08/09/202008:17

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με ερευνητές

Τα συνηθέστερα συμπτώματα στα παιδιά διαφέρουν από εκείνα των ενηλίκων, τονίζουν οι ερευνητές – Ζητούν να καταρτιστούν ξεχωριστές λίστες για κάθε ηλικιακή ομάδα

Κόπωση, πονοκέφαλος και πυρετός είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ασθένειας Covid-19 στα παιδιά, με λίγα από αυτά να αναπτύσσουν βήχα ή να χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης, όπως διαπίστωσαν ερευνητές. Τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων αναδεικνύουν την ανάγκη να δημιουργηθούν ξεχωριστές λίστες συμπτωμάτων για κάθε ηλικιακή ομάδα, επισημαίνει δημοσίευμα του Guardian με αντικείμενο την εν λόγω μελέτη.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) αναφέρει ως συνήθη συμπτώματα της Covid-19 σε ενήλικους και παιδιά τον πυρετό, τον συνεχή βήχα που εμφανίζεται ξαφνικά και τις μεταβολές (ή απώλεια) στην όσφρηση ή τη γεύση. Ωστόσο, η ομάδα επιστημόνων που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της εφαρμογής Covid Symptom Tracker (ένα app που βοηθά στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού) εξηγεί πως, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, η ασθένεια εμφανίζεται διαφορετικά στα παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες.

«Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε στον κόσμο ποια είναι τα κύρια συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία, αντί να διατηρούμε αυτήν την γενικευμένη εμμονή με τον πυρετό, τον βήχα και την απώλεια όσφρησης», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τιμ Σπέκτορ από το King’s College London.

Τα τελευταία ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε αναφορές συμπτωμάτων που εμφάνισαν 198 παιδιά, τα οποία βρέθηκαν θετικά στον ιό ανάμεσα στα 16.000 που υποβλήθηκαν στο διαγνωστικό τεστ. Κάποια από τα παιδιά έκαναν το τεστ την ίδια περίοδο με τους γονείς τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποβλήθηκαν στην εξέταση για προληπτικούς λόγους, ακόμα και χωρίς να έχουν καθόλου συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 1/3 των παιδιών που βρέθηκαν θετικά δεν είχαν καθόλου συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες μελέτες που έδειχναν ότι πολλά κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Στα υπόλοιπα παιδιά όμως που βρέθηκαν θετικά, τα συμπτώματα που εμφάνιζαν ήταν αρκετά διαφορετικά από των ενηλίκων.

Πάνω από τα μισά παιδιά που διαγνώστηκαν με Covid-19 και είχαν συμπτώματα (55%) εμφάνιζαν κόπωση, ενώ το 54% είχε πονοκέφαλο. Τα μισά περίπου παιδιά από αυτήν την κατηγορία είχαν πυρετό, και το 38% είχε πονόλαιμο. Σχεδόν το 35% των παιδιών με συμπτώματα είχε απώλεια όρεξης, το 15% είχε ένα ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα και το 13% είχε διάρροια.

Στους ενήλικες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, από την άλλη μεριά, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι κόπωση, πονοκέφαλος, επίμονος βήχας, πονόλαιμος και απώλεια όσφρησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σπέκτορ, σχεδόν μισά από τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον ιό και είχαν συμπτωματα, δεν εμφάνιζαν κανένα από τα τρία κύρια συμπτώματα στη σελίδα του NHS.

«Αν κάποιος ακολουθούσε [μόνο] τις συστάσεις της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να του διαφύγουν οι μισές [συμπτωματικές] μολύνσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθούν γονείς για τα διαφορετικά «πρόσωπα» που μπορεί να πάρει η Covid-19 σε παιδιά και ενήλικες. «Ο στόχος δεν είναι να πιεστούν οι γονείς να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε τεστ, αλλά απλά να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο [εάν έχουν συμπτώματα]», προσθέτει ο καθηγητής.

Όπως σημειώνει ο Σπέκτορ, κάποια από τα συμπτώματα που εμφάνισαν παιδιά είναι παρόμοια με εκείνα του κρυώματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον δυσκολίες στους χειμερινούς μήνες που θα έρθουν. Άλλα, ωστόσο, τα δερματικά εξανθήματα, είναι ασυνήθιστα. Η ομάδα είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι τα εξανθήματα πρέπει να προστεθούν στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων, επισημαίνοντας ότι έχουν παρατηρηθεί και σε ενήλικες ασθενείς Covid-19.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα