευασίες της, αλλά και στο εξωτερικό, οπου στέλνει περίπου το 85% της παραγωγής των προϊόντων και των υλικών που βγαίνουν απ’ το εργοστάσιο της Κηφισιάς.

Η εταιρεία, ως εξαγωγική, δραστηριοποιείται στην παραγωγή υλικών συσκευασίας για βιομηχανίες τροφίμων, συσκευαστές και σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη. Μέσω των υλικών συσκευασίας, έχει στοχεύσει στην αγορά του τροφίμου που της εξασφαλίζει ένα σταθερό πεδίο δράσης χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς, έχοντας εξασφαλίσει παράλληλα σημαντική διασπορά στο πελατολόγιό της. Σήμερα βγάζει προϊόντα σε δύο τομείς του τροφίμου, εξειδικευμένους. Ο πρώτος αφορά το κλασικό «σκαφάκι» που βλέπουμε όλοι στην αγορά τυποποιημένου κρέατος ή κοτόπουλου απ’ τα σούπερ μάρκετ. Ο δεύτερος είναι μια νέα συσκευασία PET που προφυλάσσει το τρόφιμο που βρίσκεται εντός σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του.

Ο κ. Βασίλης Παλαμήδης αποτελεί τη δεύτερη γενιά της οικογένειας πίσω απ’ την PAL ΑΕ ενώ τα παιδιά του, Χρήστος και Ανδρέας έχουν πλέον πιο ενεργό ρόλο.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας PAL στην Κηφισιά, σε μια έκταση που σήμερα ξεπερνά τα 10 στρέμματα. Απο εκεί κάθε χρόνο αποστέλονται περίπου 4.000 κοντέινερ με προϊόντα στο εξωτερικό. Πελάτες της εταιρείας είναι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αλλά και διανομείς, μεσάζοντες χονδρέμποροι σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η εταιρεία σήμερα απασχολεί 160 εργαζομένους και ο κύκλος εργασιών της το 2023 ήταν 25 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα