Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση – News.gr
06/09/202010:01

“Κλείδωσε” η ημερομηνία για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Πόσα θα πληρώσουμε – Οι “τυχεροί” με τον μειωμένο φόρο

Πιθανότατα το βράδυ της επόμενης Παρασκευής θα πάρουμε στα χέρια μας -ή για την ακρίβεια στις οθόνες των υπολογιστών μας- και τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Δύο οι βασικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Οι περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν σε έξι άτοκες μηνιαίες δόσεις -από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021- ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν “κούρεμα” εισοδήματος λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, θα μπορούν να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα τους προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί. Κατά τα λοιπά, εκπλήξεις δεν αναμένονται.

Περίπου 1,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα τύχουν έκπτωση 50% λόγω χαμηλού εισοδήματος ενώ θα υπάρξουν και περίπου 80.000 οι οποίοι θα απαλλαγούν λόγω και χαμηλών εισοδημάτων και άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Για τους περισσότερους, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει κάποια ουσιαστική μεταβολή στην περιουσία τους, το εκκαθαριστικό θα φέρει την ίδια επιβάρυνση με πέρυσι.

H ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, συγκεντρώνει παραδοσιακά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό και η ΑΑΔΕ θα τα στείλει “νύχτα” στο Taxis -και μάλιστα πριν το Σαββατοκύριακο- προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία αναζήτησης από τους ιδιοκτήτες. Γι’ αυτό και η πιθανότερη ημερομηνία ανάρτησης θεωρείται η επόμενη Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι για χιλιάδες ιδιοκτήτες, το “δοσολόγιο” ενδέχεται να αναπροσαρμόζεται φέτος συνέχεια ακριβώς λόγω της διαδικασίας μείωσης των ενοικίων. Γιατί θα είναι πολλαπλές οι προσαρμογές:

1. Πρώτον διότι από τις 4 Σεπτεμβρίου -και μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου- οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για το κούρεμα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου-Αυγούστου. Οι όποιες αλλαγές γίνουν θα επιφέρουν και αλλαγή στο δοσολόγιο του ΕΝΦΙΑ αν φυσικά δεν υπάρχει ανοικτή υποχρέωση με τον φόρο εισοδήματος που προηγείται στην κατάταξη ως υποψήφιος φόρος για συμψηφισμό με την επιστροφή φόρου από το κούρεμα.

2. Δεύτερον, τα υποχρεωτικά κουρέματα συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οπότε θα υπάρξει νέος γύρος δηλώσεων από την πλευρά των ιδιοκτητών προκειμένου να διασφαλίσουν και αυτή την έκπτωση. Το πιθανότερο είναι ότι θα δοθεί χρόνος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

3. Τρίτον, διότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, θεσπίζεται τελικώς ο προαιρετικός μηχανισμός για τη μείωση των ενοικίων. Όσοι ιδιοκτήτες συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους για εθελοντικό κούρεμα άνω του 30% θα μπορούν να τύχουν έκπτωσης φόρου. Να σημειωθεί ότι με τον προαιρετικό μηχανισμό θα μπορούν να κουρευτούν όχι μόνο επαγγελματικά ενοίκια αλλά και φοιτητικά όπως και ενοίκια κύριας κατοικίας.

thetoc.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα