Κορωνοϊός – Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Η εφημερία ξεκινά σήμερα με μηδενικές κλίνες εντατικής
Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και ιδίως της Θεσσαλονίκης περιέγραψε την Πέμπτη ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, λόγω του αυξημένου αριθμού των νοσηλευομένων από κορωνοϊό.
Και πρόσθεσε: «Νοσηλεύτριες κλαίνε, όταν πρέπει μετά από ώρες δουλειάς να μπαίνουν μέσα στις κλίνες γιατί δεν υπάρχει άλλο προσωπικό και ο ασθενείς τις έχει ανάγκη και πως απελπίζονται ή τα χάνουν όταν δεν βρίσκουν μάσκα στο συρτάρι».
Ο ίδιος ανέφερε, παράλληλα, ότι «οι υγειονομικοί ακούν με τρόμο τη συζήτηση για το άνοιγμα δραστηριοτήτων».
Σε ό,τι αφορά τον αγώνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ενάντια στον κορωνοϊό, σημείωσε: «Η πολιτεία εύκολα χειροκροτεί τον ήρωα, αλλά όταν είναι να πάρει μέτρα υπέρ των ανθρώπων αυτών, ακόμη διστάζει και σήμερα συζητάμε για ανθυγιεινό επίδομα. Αν είναι δυνατόν».
Για τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων
Ερωτηθείς για ποιον λόγο δεν μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε πως «η διασπορά είναι τόσο μεγάλη, γιατί πλέον είναι μέσα στην οικογένεια και κανένα κρούσμα που φτάνει στα νοσοκομεία δεν είναι ορφανό».
«Συνεπώς δύο είναι τα ζητήματα, είτε οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα αυτοπεριοριστικά μέτρα είτε τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή και δεν φτάνουν», συνέχισε.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα άνοιγμα σε καμία περιοχή είτε είναι στο κόκκινο, είτε στο πορτοκαλί, είτε στο πράσινο», είπε ακόμη ο κ. Καπραβέλος.
Για την άρση του lockdown
Όπως είπε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, «εάν θέλουμε να ανοίξουν κάποιοι τομείς πρέπει να γίνεται ανίχνευση του ιού και στοχευμένη καραντίνα σε όλη την Ελλάδα».
Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει πως «για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει όπως σε άλλες χώρες να γίνονται πολλά τεστ, να περιορίζονται όσοι νοσούν και με δειλά – δειλά βήματα να ανοίξουν κάποιοι τομείς. Η πολιτεία πρέπει να απελευθερώσει τους γιατρούς σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ καθώς ακόμη και με 40 ευρώ αρκετοί δυσκολεύονται να τα κάνουν».
Για το δύσκολο έργο των εντατικολόγων
Τέλος, ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν καθημερινά οι εντατικολόγοι λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Οι εντατικολόγοι δεν φοβούνται τον θάνατο. Να το ξέρουν οι συμπολίτες μας».
cnn.gr