«Κόκκινος πλανήτης»: Το Curiosity «βρήκε» νερό στον κρατήρα Gale – Κατοικήσιμος για πάνω από 1 εκατ. χρόνια ο Άρης
Ορυκτό που συνέλεξε το Curiosity το 2016 δείχνει ότι οι συνθήκες στον «Κόκκινο Πλανήτη» ήταν ανάλογες με εκείνες της Γης σήμερα – Νερό με ουδέτερο pH και θερμοκρασίες μεταξύ -5 και 50 βαθμών Κελσίου – Η «ιερή αποστολή» του Perseverance που αναζητεί «απολιθώματα»
Υπήρξε ζωή στον Άρη; Και αν ναι, πότε, με ποια μορφή και με ποιον τρόπο μπορεί να συνδέεται με την έκρηξη ζωής στη Γη; Το Perseverance, ο ρομποτικό ρόβερ της NASA, έχει ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη», προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για το αν και πότε ο Άρης ήταν κατοικήσιμος. Ενώ οι επιστήμονες της NASA ανέμεναν τα στοιχεία που θα ανέτρεπαν την ιστορία, τη… δόξα φαίνεται να κερδίζει το Curiosity, από το… μακρινό 2016! Σε ορυκτά αργίλου, τα οποία είχε συλλέξει από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» το Curiosity, το 2016, έδωσαν απτές αποδείξεις ότι ο Άρης είχε διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη και συντήρηση ζωής, για διάστημα -πολύ- μεγαλύτερο του ενός εκατ. ετών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εφόσον επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποδεικτικά στοιχεία που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα των ευρημάτων του Curiosity, η επιστημονική κοινότητα θα προβεί στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης ανακάλυψης -ενδεχομένως- και στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τι συνεπάγεται από τα στοιχεία που έδωσαν τα ορυκτά αργίλου από το Curiosity; Όταν σε ένα περιβάλλον διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής, η φύση θα βρει τον τρόπο να «γεννήσει». Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρχικές αποδείξεις που βρέθηκαν, οι επιστήμονες θα θεωρήσουν ως δεδομένο ότι στον πλανήτη Άρη υπήρξε ζωή. Με άλλα λόγια, αν ο πλανήτης είχε διαμορφώσει τις συνθήκες για την εμφάνιση ζωής, η ύπαρξη Αρειανών κάθε άλλο παρά επιστημονική φαντασία θα πρέπει να θεωρούνται.
Πώς αποδεικνύεται ότι ο πλανήτης Άρης είχε διαμορφώσει για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής; Με έναν πολύ απλό τρόπο. Το ορυκτό αργίλου που εξετάστηκε, ήταν ανάλογης σύνθεσης με ορυκτά αργίλου στη Γη. Το συγκεκριμένο ορυκτό σχηματίζεται μόνο υπό τις συνθήκες που επικρατούν στη Γη την εποχή που και ο πλανήτης μας παρουσιάζει έκρηξη ζωής.
Στον κρατήρα Gale το ορυκτό
Πού βρέθηκε το ορυκτό αργίλου που φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πριν την επιβεβαίωση για την ύπαρξη ζωής σε έναν άλλον πλανήτη και ειδικότερα στον Άρη; Στον κρατήρα Gale. Στη συγκεκριμένη περιοχή που το Curiosity συνέλεξε το ορυκτό αργίλου, επικρατούσαν για ένα διάστημα πολύ μεγαλύτερο του ενός εκατ. χρόνων, συνθήκες ανάλογες με αυτές της Γης σήμερα.
Πιο αναλυτικά, για να σχηματιστεί το συγκεκριμένο πέτρωμα, με τη σύνθεση που αναλύθηκε, απαιτείται θερμοκρασία από -5 βαθμούς Κελσίου, έως 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ απαιτείται και η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, με το κατάλληλο pH. Με άλλα λόγια, o κρατήρας Gale ήταν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα ένας υδάτινος κόσμος, με τις πιθανότητες να είχε αναπτυχθεί ζωή, οποιασδήποτε μορφής, να είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βίγκο, στην Ισπανία, δήλωσαν ότι όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία του συγκεκριμένου ορυκτού, όπως νερό, χαμηλές θερμοκρασίες και ουδέτερο pH, είναι αυτά στα οποία βασίζεται η εμφάνιση και διατήρηση ζωής σε έναν πλανήτη.
To Curiosity ξεκίνησε την έρευνα στον Gale το 2012
Το Curiosity ξεκίνησε την έρευνα στον κρατήρα Gale το 2012, συλλέγοντας εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία. Στοιχεία που άνοιξαν τον δρόμο και ενθάρρυναν την έρευνα και τις σημερινές αποστολές στον «Κόκκινο πλανήτη», με την ελπίδα και την προσδοκία δημιουργίας ανθρώπινης αποικίας να μην αποτελεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από τη NASA και δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες, από ολόκληρη τη Γη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η επιστημονική κοινότητα έως σήμερα, από τις ρομποτικές αποστολές στον Άρη, βρισκόμαστε ένα βήμα από το να θεωρείται δεδομένη η ύπαρξη νερού στον κρατήρα Gale. Όλα συντείνουν ότι ο Gale, με 96 μίλια πλάτος, ήταν μία αρχαία λίμνη για διάστημα τουλάχιστον 10 εκατ. έτη, πριν από 3,5 δισ. χρόνια
. Η προσπάθεια, στο εξής, επικεντρώνεται από τους επιστήμονες στην ανεύρεση αποδείξεων για την ύπαρξη ζωής, αν δηλαδή οι συνθήκες στον υδάτινο αυτόν κόσμο, ήταν οι κατάλληλες για τη «γέννηση» και διατήρηση ζωής.
Η επιστημονική ομάδα του Βίγκο εξέτασε το ορυκτό που βρέθηκε στο ύψωμα Aeolis Mons, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του κρατήρα, της άλλοτε λίμνης. Η γεωχημική ανάλυση που έγινε στο ορυκτό, έδειξε ότι οι συνθήκες διαμόρφωσής του ήταν ανάλογες με αυτές που επικρατούν στη Γη.
Η NASA αναμένει τις έρευνες του Perseverance
Η NASA διατηρεί χαμηλό προφίλ, παρ’ ότι η ανακάλυψη είναι ασύλληπτου μεγέθους. Ο λόγος είναι απλός. Το γεγονός ότι φαίνεται να αποδεικνύεται η ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών, δεν συνιστά απόδειξη ύπαρξης ζωής σε έναν πλανήτη. Το βαρύ έργο για την ανεύρεση αποδείξων ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη», την έχει αναλάβει το Perseverance. Ο λόγος της αποστολής του ρομποτικού ρόβερ στον Άρη, ήταν ακριβώς αυτός. Να συνεχίσει τις μελέτες το έδαφος και στο υπέδαφος και να εντοπίσει αποδείξεις για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Η αποστολή του Perseverance στον πλανήτη Άρη και ο σχεδιασμός, χρηματοδότηση και υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας ανθρώπινης αποικίας, αποτελούν όχι απλώς ενδείξεις, αλλά αποδείξεις, ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε ζωντανός.
Το Perseverance διεξάγει έρευνες στον κρατήρα Jezero, αναζητώντας αρχαία δείγματα ζωής. Οι επιστήμονες της NASA έχουν αποδείξεις ότι και ο συγκεκριμένος κρατήρας ήταν λίμνη, πριν από 3,8 δισ. χρόνια.