09/05/202121:08

Κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για τον Κινεζικό πύραυλο που έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό – NASA: Ανεύθυνη η συμπεριφορά του Πεκίνου

Τα ξημερώματα της Κυριακής τα συντρίμμια του τεράστιου κινεζικού πυραύλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό – Η NASA ασκεί σκληρή κριτική στο Πεκίνο για μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και για έλλειψη διαφάνειας

Νέα εστία αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο έχει ανοίξει η εκτόξευση του κινεζικού πυραύλου στις 29 Απριλίου, που τελικά έπεσε την Κυριακή τα ξημερώματα στον Ινδικό Ωκεανό.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία καταλογίζει ανεύθυνη συμπεριφορά στην Κίνα, που αντίκεται στους κανόνες ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος της NASA και πρώην γερουσιαστής, Μπιλ Νέλσον, κατηγόρησε την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας.

«Τα έθνη που κάνουν διαστημικές δοκιμές πρέπει να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους και να μεγιστοποιούν τη διαφάνεια», τόνισε συγκεκριμένα ο επιστήμονας.

Close encounter with Chinese rocket long march 5B crashed in Maldives, latest Footage LIVE

«Είναι σαφές ότι η Κίνα δεν μπορεί να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τα συντρίμμια του πυραύλου», προσέθεσε.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι είναι αναγκαίο η Κίνα και όλα τα έθνη που «δραστηριοποιούνται στο διάστημα να ενεργούν με υπευθυνότητα και διαφάνεια ώστε να διενεργούνται με ασφάλεια μελλοντικές διαστημικές δοκιμές».

Η επιβεβαίωση της είδησης ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό έγινε από τις διαστημικές υπηρεσίες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σκορπίζοντας ανακούφιση στον πλανήτη. Νύχτα αγωνίας επικράτησε, με το «καρδιοχτύπι» για την τελική έκβαση της διαδρομής να αποτυπώνεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το σενάριο που αύξανε τον βαθμό αγωνίας ήταν ο φόβος της πτώσης των θραυσμάτων του κινεζικού πυραύλου σε κατοικημένη περιοχή.

Μετά τις 06:00, ώρα Ελλάδος, ύστερα από την Κίνα, την είδηση της πτώσης του πυραύλου, Long March 5b, που εκτοξεύχθηκε στις 29 Απριλίου, έκανε γνωστή και η αμερικανική υπηρεσία Aerospace Corporation.

Απομεινάρια του πυραύλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής.

Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα.

«Φωτιά» πήρε το Twitter, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, με την είδηση πτώσης του πυραύλου.

Οι περισσότερες υπηρεσίες εκτιμούσαν, πάντως, ότι το γεγονός επανεισόδου του πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα θα είχε καταγραφεί μέχρι τις 06:00, το πρωί, ώρα Ελλάδος.

Η ομάδα παρακολούθησης του διαστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εκτιμήσει ότι ο πύραυλος θα έφτανε στη Γη στις 02:30 (Παγκόσμια Ώρα).

Η διαδρομή του πυραύλου κρίθηκε ιδιαίτερα απρόβλεπτη, οι περισσότεροι Αμερικανοί αστροφυσικοί προέβλεψαν όμως ότι ο πύραυλος θα έπεφτε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Αγωνία επικρατούσε για το εάν τα θραύσματα του πυραύλου θα έπεφταν σε κατοικημένη περιοχή. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις θα ήταν αντίστοιχες με την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους.

Η Κίνα σχεδιάζει συνολικά 11 αποστολές μέσα στο 2021 και 2022 για να ολοκληρώσει το διαστημικό σταθμό της, μεταξύ των οποίων τέσσερις επανδρωμένες. Ο νέος κινεζικός Διαστημικός Σταθμός, στην πλήρη μορφή του, θα έχει περίπου το 20% του βάρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που ζυγίζει γύρω στους 460 τόνους και θα μπορεί να φιλοξενεί τριμελή κινεζικά πληρώματα για τρεις μήνες κάθε φορά (πρόσκαιρα έως έξι κατά την εναλλαγή των πληρωμάτων), έναντι έως και 13 αστροναυτών στον ISS.

Στον κινεζικό σταθμό θα υπάρχουν υποδομές για πολλά ταυτόχρονα επιστημονικά πειράματα. Ήδη έχουν σχεδιασθεί τουλάχιστον 100 από τους Κινέζους επιστήμονες για να γίνουν στο διάστημα και μερικά θα φέρουν τα πρώτα αποτελέσματα τους εντός του 2022.

Η Κίνα στοχεύει να γίνει μια μεγάλη διαστημική δύναμη μέχρι το 2030 για να συμβαδίσει με τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, και να δημιουργήσει τον πιο προηγμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η ISS, που βρίσκεται σε τροχιά, χρειάστηκε 10 χρόνια και περισσότερες από 30 αποστολές για να συγκεντρωθούν από την έναρξη της πρώτης ενότητας το 1998.

Το ISS υποστηρίζεται από πέντε συμμετέχουσες διαστημικές υπηρεσίες – τη NASA (ΗΠΑ), τη Roscosmos (Ρωσία), την JAXA (Ιαπωνία), την ESA (Ευρώπη) και την CSA (Καναδάς) – αλλά στην η Κίνα αρχικά απαγορεύτηκε να συμμετάσχει , με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επιστροφή του πυραύλου στη Γη, ειδικά εάν προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή, θα μπορούσε να χαλάσει τον εορτασμό της Κίνας. Οι ανιχνευτές διαστημικών συντριμμιών παρατήρησαν ότι κινείται αργά και απρόβλεπτα προς τη Γη τις τελευταίες ημέρες και η επιστροφή του θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες μη ελεγχόμενες προσγειώσεις που καταγράφηκαν.

Η Κίνα εκτόξευσέ δοκιμαστικά το Long March 5b τον Μάιο του 2020, αλλά και εκείνη η αποστολή τελείωσε επίσης με μια ανεξέλεγκτη πτώση με τον πύραυλο να πέφτει λίγο έξω από την ακτή της Δυτικής Αφρικής.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα