17/06/202422:32

«Κλειδώνουν» στη Σύνοδο των «27» στις Βρυξέλλες τα πρόσωπα στα αξιώματα της ΕΕ — Κ. Μητσοτάκης – Ντ. Τουσκ οι «διαπραγματευτές»

Στην πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, καθώς και στην πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνει χώρα η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, αναλαμβάνουν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (17/6, 21:00) οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, για την προεδρία της Κομισιόν θα προταθεί η ανανέωση θητείας της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

Για τη θέση του Σαρλ Μισέλ, στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Ο ΕΛΚ διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο, θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται στις Βρυξέλλες ως νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews στις 21:00 (17/6) ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, πολιτικός συντάκτης Δημήτρης Γκάτσιος, ο πρωθυπουργός δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για το ότι οι εργασίες θα καταλήξουν σε «λευκό καπνό» όσον αφορά στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, αποτελούν τους κεντρικούς διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Οι δύο ηγέτες, που είναι τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συναντήθηκαν νωρίτερα με τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και συζήτησαν ζητήματα συντονισμού.

Σε χρόνο παράλληλο, η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν έχει ξεκινήσει και θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα “δυνατό χαρτοφυλάκιο”, ενώ σε συνομιλία των τελευταίων ωρών του ΕΡΤNews με κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτό που μεταφέρεται είναι ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αφορούν είτε:

στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής,
στο χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας,
στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης.
Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, σε ένα βαθμό θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται εξάλλου και τα ζητήματα αιχμής που θα απασχολήσουν τις Βρυξέλλες στον ορίζοντα της επόμενης πενταετίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μία ατζέντα που θα προτάξει:

Την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας
Τη μετανάστευση
Την κοινή αμυντική πολιτική
Την κοινή αγροτική πολιτική
Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews στις 21:00 (17/6) η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπέβαλε η Ρομπέρτα Μέτσολα όπως ανέφερε προσερχόμενη στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία σήμερα για τις κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει.

«H δημοκρατία είναι πολύ ζωντανή. Φαίνεται ότι οι δυνάμεις που είναι υπέρ της Ευρώπης μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται τα επόμενα χρόνια σε μία απαιτητική νομοθετική περίοδο» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ακόμη, η ίδια υπογράμμισε ότι τα αιτήματα και τα αποτελέσματα του κοινοβουλίου πρέπει να ληφθούν υπόψη για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζουν τη διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου» όπως προσέθεσε.

Αποστολή ΕΡΤNews – Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος | Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα