Κορωνοιός: Από πού προκύπτει η αισιοδοξία των ειδικών για ένα ξένοιαστο καλοκαίρι
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερμιτζάκη, το φετινό καλοκαίρι, με τα τωρινά δεδομένα, θα μπορούσε να μας βρει σε -όσο γίνεται- πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Και εξήγησε:
“Είμαι γενικά αισιόδοξος, αν δεν δούμε μεγάλο κόστος από τις γιορτές. Από κει και πέρα είμαι αισιόδοξος γιατί επιταχύνεται ο εμβολιασμός, επομένως μετά το Μάρτιο θα έχουμε προστατευμένους τους περισσότερους ευπαθείς, επομένως το σύστημα υγείας δε θα επιβαρύνεται πολύ και το R0 όσο βελτιώνεται ο καιρός μειώνεται. Το Μάιο, μπορούμε με 30 – 40% ανοσία, να κρατήσουμε σχεδόν κανονικό καλοκαίρι.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει το Σάββατο ο Γκίγκας Μαφιορκίνης, ο οποίος υποστήριξε ότι τον Μάιο θα μπορούσαμε να “ξεφορτωθούμε” τα ατομικά μέσα προστασίας.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας το Σάββατο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 2,1 με 36.683 τεστ. Ο δείκτης, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το 4. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, για να πούμε με ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4 έτσι ώστε ο χάρτης της Ελλάδας να γίνει «πράσινος. Πρόκειται για ένα όριο (το 4) που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερική.
Ο δείκτης θετικότητας, είναι ίσως το σημαντικότερο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι επιστήμονες εισηγούνται τα όποια μέτρα και προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που γίνονται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται.
dete.gr