29/12/202008:42

Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Αθήνα με ειδική πτήση οι 83.850 δόσεις του εμβολίου Pfizer (photos)

Προσγειώθηκαν με ειδική πτήση στο Ελ. Βενιζέλος οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech

Το πρωί της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Αθήνα, με ειδική πτήση, οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Στρατού.

Την πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o oποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ωστόσο αποχωρώντας σημείωσε: «Συνεχίζουμε βάσει του επιχειρησιακού μας σχεδίου».

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 333.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις. Πρόσθεσε ότι μόλις δοθεί η έγκριση αναμένουμε παραδόσεις από τη Moderna (240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο) και την Astrazeneca (500.000 ως το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως το Φεβρουάριου, 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. έως τον Απρίλιο). Ο ίδιος είπε ότι θα λάβουμε αριθμό δόσεων και από τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και Curevac.

Τόνισε δε ότι αναμένεται να έχουν κάνει το εμβόλιο 85.000 άτομα ως τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου θα ανοίξει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το «ραντεβού» για το εμβόλιο θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • Mέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των φιλοξενούμενων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.

embolia-aerodromio3.jpg
Copyright: Intime
embolia-aerodromio2.jpg
Copyright: Intime
embolia-aerodromio4.jpg
Copyright: Intime

Οι δόσεις εμβολίου της Moderna και της AstraZeneca

Σε αυτές τις δόσεις θα προστεθούν και εκείνες από το εμβόλιο της Moderna, που αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένονται επίσης 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο τέλος Ιανουαρίου και εφόσον πάρει την απαραίτητη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επιπλέον, 800.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης αναμένονται τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Επιπλέον, ο αριθμός των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό θα αυξηθεί, εφόσον προχωρήσουν οι εγκρίσεις και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης

Όσον αφορά στα κριτήρια προτεραιοποίησης, η διαδικασία έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, διεθνών οργανισμών και σε κανόνες βιοηθικής.

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόηση είναι το πρώτο κριτήριο. Και όπως έχει διαπιστωθεί η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση, είπε η καθηγήτρια.
  • Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος, λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που κινδυνεύει σοβαρά είναι οι υγειονομικοί. «Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς».
  • Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων.
  • Το τελευταίο κριτήριο αφορά ολιγομελή ομάδα 50 ατόμων που σχετίζεται με την λειτουργία του κράτους.

Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες και ευτυχώς η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι ήπια, σπάνια έχει μία σοβαρότητα, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Οι τρόποι για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού για το εμβόλιο

Η πλατφόρμα για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού θα ανοίξει μια βδομάδα νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, υπενθύμισε τους τρόπους για να κλείσει κάποιος ραντεβού. Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα το μήνυμα (εάν ανήκει στις ομάδες προτεραιοποίσης) για το ραντεβού του. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι τότε θα μπορεί να κλείνει ραντεβού. Επίσης ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.

«Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίση, να εμβολιαστεί από το παράθυρο», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «έχουν αναπτυχτεί δικλείδες ασφαλείας και έχει ενεργοποιηθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας».

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, και θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες , πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.

Αλλεργίες

Όπως είπε η καθηγήτρια, με τον εμβολιασμό έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί και καμιά φορά και εσφαλμένες εντυπώσεις για ορισμένα θέματα.

Ειδικότερα αναφερόμενη στις αλλεργίες , είπε, ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχων Λοιμώξεων και την Αλλεργιολογική και Ανοσολογική Εταιρία της χώρας μας οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όπως και οι συνηθισμένες αλλεργίες (τρόφιμα, φάρμακα, σκόνη, τοξικές ουσίες, τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας) αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Επανέλαβε ότι μέσα στο σχεδιασμό υπάρχει στο εμβολιαστικό κέντρο προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές μπορεί να χρειαστεί η γνώμη του γιατρού του.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα