18/04/202418:19

«Κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε πως θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Παντελώς αδικαιολόγητη» η αντίδραση για τα θαλάσσια πάρκα

Ειδικότερα για την Τουρκία, μιλώντας για την αντίδρασή της στην προοπτική της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας απαντώντας στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού».

Μιλώντας για την προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει μονομερές καθεστώς».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την «προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο και τη συνάντηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» απάντησε: «Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερή τετελεσμένα γεγονότα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για μονομερή δημιουργία καθεστώτος».

Πηγή: Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα