Κορωνοϊός: 722 οι νεκροί στην Κίνα- Ένα ασθενής μόλυνε δέκα εργαζόμενους νοσοκομείου!
Ακόμα περισσότερο μεγάλωσε η «μαύρη λίστα» από τον κορωνοϊό με τις κινεζικές αρχές να ανακοινώνουν τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταιό 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 722. Πρόκειται για έναν αριθμο που πλησιάζει πλέον τον αριθμό των θυμάτων από τον SARS, τον ιό ο οποίος το 2002-2003 είχε προκαλέσει τον θάνατο 774 ανθρώπων.
Οι 81 από τους νεκρούς του τελευταίου 24ωρου καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, εκ των οποίων 67 στην πόλη Ουχάν.
Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν την Παρασκευή επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.
Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο πρώτος μη Κινέζος πολίτης που έχασε τη ζωή του στην Κίνα. Πρόκειται για έναν 60χρονο Αμερικανό που βρισκόταν στην Ουχάν, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.
Μέσω της κεντρικής κυβέρνησης, η Κίνα εξέδωσε διάταγμα που καλεί τις αρχές της επαρχίας Γουχάν να μεταφέρουν όλους τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε μαζικούς χώρους καραντίνας.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Κίνας Σαν Τσουνλάν μίλησε για πόλεμο του λαού ενάντια στην επιδημία που έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 638 ανθρώπους και έχει προσβάλλει 31.520.
Η ίδια απαίτησε από όλους τους αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Γουχάν, να μπουν μπροστά στον αγώνα κατά της επιδημίας αλλιώς η ιστορία θα γράψει το όνομά τους με μαύρα γράμματα και θα ζουν για πάντα στην ντροπή.
Η πόλη έχει περίπου 14 εκατομμύρια κατοίκους αλλά είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς θα μπουν σε καραντίνα και που θα δημιουργηθούν οι ειδικοί χώροι.
Πλέον, στην Γουχάν οι δημοτικοί και όχι μόνο υπάλληλοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και ελέγχουν τους κατοίκους αν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Η παραμικρή υποψία τους οδηγεί αμέσως σε καραντίνα ενώ συνεργεία ψεκάζουν ολόκληρες γειτονιές.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Κίνας περιέγραψε τους ανθρώπους οι οποίοι θα απομονώνονται στους ειδικούς χώρους καραντίνας χωρίζοντάς τους σε τέσσερις κατηγορίες: τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα ύποπτα κρούσματα, όσους έχουν επαφή με τις προηγούμενες δυο κατηγορίες και όσους έχουν πυρετό.
Συγκλονιστική αποκάλυψη – Ασθενής μόλυνε δεκάδες ανθρώπους σε νοσοκομείο
Την ίδια στιγμή, έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε πως σαράντα εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζονγκνάν, στην Ουχάν, προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ένας ασθενής, που εισήχθη στο χειρουργείο με κοιλιακό άλγος, μόλυνε 10 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές και γιατροί της Ουχάν και δημοσιεύτηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό Jama.
Δέκα επτά άνθρωποι, που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους, προσβλήθηκαν επίσης από τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο. Συνολικά, εκ των 138 κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα στο νοσοκομείο το διάστημα μεταξύ 1ης και 28ης Ιανουαρίου, το 41% προσβλήθηκε εντός του νοσοκομείου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του οφθαλμίατρου της Ουχάν, που τιμωρήθηκε επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα τέλη Δεκεμβρίου για την επιδημία, του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, ηλικίας 34 ετών, ο οποίος επίσης κόλλησε τον ιό από έναν ασθενή του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα οργής στους χρήστες του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo.
Στο νοσοκομείο της Ζονγκνάν, το προσωπικό των μονάδων γενικής περίθαλψης, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των κρουσμάτων (31 εκ των 40), ενώ ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το τμήμα επειγόντων.
Ένας ασθενής μόλυνε άλλους τρεις ασθενείς, που νοσηλεύονταν στην ίδια μονάδα, όπου είχαν εισηχθεί για κοιλιακό άλγος.
Από μόνο του, το παράδειγμα του ασθενούς, που μόλυνε 10 ανθρώπους, καταδεικνύει τον κίνδυνο που ελλόχευε στο νοσοκομείο στην πρώτη φάση της επιδημίας, την ώρα που κατά μέσο όρο, εκτιμάται σήμερα πως ένας ασθενής μολύνει 2,2 ανθρώπους.
«Εάν αυτό είναι πραγματικό, επιβεβαιώνει πως ορισμένοι ασθενείς είναι πιθανόν πιο μολυσματικοί από άλλους, γεγονός που δημιουργεί νέα προβλήματα για τη διαχείριση της περίπτωσής τους» σχολίασε ο γιατρός Μάικλ Χεντ, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μέσω του Science Media Centre.
protothema.gr