01/07/202008:43

Κορωνοϊός: 500 κρούσματα στο “ταμείο” του Ιουνίου- Γώγος: Το …κλειδί για το δεύτερο κύμα

Στο μικροσκόπιο τα εισαγόμενα κρούσματα και οι τοπικές εξάρσεις

Όλο και πιο δυναμικά δίνει το στίγμα του ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Όλο και περισσότερα είναι τα «εισαγόμενα» κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση, όπως και οι μικρές τοπικές εξάρσεις ανά τη χώρα.

Χθες, ενδεικτικά, από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 9 εντοπίστηκαν μετά τον έλεγχο σε επιβάτες πτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά, τον Ιούνιο εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 5 κρούσματα ήταν εισαγόμενο. Δηλαδή από τα 500 κρούσματα που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, τα περίπου 95 αφορούν άτομα που έχουν έρθει στη χώρα είτε μέσω αεροδρομίων ειτε μέσω συνοριακών σταθμών, κυρίως του Προμαχώνα.

Ωστόσο, την ίδια ώρα συνεχίζεται η έξαρση σε τοπικό επίπεδο, από την Ξάνθη μέχρι την Καστοριά και την Θεσπρωτία μέχρι τη Σύρο. Όλες αυτές οι περιοχές «δίνουν» σταθερά κρουσματα λοίμωξης Covid-19.

Ενδεικτικά, το τελευταίο 48ωρο στην Ξάνθη ανακοινώθηκαν 16 κρούσματα και άλλα 2 από την Καστοριά όπου συνολικά έχουν φτάσει τα 15. Επίσης, αλλα 2 εντοπίστηκαν στην Αττική και από 1 στην Κοζάνη, τη Σύρο και τη Λάρισα – η τελευταία είχε βγει από τον χάρτη του κορωνοιού οταν μηδενίστηκαν τα κρούσματα στον οικισμό των Ρομα στις αρχές του Ιουνίου.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η Καστοριά. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του νοσοκομείου και του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό. Πρόκειται για δύο ομάδες θετικών κρουσμάτων όπου τα μέλη της καθεμιάς σχετίζονται μεταξύ τους με συγγενική, επαγγελματική ή άλλη σχέση, ενώ έχουν διαπιστωθεί και δύο «ορφανά» κρούσματα

Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες πραγματοποιούν συνεχώς μοριακούς ελέγχους σε ολες τις προαναφερθείσες περιοχές προκειμένου να αναζητηθεί σε αυτές τυχόν «κρυφή» συρροή κρουσμάτων. Αυτό που ενδιαφέρει τους ειδικούς είναι να εντοπίζουν μέσω των ιχνηλατήσεων και των ελέγχων όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και κυρίως να μην «χάνουν» κρούσματα ως αδιάγνωστα ή ως “ορφανά”.

Γώγος : Δεν θα ελεγχθεί εύκολα ο κορωνοϊός

Στην Ελλάδα «πάμε καλά» με τον κορωνοϊό εκτίμησε ο καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος εξηγώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι «έχουμε χαμηλό δείκτη R0, διάσπαρτα κρούσματα, τα πιο πολλά είναι στην Ξάνθη».

Ωστόσο «παγκοσμίως τα υπάρχονται δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχυτικά γιατί υπάρχουν εξάρσεις και υποτροπές. Δεν νομίζω ότι θα ελεγχθεί τόσο εύκολα ο κορωνοϊος» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε πολίτες και αρχές «να έχουμε αυξημένη προσοχή» προκειμένου να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα.

Όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού είπε ότι «είναί δύσκολο να ελεγχθούν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και μάλλον θα είναι και αρνητικό για την πορεία του τουρισμού. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι με την ειδική φόρμα να διοχετεύουμε τον ειδικό αλγόριθμο ώστε να βρούμε ποιοι πρέπει να ελέγχονται και να ανιχνεύσουμε τα πιο ύποπτα περιστατικά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερου κρούσματος ο καθηγητής Γώργος απάντησε ότι «η αλήθεια είναι ότι πρακτικά είναι δύσκολο να μην υπάρξει, θα ειναι εξαιρετική τύχη να μην συμβεί αυτό» σημειώνοντας ότι «στα βόρεια σύνορα έχουμε έξαρση, στην Τουρκία έχουμε έξαρση».

«Μάλλον θα συμβεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι» πρόσθεσε τονίζοντας στα θετικά «ότι έχουμε μια εμπειρία ως προς τη διαχείριση. Έχουμε περίπου διπλάσιες μονάδες ΜΕΘ, άρα έχουμε εμπειρία και στη νοσηλεία. Αυτό που θα πρέπι να προσέξουμε είναι η βοήθεια από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αν το κύμα είναι μεγάλο, τα ελαφριά κρούσματα θα πρέπει να διαχειρίζονται από την ΠΦΥ».

Όπως τόνισε «το στοίχημα είναι η λειτουργία των νοσοκομείων παράλληλα με τον κορωνοϊό».

Για τα φάρμακα ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «έχουμε καλύτερα δεδομένα με 2-3 φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση από Ευρώπη και ΗΠΑ και όλοι προσμένουμε να υπάρξει ένα καλό εμβόλιο ώστε τουλάχιστον μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή να το έχουμε στη διάθεσή μας».

Αποκάλυψε τέλος ότι βάσει των πρώιμων στοιχείων από το πρόγραμμα τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους στα νοσοκoμεία «ο επιπολασμός είναι κάτω από το 0,5% και αυτό είναι θετικό γιατί δείχνει ότι έχουμε λίγα κρούσματα αλλά και αρνητικό γιατί δείχνει ότι έχουμε μικρή ανοσία».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα