20/04/202318:10

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για “Άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες από το χαλάζι στην Ηλεία”

Ερώτηση κατέθεσαν από το βήμα της Βουλής οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Καραθανασόπουλος Νίκος, Μανωλάκου Διαμάντω και Παπαναστάσης Νίκος αναφορικά με το μείζον θέμα των άμεσων αποζημιώσεων στους πληγέντες από το χαλάζι στην Ηλεία..

Όπως αναφέρουν στην ερωτήσή τους:

“Η καταστροφική χαλαζόπτωση την Δευτέρα 17 Απρίλη 2023 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Π.Ε. Ηλείας και ιδιαίτερα στους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Πύργου.

Το χαλάζι χτύπησε την περίοδο όπου ανθίζουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (Ελιές και εσπεριδοειδή), έχει ξεσκεπαστεί το μεγαλύτερο μέρος από τα καρπούζια, η πατάτα και τα υπόλοιπα κηπευτικά καλλιεργούνται υπαίθρια, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να υποστούν ολική καταστροφή. Η πιο πάνω κατάσταση δημιουργεί τεράστιο πλήγμα στο ήδη χαμηλό εισόδημα των αγροτών.

Οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο αφού μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα τη στιγμή που έχουν καταβάλλει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία έχουν τριπλασιαστεί (πετρέλαιο-λιπάσματα-αγροτικά εφόδια).

Με βάση όλα τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να καταγραφούν – εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες,

– Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων,

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστο μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.

– Να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιχαλαζικής προστασίας.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα