Κοινωνικές δράσεις από το Γυμνάσιο Λεχαινών
Ενημέρωση μαθητών για τον εμβολιασμό.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Γνωριμία με τον τόπο μου» που υλοποιείται το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο μας και με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα μείζονος κοινωνικής σημασίας, οι εκπαιδευτικοί Παλυβού Δήμητρα και Μάης Δημήτρης προσκάλεσαν, τη Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, την παιδίατρο κα Κατσάκου Άννα, η οποία ενημέρωσε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου σχετικά με τον εμβολιασμό γενικά και ειδικότερα για το εμβόλιο κατά του COVID –19.
Επίσκεψη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών.
Στις 6, 7 και 20 Δεκέμβρη 2021 καθένα από τα τρία τμήματα της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφτηκε την Έκθεση Βιβλίων και Εγγράφων με θέμα: «Σελίδες του ’21. Βιβλία και έγγραφα ιστορούν τους αγώνες του Τόπου μας στα χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας» που φιλοξενούνταν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη των Λεχαινών. Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του σχολείου να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την ευρύτερη κοινότητα όπου ζουν και να τους παρακινήσει να ενδιαφερθούν τόσο για το παρόν όσο και το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους. Παράλληλα είχε ως στόχο να αξιοποιήσει την συγκυρία του εορτασμού των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Γένους κατά των Οθωμανών, για να ωφεληθούν οι μαθητές και μαθησιακά, δεδομένου μάλιστα του ότι στην τάξη αυτή του γυμνασίου διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας την επανάσταση του 1821.
Στην διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά συνοδευόμενα από εκπαιδευτικούς του σχολείου ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη της έκθεσης κυρία Μαργαρίτα Αργυράκη που με τον επιστημονικό της οπλισμό, τον ζήλο, την παιδαγωγική της πείρα και την γλαφυρότητα των επεξηγήσεών της κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών για την ιστορική πορεία που διέγραψε ο τόπος τους στα χρόνια πριν και κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Υπέβαλαν ερωτήματα, περιεργάστηκαν με εποικοδομητική περιέργεια αντικείμενα – εκθέματα και ξεφύλλισαν βιβλία με θέματα που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον. Επιπλέον στάθηκαν για ώρα μπροστά στους καταλόγους με τα ονόματα των προσώπων από τα μέρη τους που διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην Επανάσταση του ’21, για να ανακαλύψουν τυχόν άγνωστους προγόνους ή οικεία ονόματα αναγνωρίσιμα και σε σημερινά πρόσωπα του περιβάλλοντος όπου ζουν.
Χάρη σε αυτές τις επισκέψεις, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τον πλούτο και την ποικιλία των βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και το πόσο εύκολη πρόσβαση έχουν σε αυτά, προκειμένου να διερευνήσουν κάποια πτυχή του θέματος της έκθεσης και όχι μόνο. Αντιλήφθηκαν επίσης την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στο χτες και το σήμερα του τόπου τους κι απέκτησαν κίνητρο για να ασχοληθούν με ιστορικά θέματα. Τέλος εμπέδωσαν την ιδέα πως δεν είναι μόνο το σχολείο που λειτουργεί ως χώρος πρόσκτησης γνώσεων αλλά και πλήθος άλλοι χώροι όπως η Βιβλιοθήκη του τόπου τους · σε τέτοια μάλιστα μέρη μπορεί να αναδυθεί ευκολότερα η δημιουργική τους πλευρά και να βρει έδαφος να ανθίσει κάποιο προσωπικό ενδιαφέρον.