24/05/202023:35

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά από απουσία τριών εβδομάδων

Μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απουσίας από τη δημόσια ζωή της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προήδρευσε το Σάββατο στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή – Οι νέες πολιτικές για την «περαιτέρω αποτροπή πυρηνικού πολέμου»

Τέλος στις φήμες, που ήθελαν τον κληρονομικό ηγέτη της Βόρειας Κορέας να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας με τον ίδιο να εξαφανίζεται από το προσκήνιο για δεύτερη φορά και επί τρεις εβδομάδες, έβαλε η ανακοίνωση, που εξέδωσε την Κυριακή το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας (KCNA).

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προήδρευσε σε συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής στην οποία ανακοινώθηκαν «κρίσιμα μέτρα για σημαντική αύξηση της ικανότητας της γραμμής πυρός του στρατού της Βόρειας Κορέας».

Η σχετική ανακοίνωση του KCNA αναφέρει πως στην συνεδρίαση, «παρουσιάστηκαν νέες πολιτικές για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου στη χώρα» και τονίζει ότι κύριος σκοπός της συνεδρίασης ήταν η τοποθέτηση των στρατηγικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κατάσταση εγρήγορσης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο ισχυρός άνδρας της Βόρειας Κορέας υπέγραψε επτά διατάγματα, που σχετίζονται με τις αποφάσεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και διάταγμα για «την ευθύνη και τους ρόλους των στρατιωτικών σχολών». Αν και το KCNA στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρει πότε πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νότιας Κορέας, Yonhap News, εικάζει πως αυτή έγινε το Σάββατο, επειδή, συνήθως, τα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα παρουσιάζουν τις δράσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν μία ημέρα μετά.

kim_yong_un_1

Τα σενάρια για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν και η θεωρία συνωμοσίας για τον… σωσία του

Η εμφάνιση του Κιμ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής είναι η πρώτη μετά την Πρωτομαγιά. Η απουσία του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες από τη δημόσια ζωή της χώρας αναζωπύρωσε τις φήμες, που είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου τον περασμένο μήνα και ήθελαν τον μικρότερο γιο και διάδοχο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η πρώτη «εξαφάνιση» του Κιμ Γιονγκ Ουν παρατηρήθηκε στις 15 Απριλίου, όταν δεν έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις για την 108η επέτειο από την γέννηση του παππού του και ιδρυτή του καθεστώτος, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Δημοσιεύματα στη Δύση, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ ανέφεραν πως ο Κιμ είναι νεκρός ή σοβαρά άρρωστος, μετά από επέμβαση στην καρδιά. Η Σεούλ διέψευδε δια στόματος υψηλόβαθμων αξιωματούχων τα σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία είχε χαρακτηρίσει αβάσιμα. Την Πρωτομαγιά ο Κιμ έδωσε τέλος στις φήμες που τον ήθελαν νεκρό ή έστω, «φυτό», με την επανεμφάνισή του σε εγκαίνια εργοστασίου λιπασμάτων. Όμως, η δεύτερη «εξαφάνιση» του Κιμ, αμέσως μετά και η απουσία βίντεο από την εκδήλωση, έδωσαν εκ νέου τροφή σε φήμες ακόμα και σε θεωρίες συνωμοσίας, πως στα εγκαίνια αντί του Κιμ, είχε εμφανιστεί ο σωσίας του.

Δορυφορικές φωτογραφίες έχουν καταγράψει το προσωπικό τρένο του κληρονομικού ηγέτη καθώς και κάποια από τα πολυτελή σκάφη του στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ουονσάν. Δεν αποκλείεται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Κιμ να κατέφυγε στο συγκρότημα των εξοχικών κατοικιών που διαθέτει, στο θέρετρο ώστε να προφυλαχθεί από τον θανατηφόρο ιό.

kim_yong_un2

Στη Βόρεια Κορέα υποσιτίζονται 11 εκατ. άνθρωποι – Μεγάλη η ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια

Κριτική στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Κορέας ασκεί η βρετανική εφημερίδα Express, η οποία αναφέρει πως η ανακοίνωση του KCNA έρχεται σε μια χρονική στιγμή που εκατομμύρια πολίτες της απομονωμένης χώρας στερούνται βασικών αγαθών. Τον περασμένο μήνα ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε τον Λευκό Οίκο και άλλες κυβερνήσεις στη Δύση να αφήσουν στην άκρη την πολιτική και να δώσουν προτεραιότητα στις ζωές των παιδιών, προσφέροντας επισιτιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα. Εξαιτίας των σφοδρών πλημμυρών και του ισχυρού καύσωνα του περασμένου έτους, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις σε βασικά αγαθά διατροφής. Ήδη, το 40% του πληθυσμού, περίπου 11 εκατ. άνθρωποι, υποσιτίζονται ενώ ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από χρόνιο υποσιτισμό.

Ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε στον Guardian: «Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και τα παιδιά θα επηρεαστούν πολύ σκληρά, αν δεν κάνουμε κάτι». Ο ίδιος, δήλωσε πως η Ρωσία έχει, ήδη, στείλει 50.000 τόνους σιτάρι ενώ και η Κίνα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

kim_yong_un3

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα